Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Rosmalen   16 jun 2004 R32: Schaul (43) 4-6 1-3 opg. 

Koen Greven, NRC Handelsblad, 16 juni 2004

MichaŽlla Krajicek geveld door flauwte

Tennistalent maakt jaar na haar profdebuut in Rosmalen mislukte rentree

Middenin haar tweede profpartij op Nederlandse bodem klapte MichaŽlla Krajicek in elkaar. De vijftienjarige tennisster bleef minutenlang roerloos liggen op het gras van het centre court in Rosmalen. Duizenden toeschouwers zagen hoe het talent tijdens de partij tegen de Luxemburgse Claudine Schaul bezweek door een combinatie van menstruatiepijn, hitte en emotie.

Bijgestaan door haar vader Petr en haar moeder Pavlina werd de nummer 1.044 van de wereld op een brancard afgevoerd. Kort daarop werd het halfzusje van Richard Krajicek naar het Groot Ziekengasthuis in Den Bosch gebracht. Na een onderzoek bleek de schade mee te vallen. Vandaag speelt de jonge Krajicek op de banen van het Autotron in het vrouwendubbel aan de zijde van de Amerikaanse Carly Gullickson.

Jaren geleden werd Krajicek al bestempeld als het grootste Nederlandse talent die het naar een bedenkelijk niveau afgegleden vrouwentennis in toekomst weer kleur zou gaan geven. Ze voerde vorig jaar als veertienjarige de jeugdranglijst voor speelsters tot en met achttien jaar aan.

Hans Felius, technisch-directeur van de tennisbond, vergeleek de prestaties met die van Martina Hingis en Jennifer Capriati toen ze dezelfde leeftijd hadden. De NOS maakte een documentaire over het tienersterretje dat afwisselend in Almere en in Praag woont en traint. Een doorbraak naar het profcircuit leek een kwestie van tijd.

Zover is het een jaar later echter nog niet. Haar profdebuut liep twaalf maanden geleden uit op een sof. Op het gras van Rosmalen werd Krajicek in twee sets eenvoudig verslagen door de modale Slowaakse speelster Ludmila Cervanova. De door de zenuwen bevangen Nederlandse had de hooggespannen verwachtingen niet waar weten te maken.

Krajicek keerde terug in de anonimiteit van het internationale jeugdtennis waar ze vooral aan haar beperkte voetenwerk probeerde te werken. Maar mede door een knieblessure stokte de ontwikkeling van het in Delft geboren meisje van Tsjechische ouders. De tiener werd dit voorjaar opgenomen in het Fed-Cupteam van captain Tjerk Bogtstra, maar grootse prestaties bleven uit. Vooral de moeizame wijze waarop ze zich over de baan beweegt is nog ver onder de maat voor een tennisster die naar de wereldtop wil. De lange, slungelige Krajicek kampt met hetzelfde euvel als Martin Verkerk die ook vaak een stap te laat is.

Voor het eerst kreeg het altijd bewierookte talent kritiek te horen. Bogtstra stelde dat Krajicek aan de zware kant was en dat haar voetenwerk verbeterd moest worden. Volgens Felius zit de speelster van Jong Oranje middenin in de puberteit en heeft ze ,,ontdekt dat hamburgers eten bij McDonald's heel wat meer voldoening geeft dan elke dag een salade''. Verder kwam ze er volgens de technisch-directeur achter dat jongens leuker zijn dan conditietraining.

Felius stelde gisteren evenwel uitdrukkelijk dat hij zich geen zorgen maakt. ,,Het is een normaal verschijnsel voor een vijtienjarige. Ze moet zelf haar keuzes maken. Vooral op fysiek gebied kan ze nog winst halen. Dat doet ze ook. Ze is de afgelopen maanden vier kilo lichter geworden. De manier waarop ze zich vandaag bewoog zag er ook niet slecht uit.''

Het liefste had Krajicek de critici de mond gesnoerd met een klinkende zege op Schaul. Aanvankelijk begon de grote en sterke blondine goed aan de partij tegen de tennisster die onlangs het proftoernooi van Straatsburg won. Krajicek kwam op een 3-0 voorsprong en kreeg zelfs een enorme kans op 4-0. Maar in plaats van het breakpoint te benutten sloeg ze tegen de rand van het net. Het bracht Schaul onverwacht weer in de wedstrijd.

De zichtbaar geÔrriteerde Krajicek werd kort daarop zelf gebroken en zag de partij uit haar handen glijden. De eerste set ging met 6-4 naar de als zevende geplaatste Schaul.

Daarna begon Krajicek letterlijk te wankelen. Aan het begin van de tweede set greep ze naar haar buik en kreeg ze een medische verzorging buiten de baan. Van opgeven wilde `kleine Kraai' niet weten. Tegen wil en dank keerde ze terug op het centre court om de partij te hervatten. Maar het lichaam was zwakker dan de geest.

Tot verbijstering van iedereen viel ze op een 3-1 achterstand in de tweede set flauw. De pijn, de hitte en de spanning waren te veel geworden voor het talent dat al jaren als de hoop van het Nederlandse wordt gezien. De trainers en begeleiders van Krajicek stelden allemaal direct vast dat sprake was van een incident. Felius: ,,Dit was een goede training om te wennen aan de druk van het proftennis.''

Aanverwante artikelen:
Drama in Rosmalen  15 juni 2004
MichaŽlla Krajicek geveld door flauwte  16 juni 2004