Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Roland Garros   28 mei 2007 R128: Bremond (34) 6-3 6-3 

Het Parool, 28 mei 2007

Krajicek: spel past bij look

In een helder moment kreeg Nederland maandag eindelijk een winnares op Roland Garros. Een hernieuwde, kortgeknipte Michaella Krajicek won in de eerste ronde eenvoudig van de FranÁaise Severine Bremond: 6-3 en 6-3.

WŠt een dag of beter gezegd: wŠt een dagen waren het. Krajicek zou zondag al haar eerste partij spelen, maar kwam door de stortbuien in Parijs pas maandag op de baan. Alsnog twee uur later dan gepland, maar ze kwam, vocht en won. Overtuigend en volwassen plaatste zich voor het eerst voor de tweede ronde in Parijs.

Ze had geluk dat ze mocht spelen, want geteisterd door de regen sleepte Roland Garros zich door de eerste twee dagen heen. Maar tien van de geplande 128 wedstrijden zijn uitgespeeld. Steeds weer waren er die donkere wolken, die in polonaise over het park dreven en bijna alle spelers binnenhielden.

Krajicek zag er goed uit in haar partij op court Suzanne Lenglen, dat voor ťťn uur en zeventien minuten zonder regen bleef, een record de laatste twee dagen.

Krajicek (18) heeft hard gewerkt aan een nieuw imago: het blonde haar dat altijd tot op haar billen hing, raakt nu nog amper haar oren aan. Het zag er op de baan een stuk minder meisjesachtig uit in elk geval.

''Ik wilde een statement maken door mijn haar af te knippen,'' zei ze na de partij over haar metamorfose. ''Alle meiden op de baan hebben een paardenstaart en zien er precies hetzelfde uit. Dat wil ik niet meer, dit is leuk en mijn stijl.''

En er was meer: ze oogde ze veel dunner dan een half jaar geleden. 'Misa de puber' lijkt tegelijk met haar babyvet te zijn verdwenen. Het gaat wel om een kilo of vijf, zes, minimaal. Sterker en fitter bewoog ze zich, Bremond gefrustreerd achterlatend.

En dan waren er die constante twinkeling in haar ogen en die onafgebroken lach om haar mond. Wie veroorzaakt dat toch? ''Ik voel me goed, ben fit en zit lekker in mijn vel,'' probeerde ze de vraag te omzeilen. Verlegen lachend daarna: ''Er zat iemand voor me op de tribune, maar ik hou liever voor mezelf wie het is.''

Het verlichtte de speelster ook dat ze eindelijk door die eerste ronde in Parijs is. Dit seizoen wil ze de stap van de top veertig naar de top dertig maken. Haar overwinning op Bremond gaf haar een goed gevoel; tenslotte is de Franse speelster 34ste van de wereld en was ze eigenlijk geen partij voor Krajicek, die veertigste staat. Alleen de eerste twee games kostten 'de kleine Kraai' nog wat moeite, maar daarna toonde ze haar nieuwe kant. Stoer en doordacht verpletterde ze Bremond.

''Het was een soort revanchepartij. In januari verloor ik van haar, nadat ze tijdens de wedstrijd naar de wc was gegaan. Ze bleef twintig minuten weg! Ik was totaal afgeleid. Dit is dus een extra lekker gevoel,'' zei Krajicek grijnzend.

''Ik voelde me in het begin van de wedstrijd nog wel wat stram,'' vervolgde de speelster, die zich tijdens de regenbuien had vermaakt met spelletjes, een lunch en geluier. ''Maar daarna ging het goed, ik ben in goede vorm.'' Ze lachte bij alles wat ze zei. ''Aan het eind van de tweede set zag ik donkere wolken. Ik dacht: nu moet ik opschieten. Ja, dat kan gevaarlijk zijn, maar ik wist mijn kalmte te bewaren en ik heb het toch goed afgemaakt?''

En wie weet hoe ver de nieuwe Michaella het nog kan schoppen op Roland Garros. Ze heeft in elk geval kansen: in de volgende ronde ontmoet ze Shenay Perry of Olivia Sanchez en die zijn allebei lager geplaatst dan zij. Dat ze een beetje keelpijn had, wuifde ze weg: ''Ik heb er goede pillen voor gekregen.''

Aanverwante artikelen:
Soevereine Krajicek vult leegte op het gravel van RG 28 mei 2007
Krajicek: spel past bij look  28 mei 2007
De nieuwe MichaŽlla Krajicek staat op 28 mei 2007
Krajicek pakt uit tegen haar plaaggeest 28 mei 2007
Krajicek neemt wraak in Parijs 28 mei 2007
Revanche zonder peptalk van pa  29 mei 2007
MichaŽlla Krajicek is 'n blijvertje in Parijs 30 mei 2007
Krajicek bereikt derde ronde 30 mei 2007
Krajicek hoopt op duel met idool Serena Williams  30 mei 2007
Nu nog anoniem op een bijbaantje 31 mei 2007
Schelden in Tsjechisch helpt Krajicek 31 mei 2007
Krajicek laat zich niet meer imponeren 31 mei 2007
Klaar voor duel met Serena 31 mei 2007
Krajicek leert van eervol verlies  1 juni 2007
Bevredigende nederlaag Krajicek   2 juni 2007
MichaŽlla Krajicek gaat strijdend ten onder  2 juni 2007
Krajicek net te lief voor idool  2 juni 2007
Krajicek laat zich intimideren  2 juni 2007
Op het kruispunt van een tennisloopbaan   9 juni 2007