Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Roland Garros   30 mei 2007 R64: Perry (71) 6-4 5-7 6-1 

Mark van Driel, de Volkskrant, 31 mei 2007

Nu nog anoniem op een bijbaantje

Krajicek ziet uit naar duel met jeugdidool Serena Williams.

In Nederland is Michaella Krajicek bekend genoeg om op eigen kracht een stadion te vullen, maar buiten de landsgrenzen behoort de hoop van het Nederlandse tennis tot de anonieme speelsters die alleen tot hoofdbanen doordringen als ze door de loting worden gekoppeld aan beroemde tegenstanders.

In de derde ronde van Roland Garros krijgt Krajicek een uitgelezen kans naam te maken. Ze zal hoogstwaarschijnlijk op een van de center courts voor duizenden toeschouwers uitkomen tegen Serena Williams, die haar partij in de tweede ronde gisteren niet kon spelen vanwege aanhoudende regen.

Krajicek ziet uit naar een wedstrijd met haar jeugdidool. Ze bewondert Williams om haar agressieve speelstijl, haar extravagante kleding en haar extraverte gedrag op de baan. Maar ook de sfeer van een wedstrijd voor veel publiek en veel cameras spreekt haar aan. Die zal in schril contrast staan met de ambiance waarin haar partij tegen de Amerikaanse Shenay Perry (6-4, 5-7, 6-1) zich voltrok.

De Franse toernooileiding trok zich niets aan van Krajiceks status in Nederland en veroordeelde haar tot een trainingsbaan aan de rand van het park. Televisiecameras ontbraken. Ruimte voor toeschouwers was er niet. Slechts door achterstevoren op de tribune van een naastgelegen baan te gaan zitten, konden enkele tientallen Nederlanders een blik werpen op de wedstrijd, die door de ligging van de baan soms kolderieke trekjes kreeg.

Ballen die over de hekken vlogen, kwamen terecht op de Boulevard dAuteuil, waar het verkeer gedurende de wedstrijd gewoon passeerde. Eenmaal werd een bal door een onzichtbare voorbijganger over het hek teruggegooid, terwijl de partij tegen de nummer 71 van de wereld zich een in beslissende fase van de tweede set bevond.

De amateuristische entourage liet Krajicek niet geheel onberoerd, erkende ze. Tijdens de ochtendtraining met de Griekse Daniilidou constateerde ze al dat de bal slechter stuiterde dan in het stadion Suzanne Lenglen, waar ze haar eerste ronde afwerkte. Tijdens de wedstrijd kon ze de gesprekken van de toeschouwers soms woordelijk volgen.Je hoort het gepraat natuurlijk. Soms denk ik: hť, ik speel hier. Ik weet niet waar jullie het over hebben, maar ik ben hier bezig.

Toch had de omgeving nauwelijks een negatieve invloed op haar spel tegen de aanvallende Amerikaanse. De 18-jarige Krajicek - de eerste Nederlandse vrouw in de derde ronde van Roland Garros sinds Brenda Schultz in 1997 - heeft na een slechte periode begin dit jaar haar zelfvertrouwen hervonden.

Ze trekt zich minder aan van de druk uit Nederland, bijvoorbeeld door de media slechts oppervlakkig te volgen. Ze heeft een paar kleine aanpassingen gemaakt in haar spel, vooral haar opslag. En er zijn een aantal privťdingen opgelost, waarover ze niet wilde uitwijden. Ik ben nu meer in balans, zei Krajicek.

Tegen de sterk serverende Amerikaanse, die graag naar het net kwam, hield Krajicek het hoofd koel. Met haar harde, vlakke slagen vond ze steeds openingen in de verdediging van Perry. Hoewel het spel gelijk opging, pakte Krajicek de meeste cruciale punten. Slechts aan het eind van de tweede set ging het even mis. Op 6-5 voor Perry kreeg Krajicek een breakpoint tegen. Prompte sloeg ze een dubbele fout. Ze werd veroordeeld tot een derde set.

Krajicek reageerde haar frustratie over de verloren set af met een litanie aan Tsjechische vloeken, maar begon fris aan de beslissende set die zich grotendeels afspeelde in de regen. Ze nam meteen een voorsprong door de eerste servicegame van Perry te winnen. Met geconcentreerd spel trok ze vervolgens de partij naar zich toe. Ze schaarde zich slechts eenmaal eerder bij de laatste 32 van een Grand Slamtoernooi, vorig jaar bij de Australian Open.

Krajicek verwacht dat ze Serena Williams later deze week partij kan bieden, ook als de wedstrijd zich voor meer dan 10 duizend toeschouwers afspeelt. Op veel center courts heeft ze al ervaring opgedaan, ook die van Parijs. En de ergste zenuwen van het spelen tegen haar jeugdidool denkt ze onlangs in Rome te zijn kwijtgeraakt. Daar verloor ze de eerste ontmoeting met Williams mede door ziekte in twee sets.

Daar had ik misschien toch te veel respect voor haar. Maar ja, het is wel Serena Williams. Als het gemakkelijk was om haar te verslaan, had ze niet al die Grand Slams gewonnen.

Aanverwante artikelen:
Soevereine Krajicek vult leegte op het gravel van RG 28 mei 2007
Krajicek: spel past bij look  28 mei 2007
De nieuwe MichaŽlla Krajicek staat op 28 mei 2007
Krajicek pakt uit tegen haar plaaggeest 28 mei 2007
Krajicek neemt wraak in Parijs 28 mei 2007
Revanche zonder peptalk van pa  29 mei 2007
MichaŽlla Krajicek is 'n blijvertje in Parijs 30 mei 2007
Krajicek bereikt derde ronde 30 mei 2007
Krajicek hoopt op duel met idool Serena Williams  30 mei 2007
Nu nog anoniem op een bijbaantje 31 mei 2007
Schelden in Tsjechisch helpt Krajicek 31 mei 2007
Krajicek laat zich niet meer imponeren 31 mei 2007
Klaar voor duel met Serena 31 mei 2007
Krajicek leert van eervol verlies  1 juni 2007
Bevredigende nederlaag Krajicek   2 juni 2007
MichaŽlla Krajicek gaat strijdend ten onder  2 juni 2007
Krajicek net te lief voor idool  2 juni 2007
Krajicek laat zich intimideren  2 juni 2007
Op het kruispunt van een tennisloopbaan   9 juni 2007