Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Rosmalen   24 jun 2006 F: Safina (17) 6-3 6-4 

De Telegraaf, 24 juni 2006

Vloek is verjaagd

MichaŽlla Krajicek wint Ordina Open na twee mislukte pogingen

De vloek is verjaagd en heeft plaatsgemaakt voor ontelbare zegeningen. Twee jaar geleden viel MichaŽlla Krajicek tijdens de Ordina Open nog flauw van de hitte en vorig jaar moest ze met een ernstige blessure per rolstoel de baan verlaten. Maar een unieke combinatie van talent en doorzettingsvermogen zorgde voor een glorieuze comeback. Gisteren werd ze de eerste Nederlandse die de hoofdprijs van de Ordina Open in ontvangst mocht nemen.

De naam van MichaŽlla Krajicek staat sinds gisteren in het mooie rijtje met onder anderen Martina Hingis, Kim Clijsters, Justin Henin en Mary Pierce. Zelf was de 17-jarige Nederlandse de laatste die had gedacht dat het nu al zo ver zou komen. "Mijn handen trillen. Ik kan eigenlijk niets zeggen", stamelde ze na haar razend knappe overwinning in de finale op de Russin Dinara Safina (6-3 6-4). "Ik had gehoopt ťťn rondje te winnen, maar een toernooioverwinning echt niet voor mogelijk gehouden."

De stralende winnares, die naast de trofee ook 23.000 euro in ontvangst mocht nemen, was niet als enige aangenaam verrast. Vooral na haar ronduit zwakke optreden op Roland Garros waren er alom twijfels over de progressie van de Nederlandse hoop in bange tennisdagen. Maar met een indrukwekkende serie overwinningen op de Ordina Open bewees de zus van Richard Krajicek dat er tien jaar na zijn historische zege op Wimbledon weer uitzicht is op groot Nederlands succes. Ze versloeg in Rosmalen de nummers 19 (Pennetta), 8 (Dementieva) en 17 (Safina) van de wereldranglijst. Die uitslagen duiden er toch echt op dat deze tiener in de buurt van de toptien kan komen. "Dat is een mooi doel, maar wel heel lastig haalbaar", zei ze zelf. "Maar de toptwintig moet echt wel mogelijk zijn als ik zo doorga."

Het zijn niet alleen haar venijnige groundstrokes en haar bovengemiddelde service die het optimisme over haar toekomst rechtvaardigen. Het is vooral ook het sterke karakter dat deze dame de kans geeft om zich bij de besten van de wereld te voegen. MichaŽlla Krajicek is immers is staat om grote tegenslagen te overwinnen en speelt in finales op haar best. Drie keer stond ze in eindstrijd van een WTA-toernooi (in Tashkent, Hobert en Rosmalen) en drie keer wist ze te winnen. "Dit is de mooiste", sprak ze gisteren ten overvloede. "Eigenlijk ben ik toch een beetje een publiekspeelster en het geeft een supergevoel om in je eigen land zoiets te presteren."

Omdat het tien jaar geleden is dat hij Wimbledon won, werd Richard Krajicek na de finale van zijn halfzusje ook nog even publiekelijk geŽerd door de organisatie van de Ordina Open. "Ze was vandaag zichtbaar vol zelfvertrouwen en serveerde opvallend sterk", sprak de man die het kan weten. "Ze is een groot vechter en gaat het straks op Wimbledon heel veel meisjes erg moeilijk maken."

MichaŽlla zelf is nog niet zo ver dat ze al serieus over het winnen van Wimbledon wil praten. "Dat is een droom en nog niet reŽel." En dan lachend: "Maar het winnen van dit toernooi was ook een droom en die is uitgekomen."

De eerste Nederlandse winnares in Rosmalen hoefde zich gisteravond geen zorgen te maken over een vermoeiende reis naar Londen waar ze morgen of overmorgen haar debuut zal maken op het heilige gras aan Church Road. Toernooidirecteur Marcel Hunze regelde een helikopter die haar van het tennispark naar het vliegveld van Eindhoven bracht. Daar wachtte een privť-vliegtuig waarmee deze geluksvogel naar Londen werd gevlogen. Dat is nog eens wat anders dan een aftocht per rolstoel.

Aanverwante artikelen:
Krajicek went snel aan gras 19 juni 2006
Krajicek steekt in goede vorm  19 juni 2006
Krajicek op karakter 21 juni 2006
Dit is de allermooiste 23 juni 2006
Krajicek op wilskracht naar mooiste zege 23 juni 2006
Krajicek verslaat wereldtopper Dementieva 23 juni 2006
Krajicek dichter bij de top  24 juni 2006
Droom van Krajicek lang en mooi  24 juni 2006
Vloek is verjaagd 24 juni 2006
Grote stap voorwaarts  24 juni 2006
Topprestatie in Rosmalen van de kleine Krajicek  24 juni 2006
Krajicek slaat weg naar de top definitief in 24 juni 2006