Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Australian Open   15 jan 2007 R128: Kremer (159) 4-6 3-6 

Martijn van Beeten, Algemeen Dagblad, 16 januari 2007

Klap komt hard aan bij Krajicek

Tennisster Michaëlla Krajicek won bijna alles bij de junioren en sprintte in twee jaar tijd naar de 34ste positie op de wereldranglijst. Ze had de wind mee. Nu ziet ze de andere kant van de medaille. Negen keer uitschakeling in de eerste ronde in 2006 en dit jaar een trip naar Australië die slechts twee nederlagen opleverde. Ze verloor in de eerste ronde van de Australian Open zelfs van de Luxemburgse kwalificante Anne Kremer: 6-4 6-3.

In de vroege avond na een bloedhete dag in het Australische Melbourne zag Michaëlla Krajicek een gedroomde ontmoeting met superster Serena Williams door haar vingers glippen.

Waar ze zich had willen meten met een wereldster, een voormalige nummer één van de wereld, struikelde ze over een kwalificante uit Luxemburg. Anne Kremer is 31 jaar, staat 159ste op de wereldranglijst en had in mei vorig jaar voor het laatst een wedstrijd gewonnen in een hoofdtoernooi op de WTA Tour.

Toch was deze hardcourtspecialiste een maatje te groot voor Krajicek, die liefst zesmaal haar servicegame inleverde en slechts één ace wist te slaan. De tiener was ontroostbaar. ,,Ik ben er kapot van. Ik ben geen moment in de wedstrijd geweest,’’ snotterde ze. ,,Mensen hebben ook zulke hoge verwachtingen van mij. Ze zeggen: Kremer staat zo veel lager, daar win je zo van. Maar ik stond stijf van de zenuwen. Ik zal een oplossing moeten vinden om hier mee om te gaan.’’

Petr Krajicek weet dat zijn dochter nu in een moeilijke fase in haar loopbaan zit.

,,Ze krijgt te maken met tegenslagen en kan zich daar nog niet echt tegen wapenen. Ik ben ouder, heb meer meegemaakt en kan zaken makkelijker van me af laten glijden. Dat is voor iemand van achttien jaar uiteraard moeilijker. Relativeren is nu belangrijk. Als een chirurg bij zijn eerste operatie een patiënt laat overlijden, is dat een stuk erger dan een tenniswedstrijd verliezen.’’

De eerste tik kwam vorige week al in Hobart, een dag voor haar achttiende verjaardag. Daar kwam ze met 6-3 en 1-0 voor tegen Séverine Brémond uit Frankrijk, waarna haar opponente een blessurebehandeling van twaalf minuten onderging. Vanaf dat moment was de ‘Kleine Kraai’ compleet van slag en verloor zij twaalf games op een rij.

Hoe nu verder, is de vraag. Kenners voorspellen dat Krajicek het in zich heeft om tot de beste twintig tennissters van de wereld te behoren.

Dat onderstreepte zij vorig jaar zelf door toppers als Jelena Dementjeva, Dinara Safina en Ana Ivanovic te verslaan. Het talent is overduidelijk aanwezig, maar in de tennissport werken nog andere krachten.

,,Misa moet zich nu ook wapenen tegen jaloezie, kritiek en tegenslagen. Dat is een leerproces,’’ zegt Petr Krajicek. ,,Jarenlang ging alles automatisch en nu is dat anders. Misa was bijna onverslaanbaar bij de junioren en klom razendsnel op de wereldranglijst. Nu zit het allemaal tegen. In Nederland zullen ze waarschijnlijk zeggen dat het voor Misa tijd wordt om naar een psychiater te gaan. Ik heb een heel andere opvatting. Volgens mij is het zaak om hard te trainen en veel wedstrijden te spelen. Op die manier kan ze het zelfvertrouwen weer vinden. Al zullen anderen het ongetwijfeld niet met me eens zijn.’’

Krajicek won vorig jaar het toernooi van Hobart en haalde toen de derde ronde van de Australian Open. Op de gisteren verschenen ranglijst was ze al gezakt naar plaats 45 en op de maandag na het toernooi valt ze waarschijnlijk zelfs uit de top-60.

,,Het betekent dat ze mogelijk niet rechtstreeks wordt toegelaten tot enkele grotere toernooien,’’ weet vader Petr Krajicek. ,,Op zich is dat niet erg. Dan kan ze op kleinere evenementen aan dat zelfvertrouwen werken.’’

De coach en vader weet dat zijn dochter dolgraag tegen Serena Williams had willen tennissen. De Amerikaanse won in de eerste ronde moeiteloos van de Italiaanse Mara Santangelo en had de volgende tegenstander van Krajicek kunnen zijn. ,,Spelen tegen Serena Williams is de droom van iedere tennisster.’’

Krajicek komt op de Australian Open nog uit in het vrouwendubbel en de mixed, dus voorlopig blijft ze in Melbourne. Daarna reizen vader en dochter naar Praag, voor trainingen en wedstrijdjes met Tsjechische sparringpartners. Het eerstvolgende toernooi is begin volgende maand in Parijs. ,,Plezier hebben is nu het belangrijkste,’’ meent Petr Krajicek.

,,Dat is een les van trainer Marian Laudin, die ik goed heb onthouden. Tennis is het vak van Misa, maar het is wel zaak om er lol in te blijven houden.’’

Met de uitschakeling van de Kleine Kraai is de Nederlandse inbreng in het enkelspel op de Australian Open al op de eerste dag tot nul gereduceerd. Een zeldzaamheid. In het kwalificatietoernooi werden Raemon Sluiter, Elise Tamaëla en Robin Haase uitgeschakeld.

Michaëlla Krajicek wordt er moedeloos van. Verlies tegen Anne Kremer, die ruim honderd plaatsen lager staat op de wereldranglijst.

Aanverwante artikelen:
Op zoek naar rust 19 januari 2007
Tsjechische geliefden veroveren Rod Laver Arena 21 januari 2007
Krajicek vol goede moed naar Melbourne 13 januari 2007
Krajicek symboliseert malaise in Nederlandse tennis  14 januari 2007
Tranen met tuiten  16 januari 2007
Klap komt hard aan bij Krajicek 16 januari 2007
Krajicek zou graag anoniem willen zijn  16 januari 2007
Jurkje 18 januari 2007