Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Wimbledon   02 jul 2007 R16: Granville (77) 6-3 6-4 

Robčrt Misset, de Volkskrant, 4 juli 2007

‘Richard vindt mij softie’

Twee kinderen van Petr Krajicek behoren sinds maandag tot de Last Eight Club op Wimbledon, de sociëteit voor spelers die op de Grand Slam in Londen ooit de kwartfinales hebben gehaald. Het is de uitkomst van een opmerkelijke familiesaga, waarin de vervulde missie van Richard Krajicek het richtsnoer werd voor zijn halfzusje Michaëlla.

Het moet de lotsbestemming zijn van de familie Krajicek dat Wimbledon ook voor Michaëlla het podium vormt waarop ze haar dromen realiseert. Voor vader Petr staat het Grand Slamtoernooi in Londen model voor de hereniging van zijn familie, want in de finale van 1996 zag hij Richard alleen op televisie in extase door zijn knieën zakken.

De breuk tussen vader en zoon Krajicek werd pas zeven jaar geleden geheeld. ‘Ik probeer nog steeds in te halen wat we samen hebben gemist’, zegt Petr in de perszaal op Wimbledon.

‘We hebben helaas de tijd tegen. Ik zou Richard en zijn gezin vaker willen zien. Ik heb er zelden over gesproken, maar ik heb Richard erg gemist als zoon en als vriend. Doodzonde dat het zo is gegaan.’

Veel parallellen zijn er niet te ontdekken in de ontwikkeling van beide wonderkinderen, al werden ze getraind door Cees Houweling. Richard zit door de scheiding van zijn ouders in 1987 tot op de dag van vandaag tussen twee vuren.

Voor Michaëlla was de Wimbledonkampioen van 1996 lange tijd iemand met dezelfde achternaam, tot Richard zich na de verzoening als haar mentor opwierp. Richard was al bijna afgeschreven, toen hij in 1989 Nederlands kampioen werd. ‘Haar ontwikkeling verloopt langs een vloeiende lijn’, aldus vader Petr.

‘Sommige mensen werden ongeduldig en zeiden dat het te langzaam ging. Maar hoeveel ouders kunnen zeggen dat hun kind tot de beste dertig tennissters van de wereld behoort?

‘Vroeger was Michaëlla beter dan Vaidisova. Nicole kende een groeispurt en haalde haar in. Richard was pas 15 jaar, toen iedereen riep dat het niets met hem zou worden. Tot hij ging groeien en op zijn achttiende een lange slungel met dunne beentjes was. Misa is 18, ze begint volwassen te worden. Ze heeft al eerder speelsters uit de toptien verslagen. Haar succes op Wimbledon komt niet uit de lucht vallen.’

Richard en Michaëlla hebben ook verschillende karakters. Petr Krajicek: ‘Richard zei zelf ook dat hij een bangig kind was. Hij speelde om niet te verliezen, zij stond altijd op de baan om te winnen. Maar ze zijn ook in onvergelijkbare omstandigheden opgegroeid.

‘Ik had aanpassingsproblemen na mijn komst naar Nederland. We hadden het niet breed en leefden tijdelijk in een caravan, toen Richard de jeugdtoernooien speelde. Ik moest werken overdag en was vaak moe.

‘Het was ook een reden dat ik me op de baan anders gedroeg tegenover Richard dan nu ten opzichte van Misa. Dat heeft Richard zeker als een minpunt ervaren. Zij heeft geprofiteerd van mijn fouten in de begeleiding van Richard.

‘Ik had die weg al eens bewandeld en kon slechts verbeteringen aanbrengen. Het scheelt ook dat we een groot deel van het jaar in Tsjechië doorbrengen. Ik heb nu mensen met dezelfde mentaliteit om me heen. In Nederland heb ik altijd steun moeten zoeken.’

In zijn autobiografie Harde Ballen bevestigde Richard Krajicek het beeld van de dominante vader van wie hij zich wel moest bevrijden. Petr heeft zich er nooit in kunnen herkennen. ‘Als ik tegen haar een keer boe roep, staat het in alle Nederlandse kranten. In Tsjechië zeggen alle ouders boe tegen hun kinderen zonder dat iemand zich daar druk om maakt.

‘In Nederland werd mijn gedrag door psychologen geanalyseerd. Ik was de man van de Spartaanse opvoeding. Tv-camera’s werden speciaal op me gericht om dat oordeel te bevestigen. Maar nu Richard zelf vader is, noemt hij mij een softie. Hij vindt dat ik veel strenger moet zijn voor Misa.’

Het is tijd zijn dochter los te laten, zegt Petr Krajicek. ‘Ik ben bijna 66, het is over en uit. Ik wil vaker met mijn zoon Petr jr. in Tsjechië blijven. Hij heeft de pech gehad dat mijn vrouw en ik voornamelijk met Michaëlla bezig zijn geweest. Hij verdient meer aandacht.’

Maar Petr Krajicek zal de regie nooit helemaal uit handen geven. Na Wimbledon test Michaëlla een nieuwe coach tijdens het Amerikaanse hardcourtseizoen. ‘Na zes weken bekijken we of de samenwerking wordt voortgezet. Haar basis blijft de tennisclub in Praag.

‘Op haar verzoek zal ik de grote toernooien bezoeken. Maar ik moet wel iets kunnen bijdragen. Als zij met haar nieuwe coach gelukkig is, hoef ik haar niet als toerist te blijven volgen.’

Aanverwante artikelen:
Deze Krajicek droomt wel van olympisch goud 28 juni 2007
Krajicek takes familiar path  1 juli 2007
Britain's O'Brien Crushed by Krajicek 28 juni 2007
Interview M. Krajicek 28 juni 2007
Mischa Krajicek doorbreekt barričre 29 juni 2007
Krajicek: keihard zwoegen en vloeken 29 juni 2007
Krajicek op weg naar droomland 29 juni 2007
Krajicek: Ik weet dat ik het kan 29 juni 2007
Krajicek zint op stap voorwaarts 29 juni 2007
Krajicek vecht zich in trance naar mijlpaal  30 juni 2007
Krajicek serves up classic in the outer limits 30 juni 2007
Krajicek: trots wijkt snel voor ambitie  1 juli 2007
‘Emotie, het hoort bij mijn karakter’  1 juli 2007
Krajicek: ik kijk wel hoe lang ik het volhoud  1 juli 2007
Krajicek hoort nu bij toppers  2 juli 2007
Echte doorbraak tekent zich af   2 juli 2007
Krajicek in kwartfinale Wimbledon  2 juli 2007
Opnieuw klimt Krajicek naar een hoger niveau   3 juli 2007
Vader Krajicek voelt zich gezegend man  3 juli 2007
'Geld mag geen belemmering meer zijn'   4 juli 2007
Carričre van Misa is een mooie, vloeiende lijn  4 juli 2007
Misa Krajicek: een peuter met ballen  4 juli 2007
‘Richard vindt mij softie’  4 juli 2007
’Doodsbang voor verandering’   4 juli 2007
Het regent, en weg is Misa’s ritme  4 juli 2007
Krajicek kan mentaal niet op tegen Bartoli   4 juli 2007
Michaëlla  5 juli 2007