Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Wimbledon   29 jun 2007 R32: Chakvetadze (7) 7-68 6-75 6-2 

Carl Houtkamp, Algemeen Dagblad, 29 juni 2007

Krajicek: keihard zwoegen en vloeken

De eerste zege over een top 10-speelster op Wimbledon is dit jaar opgeëist door Michaëlla Krajicek.

Haar uitschakeling van Anna Tsjakvetadze, de nummer zeven van de wereld uit Rusland, was een memorabele. En er zit in de vierde ronde tegen de Amerikaanse Laura Granville nog veel meer in.

Van het gracieuze grastennis voor vrouwen waarmee het museum van Wimbledon volhangt, was geen sprake. Keihard gezwoegd werd er, en keihard gevloekt. Vanonder beider zonneklepjes putten Michaëlla Krajicek en Anna Tsjakvetadze uit een omvangrijk arsenaal aan verwensingen. In het Tsjechisch, Engels en Nederlands werd er gegild, maar vooral in het Russisch.

Krajicek had zich voorgenomen te genieten van haar derde ronde tegen de wereldtopper uit Moskou. Het plezier en de voldoening straalden pas echt van haar af, toen op baan 13 de score 7-6 (8) 6-7 (4) 6-2 op het scorebord stond. Na bijna drie uur spel en ruim twee en een half uur regenpauze was de winst eindelijk binnen.

,,Ik heb de nummer zeven van de wereld verslagen, echt super,’’ reageerde de Nederlandse nummer één, die nu een onverwacht fraai uitzicht heeft op de kwartfinale. Want in de vierde ronde wacht de onbekende Amerikaanse Laura Granville, de nummer 77 van de wereld die gisteren een slecht spelende Martina Hingis verraste.

,,Dit was een van de meest emotionele dagen ooit voor mij. Ik gooide met mijn racket en ik vloekte, maar ik heb dat wel nodig om fel te blijven. Ik probeer zoveel mogelijk in het Tsjechisch te vloeken, maar dat lukt niet altijd.’’

Tennishistorici moeten voor de laatste Nederlandse in de vierde ronde van Wimbledon terug naar 1998, toen Miriam Oremans verloor van de Russin Natasja Zvereva. Voor het verre van onwaarschijnlijke geval dat Michaëlla Krajicek maandag wint van Granville: de laatste Nederlandse die in Londen de kwartfinale haalde, was Brenda Schultz-McCarthy in 1995 (verlies tegen Arantxa Sanchez).

Uniek is haar prestatie dit jaar dus nog zeker niet. Maar haar eerste vierde ronde in een Grand Slam-evenement, goed voor 140 ranglijstpunten en 70.000 euro, mag wel memorabel worden genoemd. Vader Petr Krajicek wenste nog niet te spreken van een ‘doorbraak’, doch dat was vooral ook om zijn achttienjarige dochter met beide benen op de grond te houden.

,,Ze heeft wel vaker van een top 10-speelster gewonnen. En we moeten ons hoofd nu vooral ook bij de volgende wedstrijd houden,’’ aldus één van het handvol tennisvaders van wie twee kinderen de laatste zestien op Wimbledon haalden. ,,Dit is vooral een mooie, nieuwe ervaring, waar ze hopelijk iets van oppikt.’’

Krajicek senior mag dan op het punt staan het stokje als coach over te geven aan een nieuwe betaalde kracht, hij had vooral voor de langere termijn veel goede ontwikkelingen gezien. Misschien nog wel het belangrijkste was dat zijn dochter qua voetenwerk vorderingen heeft gemaakt, vond hij. ,,Zij bewoog goed vandaag. Het is te zien dat ze keihard heeft gewerkt aan haar conditie.’’

Dat was niet eens zozeer zijn eigen verdienste als coach, voegde hij er aan toe. ,,Mijn vrouw verdient een pluim. Zij heeft Misa de laatste tijd veel naar de baan gesleept.’’

Als het halfzusje van Wimbledon-kampioen Richard er echt voor gaat, is er veel mogelijk. Haar wedstrijdmentaliteit sleepte haar er gisteren doorheen in een moeilijke partij, met langdurig oponthoud vanwege de regen. Er was alle tijd om neerslachtig te worden of de concentratie te verliezen, maar des te langer het duurde, des te duidelijker werd dat zij mentaal sterker was dan de twee jaar oudere Tsjakvetadze.

De Russin boekte als prof al tien zeges over top 10-speelsters in 2007. Krajicek drie. Tsjakvetadze won in de afgelopen maanden de toernooien in Hobart en Rosmalen. Toch kwam er gisteren al vlot sleet op haar zelfvertrouwen.

Krajicek deelde de eerste klap uit door in de eerste set knap terug te vechten van een 5-3 achterstand. Na twee uur regenpauze pareerde zij in de tiebreak een setpunt op de service van Tsjakvetadze, om even later aan het net toe te slaan op haar eigen derde setpunt (10-8).

In het tweede bedrijf liet de nr. 45 van de wereld daarna vijf kansen op een vroege break liggen, waarna het een echt mentaal gevecht werd. Terwijl politiehelikopters bij hun rondjes over de andermaal door terreur geplaagde Britse hoofdstad ook Wimbledon aandeden, bleef Tsjakvetadze met 7-5 het koelst in de tweede tiebreak.

De tweede regenpauze, bij 1-0 in de derde set, gaf daarna de doorslag. Tsjakvetadze kwam er slecht uit. En Krajicek, die het in de chaos op en neer naar de kleedkamer zónder tips van haar vader had moeten doen, juist heel goed. Zij brak naar 2-0, serveerde ondanks de lastige wind drie breekpunten weg voor 3-0 en liep uit naar 5-2.

Daarmee had zij haar opponente geestelijk gebroken. Op eigen service bezweek Tsjakvetadze definitief onder de druk, waarna Krajicek op baan 13 met veel plezier het ererondje van de winnares mocht maken.

Aanverwante artikelen:
Deze Krajicek droomt wel van olympisch goud 28 juni 2007
Krajicek takes familiar path  1 juli 2007
Britain's O'Brien Crushed by Krajicek 28 juni 2007
Interview M. Krajicek 28 juni 2007
Mischa Krajicek doorbreekt barrière 29 juni 2007
Krajicek: keihard zwoegen en vloeken 29 juni 2007
Krajicek op weg naar droomland 29 juni 2007
Krajicek: Ik weet dat ik het kan 29 juni 2007
Krajicek zint op stap voorwaarts 29 juni 2007
Krajicek vecht zich in trance naar mijlpaal  30 juni 2007
Krajicek serves up classic in the outer limits 30 juni 2007
Krajicek: trots wijkt snel voor ambitie  1 juli 2007
‘Emotie, het hoort bij mijn karakter’  1 juli 2007
Krajicek: ik kijk wel hoe lang ik het volhoud  1 juli 2007
Krajicek hoort nu bij toppers  2 juli 2007
Echte doorbraak tekent zich af   2 juli 2007
Krajicek in kwartfinale Wimbledon  2 juli 2007
Opnieuw klimt Krajicek naar een hoger niveau   3 juli 2007
Vader Krajicek voelt zich gezegend man  3 juli 2007
'Geld mag geen belemmering meer zijn'   4 juli 2007
Carrière van Misa is een mooie, vloeiende lijn  4 juli 2007
Misa Krajicek: een peuter met ballen  4 juli 2007
‘Richard vindt mij softie’  4 juli 2007
’Doodsbang voor verandering’   4 juli 2007
Het regent, en weg is Misa’s ritme  4 juli 2007
Krajicek kan mentaal niet op tegen Bartoli   4 juli 2007
Michaëlla  5 juli 2007