Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Roland Garros   01 jun 2003 R64: Yakimova (0) 6-1 6-4 

Koen Greven en Mark Hoogstad, NRC Handelsblad, 2 juni 2003

Wedstrijdbeest met slome tred

MichaŽlla Krajicek heeft vanmiddag met een overwinning haar debuut gemaakt op het juniorentoernooi van Roland Garros. Het 14-jarige halfzusje van Richard Krajicek droomt ervan om ooit alle grandslamtoernooien te winnen.

Zonder een spoor van nervositeit begon MichaŽlla Krajicek vanmorgen aan haar eerste grandslamtoernooi. Tegenover het reusachtige tennisstadion van Roland Garros speelde de 14-jarige Nederlandse met haar Wit-Russische tegenstandster Anastasia Yakimova. In minder dan 25 minuten trok ze de eerste set met 6-1 voor circa tweehonderd belangstellenden naar zich toe. De tweede set, die kortstondig werd onderbroken wegens een regenbui, won de tiener iets minder overtuigend met 6-4.

De sterk gebouwde MichaŽlla Krajicek geselde haar opponente met verbluffende opslagen en vernietigende forehands. Vader Petr Krajicek keek kalmpjes met de armen over elkaar toe. Zo nu en dan voegde hij zijn dochter aanwijzingen in het Tsjechisch toe. MichaŽlla Krajicek sprak zichzelf daarentegen voortdurend in het Nederlands moed in. Niet alleen haar achternaam verraadde dat MichaŽlla familie is van Richard Krajicek . Met dezelfde slome tred en afgezakte schouders bewoog ze zich over baan 6 van het tennispark. De soms wat afwezige houding die ze nog wel eens tijdens trainingen wil uitstralen, laat ze in partijen achterwege. Dan is MichaŽlla Krajicek een `wedstrijdbeest' dat knokt voor ieder punt. Verwacht wordt dat de als derde geplaatste speelster moeiteloos de laatste acht van het jeugdtoernooi in Parijs kan halen.

Het supertalent geldt als de grote hoop van het Nederlandse vrouwentennis - het hoofdtoernooi heeft dit jaar voor het eerst sinds mensenheugenis geen Nederlandse vertegenwoordigster. Als de voorspellingen van de kenners uitkomen zal de jonge Krajicek in de toekomst niet alleen deelneemster zijn in Parijs, maar moet ze ook in staat worden geacht om mee te doen om de prijzen.

De ster van de in Delft geboren, maar grotendeels in TsjechiŽ opgegroeide halfzus van Richard Krajicek is het laatste jaar snel gerezen. Ze mag zich sinds vorige week al de nummer twee van de wereld noemen in de categorie tot en met achttien jaar. Van de laatste zeven toernooien die ze speelde wist ze er liefst zes te winnen. Over twee weken maakt MichaŽlla Krajicek haar profdebuut op het grastoernooi van Rosmalen. Naar verwachting zal ze dit jaar nog drie keer in het betaalde circuit spelen, waaronder een challenger in het Italiaanse Modena. Een televisieploeg van de NOS is al maanden bezig met een documentaire over MichaŽlla Krajicek die op 18 juni wordt uitgezonden.

In Parijs wordt de tennisster bijgestaan door Hans Felius. De technisch-directeur van de Nederlandse tennisbond (KNLTB) stelt zonder omhaal van woorden vast dat MichaŽlla Krajicek ,,een heel uitzonderlijk talent'' is. ,,Het uitslagenpatroon van haar is vergelijkbaar met dat van Martina Hingis en Jennifer Capriati op die leeftijd'', zegt Felius. ,,Als ze gezond blijft gaat het Nederlandse tennis nog heel veel plezier aan haar beleven. De tennisbond zal haar blijven steunen daar waar we kunnen.''

Vier jaar geleden kwamen vader Petr Krajicek en de tennisbond overeen dat MichaŽlla voor Nederland zou gaan spelen. Sindsdien steekt de KNLTB tienduizenden euro's per jaar in de speelster. Zo betaalt de bond vrijwel het hele reisprogramma en mag het talent gratis gebruik maken van het nationale trainingscentrum in Almere. Verder verzorgt de bond ook de medische en fysieke begeleiding van de pupil van Jong Oranje. Als MichaŽlla Krajicek onverhoopt toch ooit mocht besluiten om voor TsjechiŽ uit te gaan komen, komt dat haar op een schorsing van drie jaar te staan.

Ondanks de steun van de nationale bond is het vooral vader Petr die zijn dochter eigenhandig naar de top probeert te brengen. Het gezin Krajicek - dat naast vader Petr en MichaŽlla verder wordt gevormd door moeder Pavlina en Petr jr. - bivakkeert afwisselend in het Tsjechische Praag en het Nederlandse Almere. In het Tsjechisch heet het kindsterretje officieel MichaŽlla Petra KrajŪckova, in Nederland gaat ze als MichaŽlla Krajicek door het leven.

MichaŽlla Krajicek verbleef in de aanloop naar Roland Garros in TsjechiŽ om naast haar tennistrainingen ook nog iets te doen aan haar schoolopleiding. Zo nu en dan doet ze een paar examens, maar sinds enkele jaren is alles eigenlijk volledig gericht op een leven als professioneel tennisster. Vanaf haar derde jaar loopt MichaŽlla Krajicek al met een tennisracket in haar handen.

Het was aanvankelijk moeder Pavlina in plaats van vader Petr die MichaŽlla Krajicek stimuleerde om te gaan tennissen. Uren achtereen sloeg ze in haar jongste jeugd ballen tegen de muur. Na verloop van tijd ging Petr Krajicek zich steeds intensiever met de tennisopleiding van zijn dochter bemoeien. Meer dan eens kreeg MichaŽlla scheldkanonnades te verduren als ze in de ogen van haar vader tijdens trainingen niet de absolute wil om te winnen toonde. Zijn eigenzinnige trainingsmethoden wekten jaren terug zelfs de argwaan van de Nederlandse kinderbescherming.

Zijn rigide houding was er jaren geleden ook mede de oorzaak van dat Wimbledon-winnaar Richard Krajicek met zijn vader brak. Volgens Felius had Petr Krajicek in het verleden een houding van `wat Richard wil interesseert me niet, hij gaat gewoon tennissen'. ,,Hij is nu heel wat milder geworden'', zegt Felius. ,,Maar we praten wel veel over de opleiding van MichaŽlla . Het is niet goed als ze zoals Richard ooit de zin om te gaan tennissen zou verliezen. Maar het is in elk geval heel goed voor MichaŽlla dat het contact tussen Richard en zijn vader een paar jaar terug weer is hersteld.''

Sinds Richard Krajicek de band met zijn vader herstelde, leerde hij zijn halfzusje beter kennen. Maar meer dan een adviserende rol wil hij tot dusver niet vervullen. Zo adviseerde hij MichaŽlla in zee te gaan met het managementbureau Octagon en bemiddelde de voormalig nummer vier van de wereld bij het verkrijgen van een wildcard voor `Rosmalen'. Tijdens dat evenement zullen broer en zus Krajicek voor het eerst allebei in actie komen. MichaŽlla Krajicek droomt ervan om volgend jaar op het heilige gras van Wimbledon met Richard uit te komen in het mixed-dubbel.

Richard Krajicek liet eerder in deze krant weten dat hij dingen van zichzelf in zijn zusje herkent. ,,Haar gezichtsuitdrukkingen als het even tegenzit, het sjokken over de baan en het mopperen als ze een bal mist; het leek alsof ik mezelf zag'', zei Richard Krajicek vorig jaar. Maar hij zag ook verschillen: ,,Ik wilde als kind vooral niet verliezen, MichaŽlla wil winnen''.

Volgens Felius combineert MichaŽlla Krajicek een uitstekende mentaliteit met een bijzonder goed spelinzicht. ,,Daarbij komt nog eens dat ze ook het vermogen heeft om alles uit te voeren wat ze wil. Met haar sterke eerste service wint ze bovendien veel punten. MichaŽlla speelt het moderne tennis. In buitenlandse bladen is ze al dť bedreiging voor de zusjes Williams genoemd. Het aantal aanvragen voor interviews met haar is nu al enorm.''

Tjerk Bogtstra, captain van het Nederlands Fed-Cupteam, is eveneens van mening dat Nederland met MichaŽlla Krajicek een enorm talent in huis heeft. ,,Ik heb haar zelf nog nauwelijks zien spelen, maar als ik naar de resultaten kijk ziet het er goed uit'', zegt Bogtstra in Parijs. ,,Zoals het er nu naar uit ziet ligt het voor de hand dat ze volgend jaar in de Fed-Cupploeg mee zal doen. Het Nederlandse vrouwentennis snakt in elk geval wel naar een topper. Maar het moet natuurlijk nog wel allemaal beginnen.''

De afgelopen jaren zag de tennisbond talenten als Michelle Gerards en Silvana Bauer al in een vroegtijdig stadium door verschillende redenen afhaken op weg naar de top. Zo'n anderhalf jaar geleden leek ook de loopbaan van MichaŽlla Krajicek plotseling in gevaar, toen ze na een ritje op een skateboard een meervoudige beenbreuk opliep. Het herstel verliep echter uitzonderlijk snel, maar de afgelopen maanden kampte ze met een enkelblessure en met irritatie in een kniepees. Nog voordat ze haar profdebuut heeft gemaakt heeft MichaŽlla Krajicek dus al een kleine lijst aan blessures opgebouwd.

Maar als ze zegt dat ze in de voetsporen van haar broer wil treden, doelt ze niet op diens vele kwetsuren. Dan droomt MichaŽlla Krajicek ervan om net als Richard ooit Wimbledon te winnen. Maar ze heeft meer doelen. De nummer ťťn positie van de wereldranglijst is haar ultieme uitdaging. En MichaŽlla Krajicek zou graag de vier grandslamtoernooien in ťťn jaar winnen. De 14-jarige tennisster mag nu nog hardop dromen van de prijzen die ze wil gaan binnenslepen.

Maar als ze straks uit de schaduw van het juniorentennis het profcircuit binnenwandelt, zal pas echt blijken of de nieuwe Krajicek het Nederlandse tennis de verlangde successen kan brengen.

Aanverwante artikelen:
Een Krajicek slaat geen dagje over  31 mei 2003
Wedstrijdbeest met slome tred   2 juni 2003
MichaŽlla Krajicek vindt het 'supertof' om in Parijs te spelen   6 juni 2003