Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Wimbledon   02 jul 2007 R16: Granville (77) 6-3 6-4 

Fred Buddenberg, Trouw, 2 juli 2007

Krajicek in kwartfinale Wimbledon

Echte doorbraak tekent zich af

Michaëlla Krajicek behoort tot de beste acht tennissers op Wimbledon. Ze is trots en blij, maar moet nog wel wennen aan het idee.

Met een oerkreet en twee gebalde vuisten vierde Michaëlla Krajicek (18) haar overwinning op de Amerikaanse Laura Granville. Met het bereiken van de kwartfinales op Wimbledon tekent haar definitieve doorbraak zich af. Gestelde doelen, zoals het bereiken van de toptwintig, lijken een kwestie van tijd.

„Nu ik zover ben, wil ik nog verder komen ook”, jubelde Krajicek. Brenda Schultz-McCarthy was in 1995 de laatste Nederlandse tennisster bij de laatste acht op Wimbledon. De tegenstandster van Krajicek in de kwartfinales moet komen uit de partij tussen Jankovic en Bartoli, die gisteren vanwege de regen moest worden geannuleerd.

In tegenstelling tot de partij tegen Tsjakvetadze ging Krajicek zich niet te buiten aan emotionele uitspattingen. Daar gaf de wedstrijd tegen Granville ook geen aanleiding toe. Het onschuldige, wapenloze tennis van de Amerikaanse vormde geen enkele bedreiging voor Krajicek. Ze had volledig de controle over de partij, die bij de stand 6-3, 4-1 en 0-15 in haar voordeel vanwege de regen werd afgebroken.

Alleen op dat moment toonde ze enige emotie. Boos gooide ze de ballen weg, balend van het feit dat ze de partij niet had kunnen voltooien vóór de zoveelste regenonderbreking op het Londense complex. Na de pauze van ruim twee uur had Krajicek moeite op gang te komen. Ze verloor voor de eerste keer haar service, liet het initiatief aan Granville en kon het finale punt pas maken op het vijfde matchpoint: 6-3 en 6-4.

Krajicek produceerde tegen de Amerikaanse nummer 77 van de wereld tien aces. Ze heeft de afgelopen maanden gewerkt aan haar service, de beweging is korter en sneller geworden. Die verandering heeft goed uitgepakt. Als nooit tevoren kan ze vertrouwen op haar opslag. Ze staat na vier partijen op een totaal van 36 aces, waarmee ze die ranglijst op Wimbledon aanvoert.

Ook de rest van haar spel blijft niet achter bij haar ontwikkeling als volwassen tennisster. Ze wordt steeds meer allround en is niet alleen afhankelijk van haar service. Het slagenarsenaal krijgt steeds meer inhoud en wordt steeds completer. Van achteruit is met name haar backhand dwingender geworden. Tegen Granville kwam haar return niet helemaal uit de verf en ook heeft ze nog moeite om de juiste momenten te kiezen om naar het net te gaan.

Krajicek, fitter en beweeglijker dan ooit, boekt ook op tactisch gebied vooruitgang. In de voorgaande partijen tegen Obziler, O’Brien en Tsjakvetadze richtte ze haar strijdplan met succes op de zwakke kanten van haar tegenstandsters. Gisteren zocht ze voortdurend de backhand van Granville, in de derde ronde de bedwinger van Hingis. Het was voor Krajicek een wedstrijd die ze niet kon verliezen en die ze ook niet verloor. En dat was in het verleden weleens anders.

Ze onderstreepte tevens haar progressie door onder de moeilijke omstandigheden op baan 14 het hoofd koel te houden. Wind, regen en duisternis gaven de partij geen Wimbledon-uitstraling. „Het was niet een van mijn fijnste partijen”, erkende Krajicek. „Mentaal was het zwaar. Ik ben superblij dat ik heb gewonnen. Al is het nog niet tot me doorgedrongen dat ik tot de beste acht speelsters op Wimbledon behoor.”

De wedstrijd tegen Granville miste de kwaliteit en de intensiteit van de partij van vrijdag met Tsjakvetadze. In die hoogstaande ontmoeting schold en vloekte Krajicek dat het een lieve lust was. Tevens smeet ze haar racket zo vaak tegen het gras dat het publiek haar op een massaal boegeroep trakteerde.

„Dat was een van die emotionele dagen, in positieve en in negatieve zin. Ik heb geleerd om rustig te blijven, maar ik kan heel emotioneel zijn. Ik doe dat om mezelf op te peppen. Het gooien met mijn racket en het vloeken heb ik nodig om fel te blijven.”

Het opjutten doet Krajicek normaliter in het Nederlands, voor het vloeken, doorgaans in de richting van vader Petr, gebruikt ze de Tsjechische taal. Uit zelfbescherming. „Anders komen de mensen niet meer naar mij kijken. Als ik de beelden twee minuten na de wedstrijd zie, denk ik altijd: Wat ben jij in vredesnaam aan het doen?”

Aanverwante artikelen:
Deze Krajicek droomt wel van olympisch goud 28 juni 2007
Krajicek takes familiar path  1 juli 2007
Britain's O'Brien Crushed by Krajicek 28 juni 2007
Interview M. Krajicek 28 juni 2007
Mischa Krajicek doorbreekt barričre 29 juni 2007
Krajicek: keihard zwoegen en vloeken 29 juni 2007
Krajicek op weg naar droomland 29 juni 2007
Krajicek: Ik weet dat ik het kan 29 juni 2007
Krajicek zint op stap voorwaarts 29 juni 2007
Krajicek vecht zich in trance naar mijlpaal  30 juni 2007
Krajicek serves up classic in the outer limits 30 juni 2007
Krajicek: trots wijkt snel voor ambitie  1 juli 2007
‘Emotie, het hoort bij mijn karakter’  1 juli 2007
Krajicek: ik kijk wel hoe lang ik het volhoud  1 juli 2007
Krajicek hoort nu bij toppers  2 juli 2007
Echte doorbraak tekent zich af   2 juli 2007
Krajicek in kwartfinale Wimbledon  2 juli 2007
Opnieuw klimt Krajicek naar een hoger niveau   3 juli 2007
Vader Krajicek voelt zich gezegend man  3 juli 2007
'Geld mag geen belemmering meer zijn'   4 juli 2007
Carričre van Misa is een mooie, vloeiende lijn  4 juli 2007
Misa Krajicek: een peuter met ballen  4 juli 2007
‘Richard vindt mij softie’  4 juli 2007
’Doodsbang voor verandering’   4 juli 2007
Het regent, en weg is Misa’s ritme  4 juli 2007
Krajicek kan mentaal niet op tegen Bartoli   4 juli 2007
Michaëlla  5 juli 2007