Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Wimbledon   02 jul 2007 R16: Granville (77) 6-3 6-4 

Danielle Pinedo, NRC Handelsblad, 3 juli 2007

Opnieuw klimt Krajicek naar een hoger niveau

Michaëlla Krajicek mag zich sinds gisteren tot de Last 8 Club van Wimbledon rekenen. Dat voorrecht verwierf zij door zich te plaatsen voor de kwartfinale van het grandslamtoernooi.

Voor de rest van je leven kosteloos Wimbledon bezoeken met een vriend of vriendin. Loungen met tenniscoryfeeën in een luxueuze privésuite. Uitnodigingen ontvangen voor upperclass cocktailparty’s van de All England Club. Goedkope overnachtingen in spelershotels. En eens per jaar naar een musical in Londen. Dat staat Michaëlla Krajicek allemaal te wachten nu zij de kwartfinale van het belangrijkste grastoernooi ter wereld heeft bereikt. Want net als haar halfbroer Richard Krajicek, die elf jaar geleden Wimbledon won, is Micha sinds gisteren lid van de Last 8 Club.

Lidmaatschap van deze wat mysterieuze club is alleen voorbehouden aan tennissers die zich onderscheiden hebben op het ‘heilige gras’ van Wimbledon: enkelspelers die de kwartfinale hebben gehaald, dubbelaars (man/vrouw) die in de halve finale stonden en mixed dubbelaars die tot de finale reikten. De Last 8 Club werd in 1986 opgericht, ter ere van de honderdste viering van het grandslamtoernooi. Zij telt zo’n zeshonderd leden, van wie ongeveer eenderde jaarlijks het grandslamtoernooi bezoekt.

Dat Michaëlla Krajicek dankzij haar overwinning op de Amerikaanse Laura Granville lid is geworden van dat exclusieve gezelschap zal voorlopig niet tot haar doordringen. Zoals maar weinig op dit moment tot de 18-jarige tennisster uit Almere doordringt. „Natuurlijk vind ik het super geweldig dat ik in de kwartfinale sta”, zei de eerste Nederlands tennisster die de laatste zestien op Wimbledon bereikte, sinds Brenda Schultz in 1995. „Maar ik durf er niet lang bij stil te staan. Ik speel iedere wedstrijd zoals hij komt. En ik ga net zo lang door totdat ik niet meer verlies.”

Dat was wel anders na haar titanengevecht in de derde ronde, tegen de Russische toptienspeelster Anna Tsjakvetadze. Toen leek Krajicek te voorvoelen dat er meer in het vat zat. „Ik heb zeker kansen om de kwartfinale te bereiken”, zei Nederlands beste tennisster vrijdagavond in antwoord op de vraag waar haar triomftocht zou eindigen. Ze had nog nooit tegen de Amerikaanse Laura Granville gespeeld, maar nadat ze de nummer zeven van de wereld had verslagen, leek niets meer onmogelijk.

Haar inschatting bleek gisteren juist. Krajicek ging ietwat aarzelend van start tegen de 26-jarige tennisster uit Chicago, die vorige week verrassend de Zwitserse Martina Hingis versloeg. In de vijfde game van de eerste set kreeg zij als eerste een breakpoint tegen, maar dat wist ze weg te werken met een ace en een backhand winner. In de daarop volgende game was het Krajicek die twee kansen kreeg om haar tegenstandster te breken. Het eerste breekpunt werkte de Amerikaanse nog weg met een forehand winner. De tweede sloeg zij knullig in het net. Daarmee kwam de Nederlandse op een 4-2 voorsprong.

Maar Granville gaf zich niet zo gemakkelijk gewonnen. De Amerikaanse, die na haar sterke partij tegen Hingis gisteren mat oogde, produceerde zo nu en dan harde ‘strepen’ vanaf de baseline. In de cruciale zevende game moest Krajicek daardoor drie breakpunten toestaan, die zij wederom wegwerkte met goed servicespel. De nummer 45 van de wereld won de game uiteindelijk met een fenomenaal dropshot. Zij balde haar vuist en blikte vastberaden naar haar vader Petr, die haar goedkeurend toeknikte. Een paar minuten later sleepte zij de eerste set op eigen service binnen: 6-3.

Aan het begin van de tweede bedrijf had Krajicek meer overwicht dan in het eerste. Ze kwam vaker naar het net en wist haar tegenstandster geregeld op het verkeerde been te zetten. Waar Granville in de eerste set het geluk aan haar kant had, kon Krajicek in de tweede zo nu en dan de netband wel kussen. Ze liep snel uit naar 4-1 – waarna een regenpauze van ruim twee uur roet in het eten gooide.

Na de onderbreking zag Granville haar kans schoon. Zij dwong drie breekpunten af, waarvan zij de laatste verzilverde. Haar eigen opslagbeurt wist de Amerikaanse – ondanks drie matchpunten – te behouden. Maar Krajicek maakte de partij op haar vijfde wedstrijdpunt wel af: 6-4. „De wedstrijd had net zo goed kunnen omdraaien”, gaf Krajicek na afloop toe. „Toen ik drie matchpoints kreeg om het op haar service te beslissen, ging ik te veel nadenken wat er zou gebeuren als ik zou winnen. Gelukkig heb ik mezelf onder controle gehouden.”

Krajicek, die met haar triomftocht nu al 130.000 euro verdiende, zal alles uit de kast moeten halen om zich in haar volgende partij te ontdoen van de winnares van de ontmoeting tussen de Servische Jelena Jankovic en de Française Marion Bartoli. Maar zoals zij vorige week al opmerkte: „De Krajiceks hebben een hekel aan verliezen. Ze vechten door tot het bittere eind.”

Aanverwante artikelen:
Deze Krajicek droomt wel van olympisch goud 28 juni 2007
Krajicek takes familiar path  1 juli 2007
Britain's O'Brien Crushed by Krajicek 28 juni 2007
Interview M. Krajicek 28 juni 2007
Mischa Krajicek doorbreekt barrière 29 juni 2007
Krajicek: keihard zwoegen en vloeken 29 juni 2007
Krajicek op weg naar droomland 29 juni 2007
Krajicek: Ik weet dat ik het kan 29 juni 2007
Krajicek zint op stap voorwaarts 29 juni 2007
Krajicek vecht zich in trance naar mijlpaal  30 juni 2007
Krajicek serves up classic in the outer limits 30 juni 2007
Krajicek: trots wijkt snel voor ambitie  1 juli 2007
‘Emotie, het hoort bij mijn karakter’  1 juli 2007
Krajicek: ik kijk wel hoe lang ik het volhoud  1 juli 2007
Krajicek hoort nu bij toppers  2 juli 2007
Echte doorbraak tekent zich af   2 juli 2007
Krajicek in kwartfinale Wimbledon  2 juli 2007
Opnieuw klimt Krajicek naar een hoger niveau   3 juli 2007
Vader Krajicek voelt zich gezegend man  3 juli 2007
'Geld mag geen belemmering meer zijn'   4 juli 2007
Carrière van Misa is een mooie, vloeiende lijn  4 juli 2007
Misa Krajicek: een peuter met ballen  4 juli 2007
‘Richard vindt mij softie’  4 juli 2007
’Doodsbang voor verandering’   4 juli 2007
Het regent, en weg is Misa’s ritme  4 juli 2007
Krajicek kan mentaal niet op tegen Bartoli   4 juli 2007
Michaëlla  5 juli 2007