Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Wimbledon   04 jul 2007 Q: Bartoli (19) 6-3 3-6 2-6 

Frits Abrahams, NRC Handelsblad, 5 juli 2007

MichaŽlla

Alsof ik met Richard nog niet genoeg gehuild en gelachen had, meldde zich deze week definitief een andere Krajicek in mijn leven. MichaŽlla. Achttien jaar pas. Dat betekent dat mij en andere tennisliefhebbers nog ten minste tien jaar lief en leed te wachten staat - vooral als ze op haar broer lijkt, wat qua uiterlijk en aces al het geval is.

Toen ik haar gisteren na een sterk begin ten onder zag gaan tegen de FranÁaise Bartoli, een speelster met de motoriek van een reumatische pinguÔn, herkende ik met een schok ook de wispelturigheid van haar broer. Hij kon winnen van de sterksten en verliezen van de zwaksten. In januari verloor MichaŽlla in AustraliŽ nog van een 31-jarige Luxemburgse die 151ste op de wereldranglijst stond, maar op Wimbledon behoorde ze opeens bij de beste acht speelsters.

Ook wat betreft temperament heeft ze het een en ander met haar broer gemeen. Met dit verschil dat zij haar zelfhaat tijdens een zwakke periode in een partij luidkeels uit, terwijl Richard zijn schouders in stille melancholie liet hangen. Zulk extravert gedrag als MichaŽlla tegen Bartoli toonde, hebben we sinds John McEnroe niet vaak meer mogen meemaken.

Ook McEnroe kon, als het hem slecht ging, kijken of hij op het punt stond in huilen uit te barsten. Toevallig hoorde ik hem deze week, te gast in de BBC-studio, zeggen dat het zo buitengewoon moeilijk is in tennis je zelfbeheersing te bewaren. Soms sla je enkele geweldige aces achter elkaar, maar het volgende moment kun je op vijf meter afstand nog geen olifant raken. Voortdurend is er die swing of emotions waar je als speler doorheen moet.

Bij de Krajiceks wordt alles nog gecompliceerder, doordat er op de achtergrond moeilijk te doorgronden familieverhoudingen meespelen. Vader Petr zoekt een begeleider voor zijn dochter, maar hij wil haar zelf blijven begeleiden bij de grote toernooien. Leuk voor die begeleider.

Richard lijkt afstand tot de familie te bewaren. Hij wilde, ondanks de uitdrukkelijke wens van zijn zus, geen gemengd dubbel met haar op Wimbledon spelen. Vreemd. Wat is er nou leuker dan het spelen van een vrijblijvend potje met je kleine zus op zon toernooi? In normale families zou men zeggen: důťn - zo lang het nog kan.

Tijdens de partij tegen Bartoli kwam Richard opeens in beeld als toeschouwer op een overdekt terras. Hij stond met Guus Hiddink vaag te glimlachen achter een zonnebril, terwijl zijn vader vlak voor hem zat.

Wat deed de oude heer daar? Waarom zat hij nu opeens niet langs de lijn om zijn dochter te steunen? Wil hij niet te graag in het gevlij komen bij zijn ooit verloren zoon?

Later, toen hij weer was afgedaald naar de tribune, begonnen vader en dochter tegen elkaar te foeteren - dat hielp nog minder. Bovendien ging Bartoli zich ergeren aan de bemoeienis van Petr, lees ik in het verslag van Danielle Pinedo.

Het zijn allemaal kleine dingen, maar in topsport gaat het om de details, zou Cruijff zeggen.

Waar ik me druk om maak? Ik wil nog graag meemaken dat na de broer ook zijn zus Wimbledon wint. Pas daarna kan ik me in alle rust terugtrekken op de Elysische tennisvelden, waar de tiebreak niet bestaat.

Aanverwante artikelen:
Deze Krajicek droomt wel van olympisch goud 28 juni 2007
Krajicek takes familiar path  1 juli 2007
Britain's O'Brien Crushed by Krajicek 28 juni 2007
Interview M. Krajicek 28 juni 2007
Mischa Krajicek doorbreekt barriŤre 29 juni 2007
Krajicek: keihard zwoegen en vloeken 29 juni 2007
Krajicek op weg naar droomland 29 juni 2007
Krajicek: Ik weet dat ik het kan 29 juni 2007
Krajicek zint op stap voorwaarts 29 juni 2007
Krajicek vecht zich in trance naar mijlpaal  30 juni 2007
Krajicek serves up classic in the outer limits 30 juni 2007
Krajicek: trots wijkt snel voor ambitie  1 juli 2007
ĎEmotie, het hoort bij mijn karakterí  1 juli 2007
Krajicek: ik kijk wel hoe lang ik het volhoud  1 juli 2007
Krajicek hoort nu bij toppers  2 juli 2007
Echte doorbraak tekent zich af   2 juli 2007
Krajicek in kwartfinale Wimbledon  2 juli 2007
Opnieuw klimt Krajicek naar een hoger niveau   3 juli 2007
Vader Krajicek voelt zich gezegend man  3 juli 2007
'Geld mag geen belemmering meer zijn'   4 juli 2007
CarriŤre van Misa is een mooie, vloeiende lijn  4 juli 2007
Misa Krajicek: een peuter met ballen  4 juli 2007
ĎRichard vindt mij softieí  4 juli 2007
íDoodsbang voor veranderingí   4 juli 2007
Het regent, en weg is Misaís ritme  4 juli 2007
Krajicek kan mentaal niet op tegen Bartoli   4 juli 2007
MichaŽlla  5 juli 2007