Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Australian Open   20 jan 2005 R64: Schnyder (14) 6-3 3-6 4-6 

Koen Greven, NRC Handelsblad, 20 januari 2005

Krajicek demonstreert haar enorme talent

`Zestienjarige Nederlandse doet Zwitserse Patty Schnyder in Melbourne wankelen

Michaëlla Krajicek heeft vandaag met haar partij in de tweede ronde van de Australian Open aangetoond over een enorme potentie te beschikken. De zestienjarige Nederlandse liet op baan drie van Melbourne Park de Zwitserse Patty Schnyder wankelen. Na een gevecht van twee uur en een minuut gaf de routine van de halve finaliste van vorig jaar de doorslag. De als twaalfde geplaatste Schnyder won in drie sets: 6-3, 3-6 en 6-4. Volledig kapot gespeeld nam Krajicek op het bankje naast de baan het applaus van de Nederlandse fans in ontvangst. Toch overheerste bij haar een positief gevoel. ,,Dit was een superervaring. Ik heb het jammer genoeg net niet gehaald. Op het einde waren mijn benen gewoon te moe'', sprak Krajicek na afloop.

De zichtbaar opgeluchte Schnyder liep lachend en zwaaiend van de baan, in de wetenschap dat ze was ontsnapt tegen de laatst overgebleven Nederlandse in Melbourne. ,,Ik speelde niet één van mijn beste wedstrijden, maar ik moet Krajicek complimenten maken. Ze beschikt over een enorme winnaarsmentaliteit en ik denk dat ze nog lang niet aan de top van haar mogelijkheden zit'', stelde Schnyder, die zaterdag in de derde ronde tegen de onbekende Amerikaanse Abigail Spears moet aantreden.

Krajicek kan met een goed gevoel terugkijken op het eerste grandslamtoernooi, waar ze zich voor het oog van de internationale tenniswereld in vijf partijen (drie in het kwalificatietoernooi) kon meten met andere profspeelsters. Tijdens haar optreden in Australië heeft ze aangetoond dat de stap naar de beste honderd tennissters van de wereldranglijst slechts een kwestie van tijd is. Ze zal van nummer 235 stijgen naar plek ergens bij de 160 beste speelsters van de wereldranglijst.

In het hoofdtoernooi van de Australian Open liet Krajicek tegen de Francaise Stehanie Foretz (eenvoudige winst in 6-2 en 6-1) en Schnyder zien over de wapens te beschikken, die zeldzaam zijn in de subtop van het vrouwentennis. Met haar harde opslagen en haar aanvallende spel vanaf de baseline behoort Krajicek tot de kleine categorie moderne krachttennissters, die zelf voortdurend het initiatief neemt in plaats van te wachten op een fout van de tegenstander.

In de top van het vrouwentennis is de Belgische Justine Henin één van de weinige speelsters die het meer van haar souplesse en loopvermogen moet hebben dan van haar kracht.

Het halfzusje van oud-Wimbledonwinnaar Richard Krajicek leek amper nerveus aan het begin van haar belangrijkste optreden tot dusver. De tien jaar oudere Schnyder had daarentegen zichtbaar moeite met de lastige omstandigheden op de langzame baan, waar de wind voortdurend greep op de ballen kreeg. Gesteund door een flink groepje luidruchtige Nederlandse fans nam Krajicek brutaal een 3-0 voorsprong. ,,Go Misa Go!'', en ,,Sta op als je voor Krajicek bent'' klonk het voortdurend van de tribunes waarop verder niet meer dan een handjevol Zwitsers zaten.

In de loop van de eerste set leek ook de spanning van Krajicek zich meester te maken, waardoor beide speelsters keer op keer hun servicebeurt moesten inleveren. Toch was het Krajicek die in de negende game wel haar zenuwen in bedwang hield en met 6-3 de set pakte. Van blijdschap balde ze haar vuisten naar de tribune waar haar vader en coach Petr zat.

In de tweede set kreeg de verdedigend ingestelde Schnyder na een moeizaam begin beter vat op de harde groundstrokes van Krajicek . Met hoge spinballen lukte het de voormalige nummer acht van de wereld het spel te vertragen. Aan één zwakke game had ze genoeg om Krajicek te breken en de stand gelijk te trekken.

De derde en beslissende set werd vooral een fysieke strijd. Direct aan het begin liet Krajicek een fysiotherapeut naar de baan komen om haar benen te masseren. Halverwege de set voelde de nieuwe nummer één van Nederland langzaam de kracht uit haar lichaam vloeien. Tussen elk punt probeerde Krajicek zoveel mogelijk tijd te pakken, waarop de ervaren Schnyder de scheidsrechter vroeg in te grijpen. Vrijwel direct daarna volgde een waarschuwing voor de verbaasde Krajicek die juist op een stand van 3-3 en 30-40 moest serveren. De geïrriteerde debutante sloeg daarop een dubbele fout waarmee de strijd gestreden leek.

Tegen de verwachting in wist Krajicek terug te breken, maar het lichaam was daarna niet meer in staat door te vechten. Ze werd opnieuw gebroken, waarna Schnyder de partij zelf uitserveerde. De punten en het geld waren voor de Zwitserse, maar Krajicek werd overladen met complimenten. ,,Fantastisch dat een meisje van zestien zich kan meten met de wereldtop'', sprak technisch directeur van de tennisbond, Hans Felius, na afloop. ,,Ze is een uitzonderlijk talent. Het is te hopen dat ze anderen zal stimuleren.''

Ook Petr Krajicek was ondanks de nederlaag ingenomen met de strijd die zijn dochter had geleverd. ,,Ik lever alleen kritiek op haar als ze zich niet volledig inzet. Want met de pet ergens naar gooien kan overal. Als je met die instelling speelt, kun je net zo goed in de Achterhoek gaan tennissen. Daarvoor hoef je echt niet naar Melbourne af te reizen.''

Aanverwante artikelen:
Ver van huis, maar gelukkig  13 januari 2005
Krajicek (16) behaalt haar eerste grote zege  18 januari 2005
Krajicek schenkt haar jarige vader een passend cadeau  18 januari 2005
Krajicek rekent genadeloos af met 'tennistoeriste'  18 januari 2005
Michaëlla Krajicek gaat in heroïsch gevecht ten onder  20 januari 2005
Superervaring voor supertalent  20 januari 2005
Krajicek demonstreert haar enorme talent  20 januari 2005