Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Eredivisie   10 jun 2006 3: Bychkova (80) 6-4 4-6 6-4 

Maarten Scholten, Maarten Scholten, 10 juni 2006

Tennissen voor vijftien toeschouwers

De Nederlandse competitie die tennissers nu afwerken, trekt weinig belangstelling. Topspelers spelen erin om stevig te training. Ik doe mee voor de wedstrijden, om ritme op te doen.

Overwegend witte tenniskleding verplicht staat er bij de ingang van de Haagsche Lawn Tennis Club. Op een stralende zaterdagmiddag speelt het eerste team thuis de vierde wedstrijd in de eredivisie, tegen het Amsterdamse Popeye Gold Star. Twee van de meest succesvolle clubs in de geschiedenis van het Nederlandse tennis.

Leimonias won zestien keer de titel, voor het eerst in 1932 en voor het laatst in 1989. Popeye was tussen 1974 en 1997 dertien keer de sterkste. Fraai affiche: de eerste dames-single tussen MichaŽlla Krajicek (45ste op de wereldranglijst) en de Russische Ekataryna Bychkova (80ste). Voordat MichaŽlla Krajicek de baan opstapt, zet ze twee handtekeningen. Op de tribune enkele tientallen belangstellenden.

Het is vandaag nog druk, zegt hoofdscheidsrechter Eric Savalle. Meestal staan er bij het begin van een eredivisiewedstrijd hooguit vijftien mensen langs de kant. Savalle is sinds 1957 scheidsrechter bij het competitietennis. In zijn hoogtijdagen zat hij op de umpirestoel bij vele internationale toernooien, tot aan de Grand Slams toe. De laatste jaren is de belangstelling voor de Nederlandse competitie niet toegenomen. Maar dit jaar is het wel erg droevig. Geen televisie, geen radio, geen kranten. Zelfs de uitslagen staan er niet in. Sponsors zullen zich afvragen wat het rendement is op hun investering.

Een topteam in de eredivisie kost al gauw een ton, voor het grootste deel honorarium voor enkele topspelers. In twee weken spelen acht teams een halve competitie, die komend weekend wordt besloten met play-offs tussen de beste vier. De afgelopen jaren werd de eredivisie gedomineerd door Intervaluta Hilverheide, het team van suikeroom Renť van den Berg. Na diens arrestatie op verdenking van financiŽle malversaties vorig jaar, meteen de laatste keer dat de tenniscompetitie in het nieuws was, spatte het bolwerk uiteen. Dit jaar zijn de topspelers beter verdeeld over de teams. Er is meer spanning, dat maakt het veel leuker, vindt Savalle. Je kunt de competitie zeker vergelijken met een sterk bezet Challenger-toernooi. Tophonderd speelsters en Nederlandse toppers. Het niveau is hoog genoeg.

Blikvanger bij Leimonias is dit seizoen MichaŽlla Krajicek, die overkwam van Hilverheide. Na haar uitschakeling in de eerste ronde van Roland Garros stortte het 17-jarige talent zich op competitietennis. Ze speelt deze weken niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland, bij TV Moers. Soms leidt dat tot hectische taferelen: woensdag ziek uitgevallen bij Leimonias, vrijdag met Moers naar Stuttgart, zaterdag in Den Haag tegen Popeye en zondag weer naar Moers. Ik had 39 graden koorts woensdag, vertelt Krajicek. Dan kun je ziek worden of doorvechten. Ik heb heel veel pilletjes genomen en ben doorgegaan. Zeven uur in de auto naar Stuttgart, partij spelen, dan in de file naar huis. Dat doe ik echt nooit meer!

Zeker gezien die achtergrond toont ze tegen Bychkova een bewonderenswaardige instelling. Terwijl het publiek fluistert over de van plaats wisselende vader Petr en haar vermeende slechte houding op de baan (Ze is net Richard) heeft Misa moeite met haar fitte en hard serverende tegenstandster. In de beslissende derde set zoekt ze regelmatig oogcontact met haar vader en schakelt ze met een uiterste krachtsinspanning naar een hoger tempo. Na bijna drie uur wint ze: 6-4, 4-6 en 6-4. In een training speel je nooit zon partij, zegt Krajicek. Vooral daarom doe ik nu mee aan de competitie, met veel wedstrijden, om ritme op te doen. De laatste periode ging het niet zo goed. Nu merk ik weer vooruitgang. Dat is belangrijk voor het grasseizoen, dat bijna begint.

Op de kalender is de tenniscompetitie ingeklemd tussen Roland Garros en de voorbereiding op Wimbledon. Als je het langer maakt dan twee weken, komen de toppers niet, zegt Eric Savalle. Zelfs deze opzet is niet ideaal, vindt Peter Wessels, nummer twee van Nederland en ook uitkomend voor Leimonias. Ik heb meegemaakt dat ik zondag de play-offs speelde op gravel en de dag erna in Rosmalen op gras moest. Dan kun je net zo goed thuisblijven. Mocht Leimonias de play-offs halen, dan doet Wessels, die nog tobt met een peesblessure aan zijn voet, niet mee. Ik ga naar Engeland, op gras spelen.

Krajicek hoopt wel op de play-offs. We hebben een leuk team, ik heb het naar mijn zin. Ze staat op, loopt naar buiten en vindt een plekje op de tribune. Op de televisie in het clubhuis is de finale van Roland Garros te zien. Het contrast kan nauwelijks groter.

Aanverwante artikelen:
Michael Krajicek speelt voor Leimonias  13 februari 2006
Krajicek is voor heel even thuis 15 juni 2006
Tennissen voor vijftien toeschouwers 10 juni 2006
Leimonias Graydon behaalt play-offs 15 juni 2006