Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Rosmalen   19 jun 2003 R32: Cervanova (87) 3-6 1-6 

Fred Buddenberg, Trouw, 17 juni 2003

'Kleine Kraai' lijkt boven haar stand te leven

Niet ieder debuut eindigt in de finale. De eerste stappen van MichaŽlla Krajicek in het profcircuit leidden nog tot niets. De analyse van vader Petr: ,,Ik denk dat ze de laatste tijd te veel over zichzelf heeft gelezen''.

De pas veertienjarige Krajicek is al een grote mevrouw in het jeugdtennis. Op de wereldranglijst tot en met achttien (!) jaar neemt ze de tweede plaats in. In het jeugdtoernooi van Roland Garros strandde ze eerder deze maand in de halve finales. Nieuwsgierig werd toen al vooruitgeblikt naar haar eerste optreden in de 'echte' tenniswereld.

Door tussenkomst van halfbroer Richard gaf de leiding van het toernooi in Rosmalen Krajicek een wild card. Een mooie geste, maar het Brabantse gras was wellicht niet de meest geschikte baansoort voor het debuut in het circuit van de WTA, de overkoepelende vrouwenbond. ,,Op de eerste dag dat ik hier trainde dacht ik al: dit is niet mijn ondergrond'', zei Krajicek .

Die bange vermoedens werden gisteren bevestigd in het duel met Ludmila Cervanova. In nog geen vijftig minuten zette de Slowaakse nummer 87 van de wereld de Nederlandse puber met beide benen op de grond: 6-3, 6-1. Ze leek in alles op haar halfbroer in slechte tijden. Dezelfde meewarige oogopslag, negatieve lichaamstaal en sjokkende tred. Haar triestheid verborg ze onder een grote zonneklep.

Evenals bij haar debuut in het juniorentoernooi van Roland Garros, was Richard gisteren in Rosmalen verhinderd. Ondanks de eerste onzekere stappen op gras blijft Wimbledon voor haar een droom. ,,Richard moest ook een paar jaar aan gras wennen. Daar houd ik mij maar aan vast.'' Het ideetje om samen met Richard te mixen op Wimbledon is van de baan. ,,Dat zou niet echt goed aflopen, denk ik.''

Mede door haar goede resultaten in het jeugdcircuit en de grote media-aandacht, is 'kleine Kraai' wellicht boven haar stand gaan leven. In Praag traint ze vaak met top-vijftigspeelsters als Chladkova en Benesova, van wie ze ook wel eens een paar games en zelfs een setje wint. Gisteren bleek dat er op een wedstrijd meer spanning staat dan op vrijblijvende trainingen.

,,Ik waarschuw haar vaak dat ze er nog niet is'', zei vader Petr over de ontwikkeling van zijn dochter. Hij noemde het 'pak slaag' tegen Cervanova een 'momentopname, van waaruit we weer verder moeten'. Volgende week komt er een nieuw ijkpunt, als ze op het Londense gras van Roehampton weer tegen junioren speelt. ,,Dan kunnen we zien of het nu aan het gras of aan de tegenstandster lag.''

Teleurgesteld was vader Krajicek niet zozeer over het spel van zijn dochter, alswel over de negatieve reacties uit het publiek. ,,Er waren mensen die er plezier in hadden dat ze op haar bek ging en dat vind ik echt horror. Dat doet pijn. In TsjechiŽ heb ik dit nooit meegemaakt.''

Petr ontkende niet dat de naam Krajicek in die benadering 'een beetje' een rol speelt. Bij een aantal mensen roept de naam Krajicek negatieve gedachten op. Rond de baan waarop MichaŽlla gisteren speelde waren de associaties 'vader' en 'streng' niet van de lucht. Vader Petr kon er niet zo mee zitten: ,,Aan de ene kant heb je de spoken en aan de andere kant heb je de Krajiceks''.

Door het ene WTA-punt dat Krajicek gisteren 'verdiende' verschijnt haar naam volgende week op de wereldranglijst. Met een groot aantal speelsters deelt zij nu de laatste plaats -zo'n 1200 posities onder aanvoerster Serena Williams-, maar in de donkere tijden van het Nederlandse vrouwentennis is dat misschien toch een lichtpuntje. Want van haar valt meer te verwachten dan van alle Nederlandse speelsters die boven haar staan.

Aanverwante artikelen:
'Kleine Kraai' lijkt boven haar stand te leven  17 juni 2003
Kleine Krajicek nog lang geen grasspeelster  17 juni 2003