Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Roland Garros   30 mei 2007 R64: Perry (71) 6-4 5-7 6-1 

Fred Buddenberg, Trouw, 30 mei 2007

Krajicek hoopt op duel met idool Serena Williams

Nederlandse oogt sterk, afgetraind en zelfverzekerd

Michaëlla Krajicek staat voor de eerste keer in de derde ronde op Roland Garros. En ze maakt in Parijs een zelfverzekerde indruk.

Het contrast was enorm. Na haar optreden tegen de Française Severine Bremond op Court Suzanne Lenglen werd Krajicek gisteren voor haar partij tegen de Amerikaanse Shenay Perry verbannen naar baan 12. De twee tennisbanen liggen weliswaar op een steenworp afstand van elkaar, maar zijn in niets te vergelijken.

Van de grandeur van Court Suzanne Lenglen, met een toeschouwerscapaciteit van 9959, is op baan 12 niets terug te vinden. De baan beschikt niet over een tribune en wordt normaal gesproken alleen als trainingsbaan gebruikt. Maar vanwege de achterstand in het schema – veroorzaakt door de regen – werden er gisteren door de toernooileiding vier partijen op de baan gezet.

In die Grand Slam onwaardige omstandigheden bereikte Krajicek voor de eerste keer in haar loopbaan de derde ronde op Roland Garros. „Als je wint maakt het niet uit”, zei ze over de entourage die triester was dan bij een gemiddelde competitiewedstrijd in Nederland. Krajicek kon letterlijk verstaan waar de circa honderd mensen rond de baan het over hadden.

In de derde ronde speelt Krajicek weer op een van de show courts, als Serena Williams tenminste haar tegenstandster wordt. De partij van de Amerikaanse nummer acht van de wereld tegen de de Venezolaanse Milagros Sequera werd vanwege de regen naar vandaag verschoven. Krajicek gaat er vanuit – en stiekem hoopt ze het ook – dat ze morgen tegen haar idool uitkomt.

In Rome kwam ze eerder deze maand Williams voor het eerst tegen op de baan. Krajicek, die de hele week ziek was geweest in de Italiaanse hoofdstad, kwam in de eerste set met 3-1 en 4-2 voor, maar verloor in twee sets. „Ik was iets te passief, de zenuwen speelden een rol en ik toonde te veel respect voor haar”, keek ze gisteren terug op die partij.

„Het is vreemd”, filosofeerde een ontspannen Krajicek na haar overwinning (6-4, 5-7 en 6-1) op Perry. ,,Een paar jaar geleden keek ik op televisie naar Serena en nu speel ik tegen haar. Ik vind haar zo leuk omdat ze zo anders is. Ze doet haar eigen ding en ook buiten de baan kiest ze haar eigen weg. En die extravagante kleding vind ik ook grappig.”

Brenda Schultz-McCarthy was precies tien jaar geleden de laatste Nederlandse tennisster die in de derde ronde van de open Franse titelstrijd stond. Haar nederlaag van destijds tegen Zvereva gold als een verrassing, aangezien Schultz in 1997 in Parijs als veertiende was geplaatst. Een stunt van Krajicek tegen Serena Williams op het Franse gravel lijkt onwaarschijnlijk, hoewel ze zich bij voorbaat zeker niet kansloos waant. „Het is goed dat ik in Rome al tegen haar heb gespeeld. Ik weet nu wat ik kan verwachten.”

Krajicek zit goed in haar vel in Parijs. Ze oogt sterk, afgetraind en ze maakt een zelfverzekerde indruk. Hoe anders was dat bij het eerste grandslamtoernooi van het jaar in Melbourne. Na het verlies in de eerste ronde tegen de Luxemburgse Kremer leek Krajicek in het vel gekropen van een dood vogeltje.

„Qua tennis was dat mijn slechtste periode”, blikte Krajicek gisteren even terug over haar schouder. „Ik was in Australië veel afgevallen, ik was mijn spiermassa verloren en ik voelde mij slap. Het liep allemaal niet lekker, ook buiten de baan niet. Alles kwam toen een beetje samen, sportieve dingen en privézaken. We hebben toen alles uitgepraat en daarna is het steeds beter gegaan. En nu voel ik mij heel goed.”

Vader Petr meende in die donkere periode dat er in Nederland te veel druk op zijn dochter lag en hij suggereerde dat het wellicht beter was dat ze naar Tsjechië zou uitwijken.

„Ik let er nu niet meer op, ik probeer me volledig op het tennis te focussen”, aldus Michaëlla. ,,Ik nam veel dingen in die tijd allemaal veel te serieus. Nu kan ik daar beter mee omgaan.”

Aanverwante artikelen:
Soevereine Krajicek vult leegte op het gravel van RG 28 mei 2007
Krajicek: spel past bij look  28 mei 2007
De nieuwe Michaëlla Krajicek staat op 28 mei 2007
Krajicek pakt uit tegen haar plaaggeest 28 mei 2007
Krajicek neemt wraak in Parijs 28 mei 2007
Revanche zonder peptalk van pa  29 mei 2007
Michaëlla Krajicek is 'n blijvertje in Parijs 30 mei 2007
Krajicek bereikt derde ronde 30 mei 2007
Krajicek hoopt op duel met idool Serena Williams  30 mei 2007
Nu nog anoniem op een bijbaantje 31 mei 2007
Schelden in Tsjechisch helpt Krajicek 31 mei 2007
Krajicek laat zich niet meer imponeren 31 mei 2007
Klaar voor duel met Serena 31 mei 2007
Krajicek leert van eervol verlies  1 juni 2007
Bevredigende nederlaag Krajicek   2 juni 2007
Michaëlla Krajicek gaat strijdend ten onder  2 juni 2007
Krajicek net te lief voor idool  2 juni 2007
Krajicek laat zich intimideren  2 juni 2007
Op het kruispunt van een tennisloopbaan   9 juni 2007