Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Wimbledon   02 jul 2007 R16: Granville (77) 6-3 6-4 

Danielle Pinedo, NRC Handelsblad, 4 juli 2007

Carrière van Misa is een mooie, vloeiende lijn

Vader Krajicek geniet van dochter Michaëlla op tennistoernooi Wimbledon

Petr Krajicek was de afgelopen dagen getuige van de zegereeks van zijn dochter. Hij wil niet van een doorbraak spreken, ze verdient een mooi cijfer.

In 1996, toen zijn zoon de finale van Wimbledon won, zat Petr Krajicek (65) thuis voor de televisie in Nederland. Maar de afgelopen dagen keek hij als coach vanaf de tribune in Londen toe hoe zijn dochter de laatste acht van het grandslamtoernooi haalde. Steevast in korte broek, schijnbaar onbewogen.

Maar ik ben héél trots, zegt hij tijdens een gesprek op de All England Club. Het is net of mijn dochter weer haar zwemdiploma haalt. Of haar schooldiploma. Wie een paar rondjes op Wimbledon heeft gewonnen, verdient een mooi cijfer.

Voor het eerst heeft uw dochter de kwartfinale van een grandslam bereikt. Mogen we wat u betreft van een doorbraak spreken?

Doorbraak? Nou, nee. Michaëlla tennist al sinds ze vijf jaar is. Tot haar veertiende heeft ze 240 jeugdtoernooien gewonnen. Op haar zestiende schreef ze het eerste WTA-toernooi op haar naam. Haar carrière is een mooie, vloeiende lijn. Hij denkt even na. Maar goed, dit is toch een hoogtepunt. Als je bij de laatste dertig zit (Krajicek stijgt dankzij haar prestatie naar de 29ste plek op de wereldranglijst, red.) dan mag je je heel gelukkig prijzen. Alles wat er bij komt is icing on the cake.

In hoeverre verschilt het carrièrepad van Richard van dat van Michaëlla?

Richard was op zijn vijftiende een kleine, pezige jongen. Pas op zijn zeventiende ging het ergens op lijken. Misa is als 18-jarige al bijna volwassen. Ze heeft toppers als Vaidisova, Dementieva en Tsjakvetadze verslagen. Als haar lotingen wat minder zwaar waren uitgevallen, stond ze nu waarschijnlijk nog hoger op de wereldranglijst.

Bent u dezelfde vader nu als destijds met Richard?

Hij lacht. Volgens Richard ben ik een softie geworden. En misschien heeft hij wel gelijk. Ik ben een rustiger mens nu dan toen. Ik voel mij gelukkig in Tsjechië. In mijn geboorteland heb ik geen last van journalisten die iedere booh of bah van mij uitvergroten. Want daar heeft Richard veel last van gehad: al die artikelen over mijn zogenaamd Spartaanse opvoeding. Ik stond als vader continu in the picture. En hij maar bang zijn dat als ik boos op hem werd, dat morgen paginagroot in de krant zou staan.

Krajicek senior zwijgt even en lijkt voor het eerst een tikkeltje aangedaan. Richard is een hele lieve jongen. In de tijd dat we gebrouilleerd waren, heb ik hem gemist - als zoon en als vriend. We hebben heel wat in te halen.

Uw dochter tekende vorige week een contract met Randstad. Het uitzendbureau zal haar de komende drie jaar financieel ondersteunen. Hoe belangrijk is die deal voor haar carrière?

Die deal is heel fijn, want nou komt er weer wat geld binnen. Niet alleen voor een nieuwe coach - want daar gaat de laatste tijd alle aandacht naar uit - maar ook als een reservepotje voor slechte tijden. Want stel dat Misa een blessure krijgt. Dan moet ze toch iets hebben om op terug te vallen. Hij veert op. Maar laten we eerlijk zijn: ze is al een beetje binnen.

Terug naar de coach. Is de knoop inmiddels doorgehakt?

Ik heb twee gegadigden op het oog. Meer zeg ik niet. Wat ik wel kan verklappen is dat het een begeleider-conditiecoach gaat worden en geen tennisser. Misa moet fysiek sterker worden, dat heeft nu prioriteit. En belangrijk is ook dat hij - want het wordt een man - naar Tsjechië wil komen. Want hoewel mijn dochter voor Nederland heeft gekozen, wordt Tsjechië onze tennisbasis.

Gaat u het reizen niet missen?

Ach, ik zal Misa blijven begeleiden naar de grote toernooien. En soms pik ik wat kleine wedstrijden in Europa mee. Maar ik ben aardig op leeftijd. Het is over en uit.

Aanverwante artikelen:
Deze Krajicek droomt wel van olympisch goud 28 juni 2007
Krajicek takes familiar path  1 juli 2007
Britain's O'Brien Crushed by Krajicek 28 juni 2007
Interview M. Krajicek 28 juni 2007
Mischa Krajicek doorbreekt barrière 29 juni 2007
Krajicek: keihard zwoegen en vloeken 29 juni 2007
Krajicek op weg naar droomland 29 juni 2007
Krajicek: Ik weet dat ik het kan 29 juni 2007
Krajicek zint op stap voorwaarts 29 juni 2007
Krajicek vecht zich in trance naar mijlpaal  30 juni 2007
Krajicek serves up classic in the outer limits 30 juni 2007
Krajicek: trots wijkt snel voor ambitie  1 juli 2007
‘Emotie, het hoort bij mijn karakter’  1 juli 2007
Krajicek: ik kijk wel hoe lang ik het volhoud  1 juli 2007
Krajicek hoort nu bij toppers  2 juli 2007
Echte doorbraak tekent zich af   2 juli 2007
Krajicek in kwartfinale Wimbledon  2 juli 2007
Opnieuw klimt Krajicek naar een hoger niveau   3 juli 2007
Vader Krajicek voelt zich gezegend man  3 juli 2007
'Geld mag geen belemmering meer zijn'   4 juli 2007
Carrière van Misa is een mooie, vloeiende lijn  4 juli 2007
Misa Krajicek: een peuter met ballen  4 juli 2007
‘Richard vindt mij softie’  4 juli 2007
’Doodsbang voor verandering’   4 juli 2007
Het regent, en weg is Misa’s ritme  4 juli 2007
Krajicek kan mentaal niet op tegen Bartoli   4 juli 2007
Michaëlla  5 juli 2007