Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Rogers Cup   14 aug 2006 R64: Srebotnik (20) 3-6 5-7 

Martijn van Beeten, Algemeen Dagblad, 14 augustus 2006

Pa Petr blijft zitten - Geen primeur Krajicek ...

MichaŽlla Krajicek heeft gisteren in Montreal de kans laten lopen om voor een wereldprimeur te zorgen. Ze speelde de openingspartij van het toernooi waar tennissters voor het eerst op een WTA-evenement de kans kregen om tijdens de wedstrijd hun coach te raadplegen. Tijdens het verloren duel met de Sloveense Katarina Srebotnik (6-3 7-5) liet ze haar trainer en vader Petr op de tribune zitten.

De overkoepelende organisatie van de vrouwelijke proftennissters (WTA) experimenteert deze week in Montreal en volgende week in New Haven met coaches op de baan. Niet iedereen is ervan overtuigd dat dit de amusementswaarde van het tennis zal verhogen. De coaches mogen eenmaal per set de baan op tijdens een wisseling van speelhelft en tussen de sets door. Ook mag een tennisster een beroep doen op de coach als de opponente een medische time-out neemt, naar het toilet gaat of de baan verlaat om zich te verkleden.

Pa Krajicek hoefde in Canada dus niet in actie te komen om MichaŽlla te helpen in haar strijd met de Sloveense nummer 24 van de wereld. ,,Op zich kan ik me wel voorstellen dat speelsters hier voordeel bij kunnen hebben. Zeker tennissters die het is aangeleerd om goed naar een coach te luisteren, die altijd uitvoeren wat hij zegt. Ik heb Misa voor de wedstrijd opdrachten gegeven en die heeft ze uitgevoerd. Als ze ballen in het net slaat, moet ik dan zeggen dat ze dat niet meer moet doen? Dat weet ze zelf ook wel.''

Petr Krajicek denkt wel dat er momenten komen dat hij z'n dochter kan helpen. ,,Tijdens de eredivisie en de Duitse competitie heb ik als haar coach op de baan gezeten. Tijdens teamwedstrijden mag dat al wat langer. Toen heb ik nuttige tips kunnen aandragen, heb ik haar rustig kunnen krijgen. Maar het heeft minder zin om voor ťťn opmerking van de tribune te komen. Tegen Srebotnik had ik haar in elk geval niet kunnen helpen.'' Hij kwam zelfs tot de conclusie dat MichaŽlla een stapje terug moet doen naar kleinere toernooien. Om meer te kunnen winnen, meer ritme op te doen en meer zelfvertrouwen te krijgen.

De coach op de baan is deze week onderwerp van discussie in Montreal. De toppers zijn verdeeld. ,,Ik denk dat het de uitstraling van de sport vergroot,'' zegt Nadia Petrova, die tot eind vorig jaar werd gecoacht door de Nederlander Glen Schaap. ,,Zo zijn de coaches zichtbaarder voor de fans.'' Haar landgenote Jelena Dementjeva, die wordt gecoacht door haar moeder, is het daar wel mee eens. ,,Ik denk dat het boeiend is om die coaches naar de baan te zien lopen en te horen wat ze zeggen. Maar ik denk niet dat ik mijn moeder laat komen. Ik trek al 24 uur per dag met haar op en tijdens wedstrijden heb ik mijn enige kans om even van haar verlost te zijn.''

Kim Clijsters is de meest prominente opponente van het experiment met de coaches. De nummer twee van de wereld stelt dat het juist een kwaliteit van de toppers is om zelfstandig op bepaalde situaties in te spelen. ,,Ik ben echt tegen deze regel. Je moet je eigen zaken zelf oplossen.'' Serena Williams vindt dat ook. ,,Het is juist mooi dat je het zware werk zelf opknapt. Dit neemt iets weg van de integriteit van de sport.'' Maria Sjarapova, die net als Krajicek wordt begeleid door haar vader, neemt een afwachtende houding aan. ,,Het lijkt me wel grappig als een tegenstandster om haar coach roept. Ik zou er om lachen, want dat betekent toch dat ze in de problemen zit.

Aanverwante artikelen:
Peiling: Coach op de tennisbaan? 18 augustus 2006
Pa Petr blijft zitten - Geen primeur Krajicek ... 14 augustus 2006