Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Wimbledon   29 jun 2007 R32: Chakvetadze (7) 7-68 6-75 6-2 

Algemeen Dagblad, 1 juli 2007

Krajicek: trots wijkt snel voor ambitie

Michaëlla Krajicek kreeg in het weekeinde alle tijd om haar Grand Slam-doorbraak op Wimbledon te vieren, maar deed het niet. Zij wil vandaag per se een anti-climax voorkomen bij haar vierde ronde tegen de Amerikaanse Laura Granville. ,,Als ik mij goed concentreer, komt het wel goed.’’

Op de meest emotionele dag van haar carrière volgde voor Michaëlla Krajicek misschien wel het suffigste toernooi-weekeinde ooit. Twee keer een uurtje trainen op een (indoor-)baan van het Wimbledon-complex, een filmpje op zondagmiddag en een etentje buiten de deur.

Voor de rest veel rusten voor de vierde ronde van vandaag, wat met de gestage Engelse regen op en rond de All England Lawn Tennis Club niet eens zo’n straf was.

,,Alles gaat best goed,’’ liet de winnares van - afgelopen vrijdag - fantastische partijen in de derde ronde van het enkelspel (bijna drie uur) en de eerste ronde in de vrouwendubbel (ruim twee en een half uur) weten. ,,Vrijdagavond was ik erg moe, had ik een beetje een zere heup, maar bij het trainen was er nu geen probleem meer.’’

Meisjes van 18 kunnen tegen een stootje. Hoewel: ,,De fysio heeft me lang onder handen genomen.’’

Op de massagetafel voelde zij de spierpijn, maar ook een heerlijk gevoel van trots over het feit dat zij voor het eerst de tweede week heeft bereikt bij een Grand Slam-toernooi. Dat werd versterkt door alle felicitaties. ,,Mijn telefoon is er helemaal moe van geworden,’’ meldde zij toepasselijk. ,,Ik heb nog nooit zo veel sms-jes en telefoontjes gehad, ook van mensen die ik niet eens ken. Ik vraag me af hoe ze aan mijn nummer komen, maar ach, zolang het positief blijft, vind ik het goed. Alleen wil ik mijn telefoonrekening niet zien.’’

Al snel week bij haar, zoals altijd, de trots voor nog meer ambitie. ,,Het is een hele eer om zo ver te komen bij een Grand Slam-toernooi, maar eigenlijk voel ik dat nu al niet meer zo,’’ zei de eerste Nederlandse (na Miriam Oremans in 1998) die zo ver komt in negen jaar Wimbledon.

,,Je kijkt al weer snel verder. Het is super dat ik in de vierde ronde zit, maar ik kan hier de kwartfinale halen. Daar wil ik alles voor doen,’’ klonk het vastberaden op zaterdag, nadat haar eerste ronde in de mixed was verregend.

Met andere woorden: niet te veel terug, maar vooral vooruit kijken. Wie Michaëlla Krajicek vrijdagavond in het dubbelspel met de Poolse Radwanska na urenlang zwoegen zag winnen van het Argentijns/Italiaanse koppel Dulko/Camerin (dat matchpoint na matchpoint miste), kon niet anders dan zich zorgen maken. Zes lange, spannende sets op een natte, koude dag. Voor iemand die de afgelopen jaren verre van blessurevrij bleef. Zou het voor haar niet verstandig zijn om zich, net als Amélie Mauresmo eerder deed, met een drogreden af te melden voor haar dubbelwedstrijden?

Misschien wel, maar nu nog niet, antwoordde Krajicek. ,,Ik ben nog niet zo ver dat ik er vanuit moet gaan dat ik bij elk Grand Slam-toernooi de vierde ronde kan halen. Was dat wel zo, dan zou ik niet ook in de dubbel én de mixed inschrijven. Maar nu ik wel zo ver ben gekomen, moet ik het inderdaad even aanzien. Als er het risico van een blessure zou zijn, doe ik er beter aan het bij de single te laten. Het probleem is alleen dat ik nooit iets wil opgeven. Ik ga bij al mijn partijen voor de winst.’’

Dolgraag had zij op Wimbledon dit jaar ook met broer Richard op de baan gestaan bij het gemengddubbel. De grote wens van vader Petr. Maar de kampioen van 1996 in Londen voelt zich er niet goed genoeg in vorm voor, weet Misa. ,,Hij wil dan niet één of twee rondjes winnen, maar direct de titel. Logisch, dat is wat alle Krajiceks hebben. Ik begrijp het heel goed.’’

Haar grote broer zal er vandaag wel bij zijn als zij uitkomt tegen de Amerikaanse Laura Granville, als tribuneklant dus. En als het zo uitkomt als adviseur. Michaëlla stelt zijn oordeel op prijs.

Het draagt bij tot een voortgaande progressie, al is zij daar vooral zelf debet aan. Want, zo verraste zij haar gehoor, zij is trainen niet eens zo heel erg meer gaan vinden.

,,Ik heb nu bijvoorbeeld geen hekel meer aan het werken met gewichten. Des te sterker, des te minder kans op blessures,’’ liet zij weten. Een cliché, maar uit haar mond nog niet eerder vernomen.

De progressie laat zich vooral zien bij haar voetenwerk (tot voor kort haar achilleshiel) en bij haar opslag. ,,Ik ben heel blij dat ik mijn servicebeweging heb aangepast. Die kortere, snellere slag is duidelijk beter,’’ zo heeft zij geconstateerd.

Behalve in haar plaats in de vierde ronde kan het bewijs daarvoor op Wimbledon ook worden gevonden in een opmerkelijk statistiekje. Van alle 128 deelneemsters produceerde Michaëlla Krajicek in de eerste week de meeste aces: 26 stuks.

Drie meer dan de Franse titelverdedigster Amélie Mauresmo en zes meer dan Serena Williams. Voor de collega’s is haar succes bij het bekendste tennistoernooi ter wereld geen verrassing, merkte de Nederlandse nummer één. ,,In de kleedkamer weten de meisjes al wat langer dat ze beter niet tegen mij op gras kunnen loten.’’

Aanverwante artikelen:
Deze Krajicek droomt wel van olympisch goud 28 juni 2007
Krajicek takes familiar path  1 juli 2007
Britain's O'Brien Crushed by Krajicek 28 juni 2007
Interview M. Krajicek 28 juni 2007
Mischa Krajicek doorbreekt barrière 29 juni 2007
Krajicek: keihard zwoegen en vloeken 29 juni 2007
Krajicek op weg naar droomland 29 juni 2007
Krajicek: Ik weet dat ik het kan 29 juni 2007
Krajicek zint op stap voorwaarts 29 juni 2007
Krajicek vecht zich in trance naar mijlpaal  30 juni 2007
Krajicek serves up classic in the outer limits 30 juni 2007
Krajicek: trots wijkt snel voor ambitie  1 juli 2007
‘Emotie, het hoort bij mijn karakter’  1 juli 2007
Krajicek: ik kijk wel hoe lang ik het volhoud  1 juli 2007
Krajicek hoort nu bij toppers  2 juli 2007
Echte doorbraak tekent zich af   2 juli 2007
Krajicek in kwartfinale Wimbledon  2 juli 2007
Opnieuw klimt Krajicek naar een hoger niveau   3 juli 2007
Vader Krajicek voelt zich gezegend man  3 juli 2007
'Geld mag geen belemmering meer zijn'   4 juli 2007
Carrière van Misa is een mooie, vloeiende lijn  4 juli 2007
Misa Krajicek: een peuter met ballen  4 juli 2007
‘Richard vindt mij softie’  4 juli 2007
’Doodsbang voor verandering’   4 juli 2007
Het regent, en weg is Misa’s ritme  4 juli 2007
Krajicek kan mentaal niet op tegen Bartoli   4 juli 2007
Michaëlla  5 juli 2007