Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

DePers.nl, 8 juli 2007

Nieuwe coaches voor Krajicek

‘Kleine Kraai’ moet een zonnebril en pet kopen

Ze is pas 18 jaar, maar al een hele mevrouw. Anoniem shoppen in Amsterdam zit er bijvoorbeeld niet meer in voor de kwartfinaliste op Wimbledon Michaëlla Krajicek.

Met twee demonstratiepartijen opende Michaëlla Krajicek gisteren het Siemens Open op de Metsbanen in Scheveningen. Voor alle duidelijkheid: ‘Kleine Kraai’ doet niet mee aan het challenger-toernooi. Haar aanwezigheid in Scheveningen was louter een vriendendienst voor toernooidirecteur en voormalig tennisspeelster Marcella Mesker.

Toernooien van het kaliber Siemens Open is Krajicek al lang ontgroeid. Ze is pas 18 jaar, maar na haar kwartfinale op Wimbledon al een hele mevrouw. Dat Krajicek is uitgegroeid tot een nationale bekendheid merkte ze toen ze vrijdag ging shoppen in Amsterdam.

Eventjes anoniem kleren inslaan is er niet meer bij voor de halfzus van Richard. Overal waar ze kwam, moest Krajicek handtekeningen uitdelen aan fans. ‘Het wordt tijd voor een zonnebril en een baseballpet,’ grapte ze gisteren na haar demonstratie-partijtje.

Vooruit gesnelde roem
Ook in Scheveningen merkte Krajicek dat haar roem haar vooruit is gesneld. Hoewel ze vorig jaar al toernooien in Rosmalen (Ordina Open) en Hobart (WTA-toernooi in Australië) won, is ‘Kleine Kraai’ nu pas écht doorgebroken voor het grote publiek. ‘Zelf zie ik dat niet zo, maar ik merk wel dat de belangstelling toeneemt,’ vertelde Krajicek. Ze merkt het aan kleine dingen. ‘Raemon Sluiter zei nog tegen me: ‘Ik zou willen dat al die mensen vandaag voor mij kwamen, maar ze komen toch echt voor jou.’ Dat is leuk om te horen.’

Krajicek werd afgelopen week op het gras van Wimbledon in de kwartfinale uitgeschakeld door de Française Marion Bartoli, die uiteindelijk de finale haalde, maar daarin zaterdag verloor van de Amerikaanse Venus Williams. ‘Ik ben supertrots op wat ik heb bereikt, maar blijf erbij dat ik niet had hoeven te verliezen van haar’, meent Krajicek.

‘Door de regen raakte ik vermoeid, ook in mijn hoofd. Dát ik heb verloren, kan gebeuren. Dat hoort bij sport. Maar ik baal van de manier waarop. Dat was niet nodig geweest.’

Nederlaag vers in geheugen
De nederlaag stond nog te vers in het geheugen om zaterdag rustig de finale te bekijken. Ze prefereerde de film The Departed boven de partij tussen Bartoli en Williams. Iets waarvan ze overigens later spijt had. Niet vanwege een gebrek aan interesse, maar vanwege de kwaliteit van de film. ‘Die was niet de moeite waard. Zonde van mijn tijd.’

Krajicek vloog gisteravond alweer naar Praag, waar ze de komende dagen in alle rust gaat trainen. Vervolgens wacht het graveltoernooi van Palermo, waarna ze zich gaat richten op de US Open in New York. Daarbij zal ze vergezeld worden door een nieuwe coach, de Tsjech Tomas Chalupa.

Hij gaat vooral mee om aan de conditie van Krajicek te werken. ‘Mijn vader kent hem goed en hij is zeer over hem te spreken. Ik ga de komende weken met hem werken. Daarna komt er nog een andere coach, omdat ik zelf graag met een echte tenniscoach wil werken. Maar ik ga nog niet zeggen wie dat is. Dat houd ik nog even voor me. Pas als ik met beide coaches heb gewerkt, beslis ik met wie ik doorga.’