Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Wimbledon   04 jul 2007 Q: Bartoli (19) 6-3 3-6 2-6 

Fred Buddenberg, Trouw, 4 juli 2007

Krajicek kan mentaal niet op tegen Bartoli

Voor Michaëlla Krajicek is het avontuur op Wimbledon ten einde. De deur naar de halve eindstrijd stond op een kier, maar ze struikelde over een drempel van Franse makelij.

Een eigenzinnige Française, die haar tennis met allerlei dwangmatige rituelen omgeeft, heeft Michaëlla Krajicek de weg naar de halve finales op Wimbledon versperd. Marion Bartoli, die als een van de weinige speelsters zowel haar forehand als backhand dubbelhandig slaat, was mentaal beter bestand tegen het vooruitzicht om bij de beste vier tennissters op Wimbledon te horen.

Bartoli (22) wordt gecoacht door haar vader Walter, een dokter die zijn praktijk heeft opgegeven om zijn dochter te begeleiden. De schaakliefhebber legt bij de trainingen vooral de nadruk op het mentale aspect. Bartoli behoort fysiek niet tot de meest begenadigde sporters, maar in het koppie zit het wel goed bij de in Genève woonachtige nummer negentien van de wereld.

Ook tegen Krajicek kon Bartoli haar gebrek aan mobiliteit compenseren door haar mentale vasthoudendheid. Door het voortdurende gebruik van een aantal vaste rituelen tussen de punten door - het maken van korte hupjes en het fictief slaan van een backhand en forehand - kan ze zich volledig focussen op de wedstrijd. En er is altijd oogcontact met haar vader. Gisteren werd bekend dat Bartoli niet in het Franse Fed Cup-team zit voor de halve finales tegen Italië. Ze wilde alleen meedoen als ze door haar vader werd begeleid en daar zag bondscoach Goven de winst niet van in.

Tot aan een onvermijdelijke regenpauze leek Bartoli gisteren het vijfde slachtoffer te worden van de opmars van Krajicek. Zonder tot goed tennis te komen veroverde de Almeerse de eerste set en stond de deur naar de halve finales op een kier. Vanaf het terras van het spelersrestaurant zag ook halfbroer Richard dat Bartoli na de regenpauze van bijna twee uur de partij ging dicteren.

Op haar eigen service had de Française weinig meer te vrezen van Krajicek, die zelf steeds meer moeite kreeg haar opslag binnenboord te houden. Bartoli haalde simpel de tweede set binnen en in de laatste doorgang had het spel van Krajicek geen geheimen meer voor haar. De Française maakte het karwei professioneel af met bijna foutloos tennis: 3-6, 6-3 en 6-2.

In de tweede en derde set maakte Krajicek slechts zes punten in de servicegames van haar tegenstandster. In die fase van de ongelijke strijd daagde Bartoli Krajicek uit door bij iedere tweede opslag van de Nederlandse ruim een meter binnen het veld te gaan staan. Het was een teken van superioriteit van Bartoli, die tijdens de regenonderbreking een uurtje had geslapen.

De frustratie bij Krajicek hield gelijke tred met het aantal fouten (31) dat ze sloeg. In de zesde game van de laatste set kwam het tot een scheldpartij met vader Petr en verborgen onder haar zonneklep straalden haar ogen moedeloosheid uit. Normaliter gebruikt Krajicek de emotionele uitbarstingen om zichzelf op te peppen. Tegen Bartoli stond alles in het teken van onvoorwaardelijke overgave.

„In de tweede en derde set had ik van iedereen verloren, zo slecht ging het”, erkende Krajicek. „Ik was vermoeid, verloor de concentratie en zij liet me niet in mijn ritme komen. Ik had mijn spel niet meer onder controle en zij wist precies wat ze tegen mij moest doen.”

Krajicek, die direct na de nederlaag ook haar eerste (!) mixedpartij met Martin Damm verloor, wilde niet spreken van een gemiste kans. „Het was voor ons allebei een kans op de halve finales. Misschien speelde ook de ervaring een rol. Ik ging het toernooi in om te kijken hoe het zou gaan. Dan is het bereiken van de kwartfinales natuurlijk fantastisch. Ik heb laten zien dat ik na twee ronden in staat ben om toppers te verslaan.”

Aanverwante artikelen:
Deze Krajicek droomt wel van olympisch goud 28 juni 2007
Krajicek takes familiar path  1 juli 2007
Britain's O'Brien Crushed by Krajicek 28 juni 2007
Interview M. Krajicek 28 juni 2007
Mischa Krajicek doorbreekt barrière 29 juni 2007
Krajicek: keihard zwoegen en vloeken 29 juni 2007
Krajicek op weg naar droomland 29 juni 2007
Krajicek: Ik weet dat ik het kan 29 juni 2007
Krajicek zint op stap voorwaarts 29 juni 2007
Krajicek vecht zich in trance naar mijlpaal  30 juni 2007
Krajicek serves up classic in the outer limits 30 juni 2007
Krajicek: trots wijkt snel voor ambitie  1 juli 2007
‘Emotie, het hoort bij mijn karakter’  1 juli 2007
Krajicek: ik kijk wel hoe lang ik het volhoud  1 juli 2007
Krajicek hoort nu bij toppers  2 juli 2007
Echte doorbraak tekent zich af   2 juli 2007
Krajicek in kwartfinale Wimbledon  2 juli 2007
Opnieuw klimt Krajicek naar een hoger niveau   3 juli 2007
Vader Krajicek voelt zich gezegend man  3 juli 2007
'Geld mag geen belemmering meer zijn'   4 juli 2007
Carrière van Misa is een mooie, vloeiende lijn  4 juli 2007
Misa Krajicek: een peuter met ballen  4 juli 2007
‘Richard vindt mij softie’  4 juli 2007
’Doodsbang voor verandering’   4 juli 2007
Het regent, en weg is Misa’s ritme  4 juli 2007
Krajicek kan mentaal niet op tegen Bartoli   4 juli 2007
Michaëlla  5 juli 2007