Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Wimbledon 

Robčrt Misset , de Volkskrant, 28 juni 2007

Deze Krajicek droomt wel van olympisch goud

Als kind van 7 speelde Michaëlla Krajicek in Praag met haar poppen, toen ze op de televisie iemand met dezelfde achternaam Wimbledon zag winnen. Het zou nog jaren duren voor de breuk tussen vader en zoon Krajicek was geheeld en Richard zich als mentor zou opwerpen van zijn halfzusje. Juist op Wimbledon kan ook de nu 18-jarige Michaëlla een beslissende stap zetten in haar carričre.

In exact een uur maakte Krajicek donderdag op baan 3 van Wimbledon pijnlijk duidelijk waarom het Britse vrouwentennis al enkele decennia in een crisis verkeert.

Als Katie O’Brien zich de nummer 1 van Engeland mag noemen, laat de kwaliteit van de rest zich eenvoudig raden. In twee sets (6-0, 6-1) gunde Krajicek haar hulpeloze opponente welgeteld één game.

Woensdag had Krajicek vanwege de aanhoudende regen vergeefs gewacht op een tweede optreden op baan 13. ’s Avonds drentelde ze rond het trainingscentrum in Roehampton, toen ze ‘een oudere man’ zag binnenlopen. Blozend zei Krajicek dat het niet Jacco Eltingh was, die op dat moment het perszaaltje betrad. Ze dacht dat het een zekere ‘Pete Fleming’ was.

Het duurde even voor het kwartje viel bij Krajicek, toen niemand minder dan Peter Fleming, die met John McEnroe een legendarisch duo vormde, aanbood met haar te trainen. ‘Ik schaamde me dood dat ik niet meteen wist wie hij was’, zei ze. ‘Mijn vader wist het natuurlijk wel. Hij heeft meteen foto’s van ons gemaakt.’

Het is de charme van haar leeftijd dat ze haar onschuld heeft weten te behouden. In perfect Engels toonde ze zich tegenover de Britse media hoffelijk voor de kleine O’Brien, die er toch niks van had gebakken. En Krajicek herkende de situatie van de Engelse maar al te goed. ‘In Nederland moet ik ook constant de vraag beantwoorden waarom zo weinig talenten doorbreken.’

Met Krajicek beschikt de tennisbond over een groeibriljant die is opgegroeid met de gedachte dat ze dagelijks haar grenzen moet verleggen. Voor het eerst sinds vijf jaar bereikte een Nederlandse vrouw de derde ronde op Wimbledon en Krajicek droomt al van de ultieme doorbraak.

In 2002 werd Miriam Oremans in de derde omloop uitgeschakeld door de Griekse Daniilidou. Krajicek zal in Londen voor het eerst worden getest door de twee jaar oudere Anna Tsjakvetadze. De Russische winnares van het grastoernooi in Rosmalen maakte dit jaar een vorstelijke entree in de toptien door bij de Australian Open en op Roland Garros de kwartfinales te bereiken.

Als nummer 7 van de WTA-ranglijst is Tsjakvetadze tevens de aanvoerder van een nieuwe generatie Russinnen die de lichting met Koetsnetsova, Dementjeva en Miskina komt aflossen. Bij gebrek aan concurrentie in Nederland heeft Krajicek alleen broer Richard als richtlijn, al vormen ze niet in alle opzichten elkaars spiegelbeeld.

Het was donderdag in dubbel opzicht een heugelijke dag voor Michaëlla, want na bemiddeling van Richard tekende ze op Wimbledon een driejarig contract met Randstad. Het uitzendbureau stelt de familie financieel in staat een coach te vinden die na Wimbledon de rol van vader Petr gaat overnemen.

Haar nieuwe sponsor is tevens partner van sportkoepel NOC*NSF. De in Londen aanwezige voorzitter Erica Terpstra vond in Michaëlla Krajicek de vurige aanhanger van de olympische gedachte die Richard nooit is geweest. Hij haalde zijn neus op voor een gouden medaille, omdat tennis volgens hem misstond bij de Spelen.

‘We zijn niet in alles hetzelfde’, giechelde Michaëlla. ‘Ik vind het een eer voor Nederland aan de Spelen mee te doen. Ik richtte me eigenlijk al op Londen in 2012. Ik had nooit verwacht dat Peking in 2008 al haalbaar voor mij was.’

Om zich te kwalificeren voor het toernooi in China de moet Krajicek eind 2007 minimaal in de top-50 staan. Ze werd in april door NOC*NSF genomineerd na haar kwartfinale bij het toernooi in Charleston en moet dit seizoen vormbehoud tonen. Een stunt tegen Tsjakvetadze op Wimbledon zou ook haar olympische aspiraties versterken.

Aanverwante artikelen:
Deze Krajicek droomt wel van olympisch goud 28 juni 2007
Krajicek takes familiar path  1 juli 2007
Britain's O'Brien Crushed by Krajicek 28 juni 2007
Interview M. Krajicek 28 juni 2007
Mischa Krajicek doorbreekt barričre 29 juni 2007
Krajicek: keihard zwoegen en vloeken 29 juni 2007
Krajicek op weg naar droomland 29 juni 2007
Krajicek: Ik weet dat ik het kan 29 juni 2007
Krajicek zint op stap voorwaarts 29 juni 2007
Krajicek vecht zich in trance naar mijlpaal  30 juni 2007
Krajicek serves up classic in the outer limits 30 juni 2007
Krajicek: trots wijkt snel voor ambitie  1 juli 2007
‘Emotie, het hoort bij mijn karakter’  1 juli 2007
Krajicek: ik kijk wel hoe lang ik het volhoud  1 juli 2007
Krajicek hoort nu bij toppers  2 juli 2007
Echte doorbraak tekent zich af   2 juli 2007
Krajicek in kwartfinale Wimbledon  2 juli 2007
Opnieuw klimt Krajicek naar een hoger niveau   3 juli 2007
Vader Krajicek voelt zich gezegend man  3 juli 2007
'Geld mag geen belemmering meer zijn'   4 juli 2007
Carričre van Misa is een mooie, vloeiende lijn  4 juli 2007
Misa Krajicek: een peuter met ballen  4 juli 2007
‘Richard vindt mij softie’  4 juli 2007
’Doodsbang voor verandering’   4 juli 2007
Het regent, en weg is Misa’s ritme  4 juli 2007
Krajicek kan mentaal niet op tegen Bartoli   4 juli 2007
Michaëlla  5 juli 2007