Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Wimbledon   02 jul 2007 R16: Granville (77) 6-3 6-4 

Fred Buddenberg, Trouw, 4 juli 2007

’Doodsbang voor verandering’

Elf jaar na de titel van zoon Richard, met wie hij vele jaren geen contact had, staat nu dochter Michaëlla (Misa) in de kwartfinales op Wimbledon. Een monoloog van Petr Krajicek.

Als vader ben je altijd trots als een van je kinderen iets bereikt. Als ze het op school goed doen, of als ze hun zwemdiploma halen. Als vader ben je gelukkig als je kinderen blij zijn. Het maakt een vader trots als de een goed kan tennissen en de ander goed kan leren. En dan hoeft het niet per se Wimbledon of Cambridge te zijn.”
„Op Wimbledon heeft Misa tot nu toe goede cijfers behaald. Ik zie het niet als een doorbraak. Ze groeit al vijftien jaar als tennisster. In de jeugd behoorde ze in haar leeftijdscategorieën altijd tot de besten. Ze was zestien toen ze haar eerste WTA-titel won en zeventien toen ze haar tweede WTA-titel won. Haar carričre is een vloeiende lijn.”

„Ik weet niet hoeveel mensen er op de aarde wonen en hoeveel mensen er tennissen. Als je bij de beste dertig zit, moet je gelukkig zijn. Hoe het verder met haar gaat hangt af van veel omstandigheden, bijvoorbeeld haar conditie. Veel mensen zeiden altijd dat het met Richard nooit iets zou worden. Hij was klein en had van die zwakke beentjes. Maar hij had gewoon meer tijd nodig om te groeien en sterker te worden. Misa is achttien en gaat volwassen worden. Bij meisjes gaat dat sneller.”

„Richard is in andere omstandigheden opgegroeid. Wij kwamen naar Nederland en ik had aanpassingsproblemen. We hadden het niet breed qua geld en moesten er echt voor knokken. Ik moest overdag werken en studeren en was ’s avonds altijd moe. Dat was waarschijnlijk de reden waarom ik op de baan ten opzichte van Richard minder rustig was dan bij Misa. Zij heeft het makkelijker gehad in Tsjechië en financieel hebben we het nu beter.”

„Dat Misa de helft van het jaar in Tsjechië woont, heeft een goede invloed op haar. Mensen hebben daar dezelfde mentaliteit als wij en dezelfde kijk op sport. Daar zijn twintig tennissters die bijna nooit in de picture staan. Als ik hier boe-boe-boe roep tegen Misa staat het in de krant, komt het op televisie en moet ik naar psychologen en psychiaters. Dan ben ik weer die man van die Spartaanse opvoeding. In Tsjechië heb je veel strengere vaders en die zeggen allemaal boe-boe-boe tegen hun kinderen. Ik vind mezelf niet streng. Richard noemt me nu zelfs een softie naar Misa toe.”
„Richard is destijds zijn eigen weg gegaan. Ik vind nog steeds dat hij van mij is afgenomen. Ik probeer nu met hem in te halen wat we gemist hebben. Ik zou hem en zijn familie vaker willen zien. Maar de tijd en de afstand zijn een probleem. Ik heb veel met hem niet kunnen doen en ik vind het ontzettend jammer dat het zo gegaan is. Ik heb hem gemist omdat hij mijn zoon én mijn vriend is.”

„Ik ben blij met het nieuwe sponsorcontract met Randstad. Dat betekent dat er weer wat geld binnenkomt. En dat is niet alleen voor een coach. Er kan morgen iets met Misa gebeuren, een blessure of zo. Ik leg al haar geld opzij. Ik weet niet wat ze er later mee gaat doen. Maar als vader ben ik er trots op dat ze langzaam een beetje binnen begint te lopen.”

„De keus voor de nieuwe coach is gemaakt. Misa heeft vooral behoefte aan een begeleider en een goede fysieke trainer. Ze moet sterker worden. We hebben niets aan iemand die na een dag al zegt dat hij dit en dit wil veranderen. Ik ben doodsbang voor verandering, als dat woord valt moet je uitkijken. De basis voor haar ligt in Tsjechië, daar is ze in goede handen. Ze heeft daar twee leraren. Het zou onzin zijn om die situatie te veranderen.”

„Er moet iemand komen met wie ze lekker kan praten en bij wie ze zich ontspannen voelt. Dat is voor haar belangrijk. Dan kan ik afstand nemen. Als de prestaties goed zijn en als ze gelukkig is, wat moet ik er dan nog bij doen als toerist? In Europa en naar de grote toernooien wil ik nog wel mee, als Misa mij vraagt. Of de Nederlandse bond nog een rol speelt? Misa heeft voor Nederland gekozen, laten we het daarop houden.”

„Ik wil graag vaker bij mijn zoon Petr in Tsjechië zijn. Hij heeft de pech dat hij een zuster heeft die zoveel op reis moet. Dat is tachtig procent van de reden waarom ik niet veel meer weg wil. De andere twintig procent is dat ik bijna 66 ben. Ik heb een bedrijfje en wat huizen in Tsjechië. Daar moet ik ook op letten. Ik ga nog mee naar de US Open en naar Luxemburg, want daar kan ik lekker vissen.”

Aanverwante artikelen:
Deze Krajicek droomt wel van olympisch goud 28 juni 2007
Krajicek takes familiar path  1 juli 2007
Britain's O'Brien Crushed by Krajicek 28 juni 2007
Interview M. Krajicek 28 juni 2007
Mischa Krajicek doorbreekt barričre 29 juni 2007
Krajicek: keihard zwoegen en vloeken 29 juni 2007
Krajicek op weg naar droomland 29 juni 2007
Krajicek: Ik weet dat ik het kan 29 juni 2007
Krajicek zint op stap voorwaarts 29 juni 2007
Krajicek vecht zich in trance naar mijlpaal  30 juni 2007
Krajicek serves up classic in the outer limits 30 juni 2007
Krajicek: trots wijkt snel voor ambitie  1 juli 2007
‘Emotie, het hoort bij mijn karakter’  1 juli 2007
Krajicek: ik kijk wel hoe lang ik het volhoud  1 juli 2007
Krajicek hoort nu bij toppers  2 juli 2007
Echte doorbraak tekent zich af   2 juli 2007
Krajicek in kwartfinale Wimbledon  2 juli 2007
Opnieuw klimt Krajicek naar een hoger niveau   3 juli 2007
Vader Krajicek voelt zich gezegend man  3 juli 2007
'Geld mag geen belemmering meer zijn'   4 juli 2007
Carričre van Misa is een mooie, vloeiende lijn  4 juli 2007
Misa Krajicek: een peuter met ballen  4 juli 2007
‘Richard vindt mij softie’  4 juli 2007
’Doodsbang voor verandering’   4 juli 2007
Het regent, en weg is Misa’s ritme  4 juli 2007
Krajicek kan mentaal niet op tegen Bartoli   4 juli 2007
Michaëlla  5 juli 2007