Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Australian Open   18 jan 2005 R128: Foretz (94) 6-2 6-1 

Carl Houtkamp, Algemeen Dagblad, 18 januari 2005

Krajicek schenkt haar jarige vader een passend cadeau

Zelf had MichaŽlla Krajicek vanwege `het werk' nog nauwelijks de gelegenheid gehad om haar 16de verjaardag (zondag een week geleden) te vieren. Maar voor haar vader spaarde zij gisteren, bij de Australian Open in Melbourne, krachten noch moeite.

Petr Krajicek senior, als haar coach immer in haar nabijheid, kreeg op de dag dat hij 63 werd een passend cadeau: de eerste Grand Slam-zege van zijn tennissende dochter. Met de klinkende cijfers 6-2 6-1 nog wel, en goed voor 17.000 euro. Het soort bedragen kortom, dat alle geÔnvesteerde tijd en emotionele betrokkenheid van een fanatieke tennisouder al aardig compenseert.

MichaŽlla Krajicek boekte, na drie zeges in het kwalificatietoernooi, haar vierde overwinning op een rij op Melbourne Park onmiskenbaar op degelijke wijze. Maar het leek wel of ook tegenstandster Stephanie Foretz uit eigener beweging wilde bijdragen tot de feestvreugde. De 23-jarige Francaise, die al haar 360ste profpartij speelde, sloeg het absurde aantal van 17 dubbelfouten en leek daarmee zenuwachtiger dan de zeven jaar jongere Nederlandse, die pas aan partij 34 toe was. Daardoor is de conclusie gerechtvaardigd dat voor `Mischa' Krajicek het toernooi pas echt spannend wordt in ronde twee, tegen de als 12de geplaatste Zwitserse Patty Schnyder. Maar zo veel relativering paste natuurlijk niet in de beleving van de jongste Nederlandse debutante ooit op een Grand Slam-toernooi.

,,Dit is een droom, prachtig'', jubelde de Almeerse, die op baan 6 naar de overwinning werd geschreeuwd door een vliegtuigcabine vol aan Nederlandse rugzaktoeristen. ,,Ik was in de wedstrijd best nerveus en dan is het alleen maar mooi als het uiteindelijk op zo'n soepele overwinning uitdraait. Ik zou die Nederlandse supporters heel graag ťťn voor ťťn bedanken. Hopelijk zijn ze er de rest van de week ook nog.''

Het halfzusje van voormalig Wimbledon-kampioen Richard is als tennisster zo professioneel bezig, dat zij met het oog op televisie-interviews zelfs zo nu en dan voor de spiegel oefent. In dezelfde geest verstrekte zij gisteravond na haar benutte matchpoint aan ieder die het maar wilde haar handtekening. Met dien verstande dat zij wel eerst een handdoek over haar schouders trok, om een koudje op de spieren te voorkomen. Ook al zo'n teken dat aan alles wordt gedacht. Als neoprof wordt Mischa Krajicek door speelstersvakbond WTA met enige zorg voorbereid op een leven in de schijnwerpers. Zij krijgt mediatraining en bijvoorbeeld ook les in marketing en fysiologie, maar voor iemand die nu al haar middelbare school heeft voltooid mag dat geen probleem zijn. ,,De meeste dingen die je daarbij hoort, weet ik al. Het is ook maar een cursus van negen uur'', aldus de regerend wereldkampioene bij de junioren tot en met 18. Volgens Mickey Lawler-Den Tuinder, haar vertegenwoordigster van managementbureau Octagon, is ook het zakenleven zeer geÔnteresseerd in Mischa Krajicek . ,,De grote sponsors in het tennis volgen haar met grote aandacht'', aldus de in Nederland geboren Amerikaanse. ,,Mischa heeft sinds twee jaar in Yonex al een racket- en kledingsponsor en het ligt zeker in de lijn der verwachting dat er binnenkort bedrijven bijkomen. Misschien zelfs al na dit toernooi, ja.''

Ongeacht het resultaat tegen de lastige, linkshandige Patty Schnyder, brengt het eerste Grand Slam-toernooi in haar carriŤre `Kleine Kraai' sowieso aan kop van het groepje Nederlandse proftennissters. Door haar drie overwinningen in het kwalificatietoernooi en de zege over Foretz stijgt zij naar ongeveer de 160ste plek op de wereldranglijst. Daarmee passeert zij ruimschoots haar reisgenootje Elise TamaŽla, die het laatste jaar de Nederlandse nummer 1 was.

Aanverwante artikelen:
Ver van huis, maar gelukkig  13 januari 2005
Krajicek (16) behaalt haar eerste grote zege  18 januari 2005
Krajicek schenkt haar jarige vader een passend cadeau  18 januari 2005
Krajicek rekent genadeloos af met 'tennistoeriste'  18 januari 2005
MichaŽlla Krajicek gaat in heroÔsch gevecht ten onder  20 januari 2005
Superervaring voor supertalent  20 januari 2005
Krajicek demonstreert haar enorme talent  20 januari 2005