Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Fed Cup   18 apr 2007 1: Olaru (162) 2-6 opg. 

De Telegraaf, 19 april 2007

Zorgen ondanks zege

Fedcupteam verslaat RoemeniŽ, maar ziet Krajicek geblesseerd afhaken

Nog voordat de winst op RoemeniŽ een feit werd, was de feestvreugde binnen het Nederlands Fedcupteam al flink getemperd. Natuurlijk, de 2-1 zege op de Roemenen in het eerste pouleduel was de start die Oranje zich vooraf had gewenst. Maar het afhaken van MichaŽlla Krajicek, die haar singlepartij geblesseerd moest opgeven, plaatste de vooruitzichten van het Nederlands team in een veel minder zonnig daglicht. Uiteindelijk sleepte het door Elise TamaŽla en debutante Nicole Thijssen gevormde gelegenheidsdubbel de winst alsnog uit het vuur, maar de kruisfinales van zaterdag - het vooraf gestelde doel - lijken door de blessure van Krajicek verder weg dan ooit.

"Het werd plotseling een bijzonder bewogen dagje, ik had het me vooraf ook allemaal heel anders voorgesteld", aldus Fedcupcaptain Manon Bollegraf. Zij zag TamaŽla in het openingsduel tegen de Roemeense Gojnea niet goed tennissen maar wel winnen (3-6, 6-2, 6-3) en dus leek - met Krajicek in aantocht voor de tweede single - een simpele 2-0 zege op RoemeniŽ in het verschiet te liggen.

Maar 'Kleine Kraai' kreeg al snel last van een schouderspier die haar een dag eerder ook al de training vroegtijdig had doen afbreken. De 2-6 nederlaag in de eerste set was slechts een voorbode van veel slechter nieuws. "Het gaat niet, ik had eigenlijk helemaal niet moeten spelen", meldde Krajicek terwijl ze haar racket na de eerste set definitief in haar tas borg.

Over de aard en ernst van de blessure was gisteren weinig te zeggen en het lot van Krajicek - en dus Oranje - lijkt voor een belangrijk deel in handen van de meegereisde fysiotherapeute Claire Verheul te liggen. "Het is niets ernstigs, een spier in de linkerschouder is door de wedstrijdspanning toch weer strak gaan staan", aldus Verheul. "Het is een kwestie van losmaken en eventueel wat pijnstillers. Het zou zomaar kunnen dat Misa vrijdag of zaterdag weer speelt."

Vandaag tegen Denemarken zal de Nederlandse nummer 40 van de wereld in ieder geval ontbreken. Dat betekent dat 'de nieuwe kopvrouw' TamaŽla het moet opnemen tegen het pas 16-jarige Deense talent Caroline Wozniacki en dat Thijssen ook haar Fedcupdebuut in het enkelspel zal maken.

De 18-jarige tennisster uit Delft reisde zonder enige verwachting af naar Plovdiv, waar zij van de ene in de andere verbazing valt. Haar dubbeldebuut aan de zijde van TamaŽla zal ze in ieder geval nooit meer vergeten. "Manon had me wel gezegd me voor te bereiden op een invalbeurt, mocht Misa uitvallen. Toen dat inderdaad gebeurde, had ik iets van 'okť, het is 1-1 en dat dubbel moet dus gewonnen worden...' Snel heb ik nog even een sms'je naar mijn ouders gestuurd, zodat die wisten dat ik echt aan de bak moest. En daarna was het gewoon ervoor gaan."

Hetgeen Thijssen uitstekend deed, aan de zijde van een eveneens goed spelende TamaŽla. Het bezorgde Oranje in twee sets (7-6, 6-4) de totaalwinst op RoemeniŽ, maar voor het bereiken van de kruisfinales moeten ook Denemarken (vandaag) en Zwitserland (morgen) bedwongen worden. En vooral die Zwitserse klus is mťt een fitte Krajicek al zwaar genoeg. De handen van fysiotherapeute Verheul zullen dus wonderen moeten verrichten.

Aanverwante artikelen:
Oranje wacht zware klus 18 april 2007
Zorgen ondanks zege 19 april 2007
Oranje in veilige haven 23 april 2007