Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

De Telegraaf, 30 augustus 2006

Strijd tegen de haaien

Vader Petr Krajicek waakt met scherp oog over zijn dochter

Als de overvloedige regen geen spelbreker wordt, maakt MichaŽlla Krajicek (17) vandaag tegen Maria Sjarapova haar debuut op de US Open. Steeds als de 'Kleine Kraai' in de schijnwerpers treedt, laait de discussie op over de begeleiding van de Nederlandse nummer ťťn. Op de kletsnatte openingsdag van het toernooi neemt vader en coach Petr Krajicek samen met Hans Felius (technisch directeur van de tennisbond) de tijd voor uitleg. Kern van het betoog: MichaŽlla moet voorlopig nog beschermd worden tegen de gevaren van de soms zo boze tenniswereld.

Petr Krajicek zegt het eerst nog wat cryptisch, maar Hans Felius is later duidelijker. "Een hoog percentage van de speelsters uit de top 400 is lesbisch of minimaal biseksueel. Dat is geen toeval meer, deze meisjes komen elkaar onder allerlei omstandigheden tegen en zoeken soms troost bij elkaar als het tegen zit. Ik kan me voorstellen dat je er als ouders op toe wilt zien dat je zeventienjarige dochter voorzichtig is."

Felius kent de tenniswereld maar al te goed. "Er lopen hier haaien rond die geld willen verdienen aan deze meisjes. Dan doel ik op managers die op slinkse wijze talentvolle speelsters proberen te paaien." Petr Krajicek vult aan: "Meisjes van deze leeftijd zijn makkelijk te beÔnvloeden en soms naÔef. Ze hebben bescherming nodig. Er zijn ook trainers die meisjes proberen in bed te krijgen. Of trainers die er belang bij hebben dat hun speelster zo snel mogelijk zo veel mogelijk wint, omdat ze een deel opstrijken van het prijzengeld. Die hebben er geen oog voor wanneer ze te ver gaan met zware trainingen. Maar wij als ouders kennen MichaŽlla door en door en weten precies wanneer ze moe is en wat gas terug moet nemen om zichzelf niet kapot te maken."

Bij aanvang van het gesprek in het spelersrestaurant is ook Richard Krajicek nog aanwezig. Hij vergaderde een dag eerder als directeur van het ABN/AMRO Toernooi met de ATP en legt contacten met spelers voor zijn evenement. Over de begeleiding van zijn halfzus wil hij geen woord kwijt, maar na zijn vertrek spreekt vader Petr een opmerkelijk vermoeden uit. "Misschien wil Richard wel dat we een coach aannemen. Nee, daar hebben we geen uitgebreide discussies over want dat zou de avond bederven."

Petr Krajicek zou nu nog niet weten wat een andere coach kan bijdragen. "In Nederland hebben we steun van Richard en van de tennisbond. De coaches van Hans Felius en de sparringpartners staan altijd klaar. Dat is ook zo als we in TsjechiŽ zijn. Dus wat willen we nog meer. Bovendien is een fulltime coach kostbaar en is MichaŽlla nog geen grootverdiener. Michiel Schapers vroeg een paar jaar geleden al zesduizend euro in de maand."

De hoofdrolspeelster zelf lijkt ook geen moeite te hebben met de rol die haar vader speelt. "Het maakt me niet uit wat anderen zeggen. Het is belangrijk iemand bij je te hebben op reis die honderd procent aandacht voor jou heeft. Later, als ik zelf een beetje verstand krijg, is dat anders. Misschien wissel ik mijn vader over een paar jaar wel in voor een vriend."

Naar eigen zeggen heeft de enige Nederlandse speelsters in New York niet lang gebaald van de loting die haar aan Sjarapova, toch ťťn van de favorieten, koppelde. "Natuurlijk is het een pittige loting, maar het wordt ook een hele mooie ervaring op een grote baan." Wellicht speelt ze vandaag in het gigantische Athur Ashe Stadion tijdens een avondsessie tegen de populaire Russische. Vader Krajicek hoopt alleen dat het niet te laat zal worden. "Het is niet leuk als het na tien uur begint, want MichaŽlla is gewend om rond tien uur naar bed te gaan."