Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Roland Garros   28 mei 2007 R128: Bremond (34) 6-3 6-3 

Mark van Driel, de Volkskrant, 28 mei 2007

Krajicek pakt uit tegen haar plaaggeest

Vier keer op een rij werd Michaella Krajicek in de eerste ronde van een Grand Slamtoernooi uitgeschakeld. Aan die treurig stemmende reeks maakte ze maandag een einde op haar minst favoriete ondergrond. Op het trage gravel van Parijs rekende ze, tussen de regenbuien door, in twee sets kordaat af met de Française Severine Bremond: 6-3, 6-3.

Krajicek liet zich slechts kortstondig van de wijs brengen door het slechte weer in Frankrijk. Ze had door de regen zondag nauwelijks kunnen trainen. Nog voor ze maandag de warming-up had afgerond, werd ze alweer voor enkele uren de kleedkamer ingestuurd. Bij terugkeer op de baan verloor ze prompt haar opslag, waardoor ze al snel tegen een 2-0-achterstand aankeek.

Dat stroeve begin bracht de nummer 40 van de wereld niet uit haar evenwicht. Ze toonde weinig ontzag voor de 27-jarige Française, die op de wereldranglijst zes plaatsen boven haar staat en de kwartfinale van Wimbledon als beste Grand Slamresultaat heeft. Krajicek paste haar spel zo min mogelijk aan het gravel aan en wisselde haar harde vlakke slagen af met solide netspel, waarop Bremond nauwelijks een antwoord had. Ze zette haar achterstand snel om in een voorsprong en stond die niet meer af.

Krajicek, die haar lange haar heeft verwisseld voor een korte coupe met geblondeerde punten, maakte een fitte indruk. Ze slaagde erin het tempo te dicteren en gunde Bremond nauwelijks kans om het haar moeilijk te maken met korte ballen achter het net, een strategie die waarmee de Slowaakse Daniela Hantuchova twee jaar geleden haar kwetsbaarste punt (het voetenwerk) feilloos blootlegde.

Aan het eind van de tweede set vreesde Krajicek de regen meer dan Bremond. ‘Toen het in de tweede set 5-3 was, zag ik de donkere wolken’, zei ze. ‘Toen wist ik dat ik vaart moest maken.’ Kort nadat Krajicek van de baan was verdwenen, maakten buien verder spelen lange tijd onmogelijk. Martin Verkerk, de enige andere Nederlander in het hoofdtoernooi, komt daardoor pas vandaag in actie.

Met haar overwinning verdrong Krajicek de nare herinnering aan een opmerkelijke nederlaag tegen Bremond eerder dit jaar. In het Australische Hobart stond ze met een set en een game voor, toen de Française zogenaamd een plaspauze inlaste. Ze bleef volgens Krajicek vervolgens ‘een minuut of 20’ van de baan, zonder dat de scheidsrechter ingreep.

Bij terugkeer was de 18-jarige Nederlandse zo van de kook dat ze geen enkele game meer won. Ze verloor twaalf games op rij en werd met 3-6, 6-1, 6-0 in de eerste ronde uitgeschakeld. Ze zakte bovendien flink op de wereldranglijst (naar de 70ste plaats), aangezien ze in Hobart de titelverdedigster was. ‘Ik was er met mijn hoofd niet bij’, erkende ze.

Krajicek lijkt inmiddels op weg de beste positie uit haar loopbaan (34ste) te verbeteren. In Parijs, waar ze geen eerdere resultaten te verdedigen heeft, kan ze de komende dagen meer punten vergaren.

In de volgende ronde komt ze sowieso uit tegen een lager geplaatste speelster: de Amerikaanse Shenay Perry, nummer 71 van wereld, of de Française Oliva Sanchez, de nummer 178 van de wereld. Als ze die partij wint, wacht haar in de derde ronde vermoedelijk Serena Williams, van wie ze vorige week bij het toernooi van Rome in twee sets verloor.

Van een psychologische doorbraak wilde Krajicek niet spreken nu er een einde is gekomen aan haar reeks verliespartijen in de eerste ronde van Grand Slams. Ze realiseert zich dat ze vooral wordt beoordeeld op haar prestaties tijdens die toernooien, maar probeert zichzelf geen extra druk op te leggen, of zwaarwegende conclusies te verbinden aan haar mindere prestaties in Parijs, New York of Londen. Tot gisteren was ze alleen in Melbourne verder gekomen dan de eerste ronde.

‘Het hele jaar heb je ups en downs’, zei ze. ‘Of het nu op een Grand Slam gebeurt of niet, maakt niet uit. Het gaat de laatste weken gewoon beter. Natuurlijk is het fijn om hier te winnen. Het geeft zelfvertrouwen, zeker op gravel. Dat is niet mijn liefste ondergrond.’

Aan het eind van het jaar hoopt Krajicek in de top-30 te staan. Ze gaf schoorvoetend toe dat die doelstelling misschien aan de voorzichtige kant is, maar ze heeft de afgelopen jaren geleerd dat ze van hoge verwachtingen niet beter gaat spelen. ‘Als ik hoger zeg dan de top-30 en ik haal het niet, is dat voor mij niet fijn. De top-30 is een mooi doel. Als ik hoger eindig, is het meegenomen.’

Aanverwante artikelen:
Soevereine Krajicek vult leegte op het gravel van RG 28 mei 2007
Krajicek: spel past bij look  28 mei 2007
De nieuwe Michaëlla Krajicek staat op 28 mei 2007
Krajicek pakt uit tegen haar plaaggeest 28 mei 2007
Krajicek neemt wraak in Parijs 28 mei 2007
Revanche zonder peptalk van pa  29 mei 2007
Michaëlla Krajicek is 'n blijvertje in Parijs 30 mei 2007
Krajicek bereikt derde ronde 30 mei 2007
Krajicek hoopt op duel met idool Serena Williams  30 mei 2007
Nu nog anoniem op een bijbaantje 31 mei 2007
Schelden in Tsjechisch helpt Krajicek 31 mei 2007
Krajicek laat zich niet meer imponeren 31 mei 2007
Klaar voor duel met Serena 31 mei 2007
Krajicek leert van eervol verlies  1 juni 2007
Bevredigende nederlaag Krajicek   2 juni 2007
Michaëlla Krajicek gaat strijdend ten onder  2 juni 2007
Krajicek net te lief voor idool  2 juni 2007
Krajicek laat zich intimideren  2 juni 2007
Op het kruispunt van een tennisloopbaan   9 juni 2007