Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Marc Hoeben, Sportweek, 12 april 2007

Laudin wil baan wel opzeggen

Marian Laudin (61) en de familie Krajicek gaan lang terug. Vader Petr Krajicek en hij zijn generatiegenoten, ze ontvluchtten beiden ooit TsjechiŽ vanwege het communistische regime van destijds. In de Haagse regio vonden ze elkaar op de tennisbaan. Laudin werd gevraagd de zesjarige Richard - de latere Wimbledonkampioen - te begeleiden. Dat deed hij jarenlang, in het district en bij Jong Oranje, waar hij fulltime werkte onder bondscoach Stan Franker. Later, als beginnend prof, koos Richard voor de AustraliŽr Rohan Goetzke als zijn vaste coach. Met een glimlach praat Laudin over de hernieuwde samenwerking met de familie. Dit keer gaat het dus om MichaŽlla.

Zullen de drie weken in de VS een vervolg krijgen?

"Ik ben nog in dienst van de tennisbond. lk hoop dat het een vaste vorm krijgt, Petr zal het bespreken met Rohan Goetzke en Hugo Ekker van de tennisbond. Misschien moet er een deal gemaakt worden, ik ben bereid mijn vaste baan bij de bond op te zeggen."

Wat vind je van haar ontwikkeling?

"Het gaat goed. Zij heeft de kwaliteit om spannende partijen goed te spelen, ze is niet bang, ze gaat ervoor. Ze is gewend aan het spelen op een centre court, ze heeft inmiddels alle Grand Slam-toernooien meegemaakt. En ze is nog steeds pas achttien jaar."

Wat is op dit moment het belangrijkste om verder te kunnen groeien?

" Ze moet fysiek meer doen, nog sterker worden. Maar ze is nog in de groei, ze kan niet overdreven veel doen. We moeten voorzichtig zijn. Ze is de laatste jaren twee keer uit de roulatie geweest. Ik vind dat ze het heel goed heeft opgepakt."

Petr liet zich in Australiť het een en ander ontvallen. Hij was alle aandacht vanuit Nederland zat en suggereerde dat Misa misschien maar beter voor TsjechiŽ kon spelen. Wat vond je daarvan?

"Ach, ik denk dat hij het helemaal niet zo heeft bedoeld. In een emotionele bui heeft hij gewoon wat geroepen."

Jullie kennen elkaar door en door. Praat je dan ook over zoiets?

"Jaja. Natuurlijk heb ik dan een mening. Maar je moet weten: na wedstrijden wil je wel eens dingen roepen. De Nederlandse tennisbond helpt MichaŽlla geweldig."

Is het eigenlijk ook niet juist zo dat Nederland van haar houdt?

"Nou, sommige mensen zijn gewoon jaloers. Of ze begrijpen niet wat er bij komt kijken om deze prestaties te leveren."

Wat heeft ze voor potentie, als je kijkt naar het hele vrouwenveld?

"Ik geloof in haar, ik denk dat ze de top kan halen."

En wat is voor jou de top?

"Misschien wel de top 10. Het zou kunnen."