Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Wimbledon   29 jun 2007 R32: Chakvetadze (7) 7-68 6-75 6-2 

Robèrt Misset, de Volkskrant, 29 juni 2007

Krajicek op weg naar droomland

Voor euforie is geen plaats in de denkwereld van de familie Krajicek, want na elke zege volgt een nieuwe tennispartij die gewonnen moet worden. Toch verried de glimlach op het gezicht van Petr Krajicek dat zijn dochter Michaëlla op Wimbledon een mentale barrière had geslecht door in grootse stijl de vierde ronde te bereiken.

Voor het eerst behoort de 18-jarige Krajicek bij een grand slamtoernooi tot de laatste zestien, maar ze beleefde vrijdag op Wimbledon een dubbele primeur. Het zenuwslopende gevecht met de Russische Anna Tsjakvetadze duurde inclusief twee regenpauzes ruim vier uur, waarna Krajicek in drie sets (7-6, 6-7, 6-2) de speelster uit de toptien versloeg. Op het grand slampodium was haar dat niet eerder gelukt.

Droomland ligt op Wimbledon niet ver weg voor Krajicek, want in de volgende ronde treft ze de Amerikaanse Laura Granville, 77ste op de wereldranglijst, die verrassend in twee sets (6-4, 6-2) afrekende met Martina Hingis.

Misschien leidt de rode loper Krajicek wel naar een ontmoeting met de Servische Jelena Jankovic in de kwartfinales. Plotseling ligt de wereld aan haar voeten. Voor het eerst is Krajicek geplaatst bij een grand slamtoernooi en profiteert ze optimaal van een gunstige loting.

Na drie overwinningen op Wimbledon heeft Michaëlla al ruim 70 duizend euro verdiend en maakt ze het puntenverlies na haar vlotte uitschakeling in Rosmalen meer dan goed. Na Wimbledon staat Krajicek opnieuw op de rand van de top-30.

Soms markeert één punt het verschil tussen eeuwige roem of een kras op je ziel. Krajicek moet in de derde set hebben aangevoeld dat ze een beslissend moment in haar nog prille loopbaan was genaderd, toen Tsjakvetadze op 4-2, 30-40 een laatste kans kreeg om de grillige partij te doen kantelen.

Krajicek heeft soms de neiging om te passief te spelen, waardoor haar sterkste wapens te weinig rendement opleveren. Maar in deze cruciale fase deed Michaëlla precies wat ze in de tweede set bij haar breakpoints verzuimd had. Ze nam het initiatief in de rally, zette de lichtvoetige Tsjakvetadze onder een moordende druk en verdiende het punt met een zwiepende forehand.

Ook het tweede breakpoint voor de nummer 7 van de wereldranglijst deed Krajicek geen pijn. Ze schotelde de winnares van het grastoernooi in Rosmalen het repertoire voor waarmee haar broer Richard Wimbledon in 1996 won: een snoeiharde eerste opslag, gevolgd door een onweerstaanbare forehand.

Zo gingen alle ‘big points’ in de derde reeks naar Krajicek, nadat beide speelsters in de soms bizarre partij de set hadden gewonnen die ze behoorden te verliezen. Tot 5-4 in de eerste set had de 20-jarige Tsjakvetadze het statusverschil met Krajicek fijntjes benadrukt.

De Russin met de paardenstaart staat soepel op haar benen, heeft een gracieuze backhand waarmee ze de rally wil dicteren en kan ook met haar forehand versnellen. Veel geheimen hebben Tsjakvetadze en Krajicek niet voor elkaar, vertelde vader en coach Petr. ‘Misa kent Anna al uit jaar juniorentijd, ze trainden ook vaak samen. De verschillen waren miniem.’

Mentaal toonde Tsjakvetadze zich opvallend kwetsbaar door juist op 5-4 haar slechtste opslagbeurt af te leveren. Terwijl het begon te regenen, drukte Krajicek nog net door naar 6-5. Ruim twee uur later overleefde ze in een doldwaze tiebreak op 7-6 een setpoint voor Tsjakvetadze na een dubbele fout, nadat de Russin zelf op 6-5 al een setpunt had overleefd.

Alsof beide speelsters een zak aardappelen op hun rug mee torsten, duwden ze de bal op 9-8 over het net, waarna Tsjakvetadze de beslissende fout maakte. Prompt worstelde de Russische baseliner, die weigerde naar het net te komen, zich door haar servicegames. Toch moest Krajicek de tweede tiebreak met 7-5 afstaan, maar een tweede onderbreking bij 1-0 in de derde set bracht uitkomst.

‘Ik kon haar niet bereiken’, zei Petr Krajicek over die korte regenpauze. ‘Maar Misa is volwassen geworden, want ze koos in de derde set de juiste strategie. Je moet doorslaan tegen Tsjakvetadze, het punt zelf willen halen.’ Die woorden waren Krajicek in de spelerslounge wellicht ook ingefluisterd door John van Lottum, een van de kandidaten haar te coachen.

Zo kan Krajicek zich opmaken voor de tweede week van Wimbledon. Een doorbraak wilde pa Krajicek het niet noemen. ‘Ik houd niet van die grote woorden.’ En met een ironisch lachje: ‘Straks verliest ze en roept iedereen weer dat het zo slecht gaat het met het Nederlandse tennis.’

Aanverwante artikelen:
Deze Krajicek droomt wel van olympisch goud 28 juni 2007
Krajicek takes familiar path  1 juli 2007
Britain's O'Brien Crushed by Krajicek 28 juni 2007
Interview M. Krajicek 28 juni 2007
Mischa Krajicek doorbreekt barrière 29 juni 2007
Krajicek: keihard zwoegen en vloeken 29 juni 2007
Krajicek op weg naar droomland 29 juni 2007
Krajicek: Ik weet dat ik het kan 29 juni 2007
Krajicek zint op stap voorwaarts 29 juni 2007
Krajicek vecht zich in trance naar mijlpaal  30 juni 2007
Krajicek serves up classic in the outer limits 30 juni 2007
Krajicek: trots wijkt snel voor ambitie  1 juli 2007
‘Emotie, het hoort bij mijn karakter’  1 juli 2007
Krajicek: ik kijk wel hoe lang ik het volhoud  1 juli 2007
Krajicek hoort nu bij toppers  2 juli 2007
Echte doorbraak tekent zich af   2 juli 2007
Krajicek in kwartfinale Wimbledon  2 juli 2007
Opnieuw klimt Krajicek naar een hoger niveau   3 juli 2007
Vader Krajicek voelt zich gezegend man  3 juli 2007
'Geld mag geen belemmering meer zijn'   4 juli 2007
Carrière van Misa is een mooie, vloeiende lijn  4 juli 2007
Misa Krajicek: een peuter met ballen  4 juli 2007
‘Richard vindt mij softie’  4 juli 2007
’Doodsbang voor verandering’   4 juli 2007
Het regent, en weg is Misa’s ritme  4 juli 2007
Krajicek kan mentaal niet op tegen Bartoli   4 juli 2007
Michaëlla  5 juli 2007