Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Australian Open 

De Telegraaf, 19 januari 2007

Op zoek naar rust

De lach was terug op het gezicht en die lach stond MichaŽlla Krajicek een stuk beter dan de miniatuurwatervallen die haar wangen een paar dagen eerder overstroomden. Aan de zijde van haar dubbelpartner Agnes Szavay sloeg de Nederlandse tennisster via een prima overwinning (6-3, 6-1) op het koppel Oprandi/Schruff de laatste boze herinneringen aan haar nederlaag in het enkelspel van de Australian Open naar de vergetelheid.

"Ik kan in ieder geval weer tevreden zijn over mijn spel", meldde ze na de dubbelzege, waarbij met name haar service een stuk beter liep dan tijdens de verloren enkelpartij tegen Anne Kremer. "In die wedstrijd liep eigenlijk niets zoals ik het zou willen. Je hebt nu eenmaal van die partijen, het is niet anders."

Krajicek gebruikte de dagen tussen haar nederlaag in het enkelspel en haar eerste dubbelpartij vooral om een beetje tot rust te komen. "Dat is nu belangrijk, ik zal meer rust moeten nemen. De afgelopen tijd heb ik te veel energie gestoken in dingen waarin ik eigenlijk geen energie moet steken. Ik zal me meer moeten afzetten tegen allerlei randverschijnselen en me gewoon op het tennis moeten richten."

Het grote verdriet van afgelopen maandag, toen de tiener uit Almere ontroostbaar leek, was verwerkt. "Ik baal nog steeds enorm. Helemaal naar AustraliŽ om twee keer (Hobart en Melbourne) in de eerste ronde te verliezen is niet leuk. Maar het gaat wel beter met me, ik ben er in ieder geval een stuk sterker van geworden. Je weet wat ze zeggen hŤ: 'Als het je niet doodt, word je er alleen maar sterker van...' Ach, het leven gaat gewoon verder."

Dat leven van MichaŽlla Krajicek zou zich de komende jaren wel eens veel meer in TsjechiŽ kunnen gaan afspelen dan in Nederland. Vader Petr, tevens haar coach, meldde na de niet verwachte nederlaag tegen Kremer dat er in Nederland veel te veel druk op de schouders van zijn dochter wordt gelegd. "Als het aan mij ligt, haal ik MichaŽlla helemaal terug naar TsjechiŽ en speelt ze nooit meer voor Nederland", aldus 'vader Kraai', die gisteren overigens zijn 65e verjaardag vierde. "In TsjechiŽ kan Mischa heerlijk in de anonimiteit leven, daar is ze een nobody. Er lopen daar veel meer tennissters rond die aandacht krijgen, in Nederland zijn alle schijnwerpers op Mischa gericht en dat is niet goed voor haar."

Zelf wilde MichaŽlla Krajicek niet ingaan op een eventueel vertrek uit Nederland. "Het zou goed kunnen dat ik meer tijd in TsjechiŽ ga doorbrengen, maar ik wil verder niet specifiek ingaan op dat onderwerp." En ook haar beschikbaarheid voor het Nederlandse Fedcupteam, dat in april in actie komt, liet ze voorlopig in het midden. "Dat is nog ver weg, ik weet nu niet of ik voor het Fedcupteam speel."

In AustraliŽ heeft ze samen met Szavay in ieder geval nog minimaal ťťn dubbelspelverplichting - ze kreeg op basis van haar ranking geen toegang tot het gemengd dubbelspel - voordat ze in Europa de draad in het enkelspel weer oppakt. "Parijs en Antwerpen staan in februari op mijn schema, dus daar speel ik gewoon."

Tegen die tijd zal Krajicek de 'mislukte' trip naar AustraliŽ ook in het juiste perspectief weten te plaatsen. Natuurlijk waren de verwachtingen - ook bij haarzelf - hoog toen zij begin dit jaar het vliegtuig naar de andere kant van de wereld nam. Een jaar eerder immers was 'Down Under' voor haar een groot succes geworden, met een finaleplaats in de Hopman Cup, de toernooizege in Hobart en een derde ronde bij de Australian Open. Dit jaar kreeg Nederland, door het ontbreken van een hoog geklasseerde Nederlandse man, geen uitnodiging voor de strijd om de Hopman Cup en sneuvelde Krajicek zowel in Hobart als in Melbourne in de eerste ronde. Logisch dus dat de teleurstelling bij de net achttien jaar geworden speelster groot is.

Voor het eerst in meer dan een half jaar zal ze op de na de Australian Open uit te brengen wereldranglijst niet in de top vijftig staan, maar misschien zit 'm daar uiteindelijk juist de grootste winst in. Met het dalen van haar klassering zullen immers ook de verwachtingen over haar prestaties afnemen. En daar is het haar - en in ieder geval haar vader-coach - op het ogenblik vooral om te doen.

Aanverwante artikelen:
Op zoek naar rust 19 januari 2007
Tsjechische geliefden veroveren Rod Laver Arena 21 januari 2007
Krajicek vol goede moed naar Melbourne 13 januari 2007
Krajicek symboliseert malaise in Nederlandse tennis  14 januari 2007
Tranen met tuiten  16 januari 2007
Klap komt hard aan bij Krajicek 16 januari 2007
Krajicek zou graag anoniem willen zijn  16 januari 2007
Jurkje 18 januari 2007