Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Roland Garros   23 mei 2005 R128: Hantuchova (22) 3-6 1-6 

Krijn Snuif, Algemeen Dagblad, 23 mei 2005

Nog even geduld alstublieft

MichaŽlla Krajicek bij debuut niet opgewassen tegen Hantuchova

Stiekem hoopte ze op een stuntje tegen de voormalige nummer 5 van de wereld. Maar toen MichaŽlla Krajicek gisteren na 64 minuten tennissen naar het scorebord van baan 7 keek, was er slechts plaats voor realiteitszin. Daniela Hantuchova had haar met de klinkende cijfers 6-3 en 6-1 verslagen. ,,Ik heb nog veel werk te doen'', sprak Krajicek .

Het werd een glansloos debuut op de Parijse gravelbanen voor het 16-jarige talent. Hantuchova, de ranke Slowaakse, stuurde Krajicek van hoek naar hoek en van baseline naar net. De Nederlandse had daar geen antwoord op en moest menigmaal toezien hoe de plagerige dropshots van Hantuchova voor haar neerploften.

De nummer 114 van de wereldranglijst, die door haar deelname aan het hoofdtoernooi in Parijs kans maakt op een plaats in de top-100, merkte dat ze nog veel moet leren voordat ze zich tussen de tenniselite kan nestelen. Hantuchova legde met gerichte slagen haar matige voetenwerk bloot. Met chirurgische precisie plaatste de Oost-Europese blondine de ballen tegen de lijnen.

Krajicek werd aan het lopen gezet. En daar houdt ze niet van. ,,Ik wil zelf het tempo bepalen'', zei ze na afloop. ,,Ik houd er niet van als ik de baan over word gestuurd. Dat gebeurde vandaag wel.'' De debutante, die eerder dit jaar op de Australian Open wel de eerste ronde overleefde, wist dat ze in Parijs niets te verliezen had tegen de zes jaar oudere Hantuchova. Toch was ze zenuwachtig. ,,Ik heb de dag voor de wedstrijd denk ik wel 50 keer mijn wedstrijdkleding gepast. Dan kun je wel zeggen dat je niets te verliezen hebt, maar je staat hier wel op een Grand Slam. Dat is nogal wat.''

De zenuwen kostten Krajicek direct haar eerste servicegame. Voor ze het wist stond ze met 3-0 achter. En dat terwijl ze niet eens kansloos was. Zij kreeg daarna voldoende mogelijkheden op de opslag van Hantuchova (twee breekpunten in de eerste set), maar kon die kansen niet verzilveren.

In de tweede set was het verschil groter. Krajicek probeerde het heft in handen te nemen, maar ging te geforceerd op zoek naar het initiatief. Hantuchova, de nummer 20 van de plaatsingslijst die in 2002 haar hoogtij kende, maakte daar handig gebruik van en wachtte op de fouten van haar opponente. Krajicek won geen servicegame meer en had het geluk dat ze de opslag van Hantuchova nog ťťn keer kon breken. ,,Daar stond ikzelf ook van te kijken'', bekende ze in al haar eerlijkheid.

Al te negatief wilde de tiener niet doen over de vlotte uitschakeling. Ze had in het Bois de Boulogne mooi wel drie wedstrijden in het kwalificatietoernooi gewonnen. En op de wereldranglijst prijken boven haar slechts twee speelsters die jonger zijn dan zij. Eigenlijk ligt ze voor op schema, meende Krajicek . ,,Met mijn vader Petr en Hans Felius van de tennisbond hadden we vorig jaar ingeschat dat ik in augustus op de US Open mijn debuut op een Grand Slam zou maken. Dan is het mooi meegenomen dat ik nu al op de Australian Open en Roland Garros heb gespeeld.''

Op Wimbledon zal Krajicek in het enkelspel volgende maand ontbreken. Maar als de toernooileiding in Londen een beetje meewerkt, komt zij wel uit in het gemengd dubbelspel. Met niemand minder dan halfbroer Richard aan haar zijde. De Krajicekjes hebben een wildcard aangevraagd voor het toernooi, dat de oudste van de twee in 1996 op zijn naam schreef.

Mocht de aanvraag door de hoge heren van de All England Club worden gehonoreerd, dan komt een lang gekoesterde wens van Petr Krajicek uit. Zijn kinderen, zij aan zij op het heilige gras van Wimbledon. ,,Hij zal zich in de hemel wanen'', zei MichaŽlla lachend, inmiddels niet meer denkend aan die afstraffing van een paar uur eerder.

Aanverwante artikelen:
Debuterende Krajicek onderuit tegen Hantuchova  23 mei 2005
Nog even geduld alstublieft  23 mei 2005
Krajicek weet dat ze nog heel wat te leren heeft  23 mei 2005
De kleine Krajicek moet nog veel leren  23 mei 2005
Ten onder aan zenuwen  23 mei 2005