Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

US Open   30 aug 2007 R64: Szavay (31) 6-74 3-6 

Koen Greven, NRC Handelsblad, 31 augustus 2007

Ze blijft wel altijd welkom

In Praag wordt MichaŽlla Krajicek vooral als Nederlandse gezien

MichaŽlla Krajicek, dochter van Tsjechische ouders, verloor gisteren in de tweede ronde van de US Open. In Praag werd dat voor kennisgeving aangenomen.

De leden van CLTK Praag zien de beste speelster van hun club eerder terug dan verwacht. De achttienjarige MichaŽlla Krajicek verloor vannacht in de tweede ronde van de US Open in twee sets (7-6 en 6-3) van haar Hongaarse leeftijdsgenote Agnes Szavay. De nummer ťťn van Nederland kan zich gaan richten op de clubcompetitie die de komende maand in de Tsjechische hoofdstad begint. Dan kunnen wij als Tsjechen ook voor haar juichen, zegt Josef Nechutny, secretaris-generaal van de Tsjechische tennisbond lachend.

MichaŽlla Krajicek traint geregeld op de banen van de 114 jaar oude tennisclub gelegen op een eilandje in de rivier de Moldau. De krachttennisster mag dan - net als haar halfbroer Richard Krajicek - een kind zijn van twee Tsjechische ouders, in Praag zien ze haar toch vooral als een Nederlandse. Nechutny twijfelt geen moment als hem de vraag wordt gesteld of Krajicek toch ook niet een beetje van TsjechiŽ is. Nee, ze is Nederlands, zegt hij resoluut. Ze valt voor ons in dezelfde categorie als Jakob Hlasek en Martina Hingis. Profs die voor een ander land spelen. Zo steunen wij als Tsjechen de wereld van het tennis een beetje. Met Richard Krajicek was dat toch een beetje anders. Die is veel Nederlandser dan zijn zusje.

MichaŽlla Krajicek heeft nooit serieus overwogen om onder de Tsjechische vlag te spelen. Ze maakte altijd doelbewust gebruik van de financiŽle steun van de Nederlandse tennisbond. Afwisselend trainde ze in Almere en in Praag. MichaŽlla heeft het slim bekeken, zegt de Tsjech Leos Fiala. Ze heeft het beste van twee landen weten te combineren. De trainingsfaciliteien, de coaches en de sparringpartners zijn hier in Praag goed voor haar. Maar voor het geld kan ze beter in Nederland zijn. Fiala kent MichaŽlla Krajicek al van jongs af aan. Ik kom uit hetzelfde dorp als haar vader. Het is mooi om te zien dat ze zon ontwikkeling doormaakt.

MichaŽlla Krajicek kende dit jaar op het gras van Wimbledon met een plaats in de kwartfinales haar grote internationale doorbraak. Als nummer 34 van de wereldranglijst begon ze deze week op de banen van Flushing Meadows vol goede hoop aan de US Open. Na een sterk optreden in de eerste ronde tegen de onbekende Italiaanse Alberta Brianti, kon ze haar opmars gisteren niet voortzetten. Onder het toeziend oog van haar vader Petr Krajicek ging ze ten onder tegen Szavay.

De Hongaarse is bezig aan het beste seizoen uit haar loopbaan. Ze won eerder dit jaar het toernooi in Palermo en haalde vorige week de finale in New Haven. Na de winst in de eerste set op de Russische topper Svetlana Koeznetsova moest ze daar met een rugblessure opgeven. De plek in de eindstrijd bracht haar op de 31ste plaats van de wereldranglijst. Als ongeplaatste speelster sloeg ze de laatste Nederlandse deelnemer in het enkelspel uit het toernooi.

De leden van CLTK Praag treurden meer om het verlies van Iveta Benesova. Het Tsjechische lid van de club verliet New York al na de eerste ronde.

De uitschakeling van MichaŽlla Krajicek wordt door de meeste Tsjechen voor kennisgeving aangenomen. Voor mij is ze half Tsjechisch en half Nederlands, zegt Frantisek Novak in Praag. De jonge Tsjech bespant in een sportwinkel een racket. Ik volg haar wel als ze ergens speelt. En ik ben altijd voor haar, tenzij ze tegen een Tsjechische speelt natuurlijk. Ik heb MichaŽlla dit jaar nog zien spelen tijdens een challengertoernooi hier op de club. Ze verloor jammer genoeg in de eerste ronde. Maar potentie heeft ze zeker.

Nechutny, de secretaris-generaal van de Tsjechische bond, noemt MichaŽlla Krajicek een tennisster met een toptien potentie. Natuurlijk is het jammer dat ze niet voor ons speelt. Met Nicole Vaidisova, Lucie Safarova en MichaŽlla Krajicek zouden we een onverslaanbaar Fed-Cupteam hebben. En dan lachend: Als ze zich bedenkt is ze in TsjechiŽ natuurlijk altijd welkom.

Vader Petr Krajicek heeft Nederland uit teleurstelling weer ingeruild voor TsjechiŽ. Door zijn dochter MichaŽlla Krajicek zal de geboren Tsjech echter altijd aan Nederland verbonden blijven.

Aanverwante artikelen:
Supertraining met Sjarapova 29 augustus 2007
ĎIk erger me rot de laatste tijdí 31 augustus 2007
Ze blijft wel altijd welkom 31 augustus 2007
Krajicek laat bloed onderzoeken  31 augustus 2007
MichaŽlla Krajicek blijft anoniem op Flushing Meadows 31 augustus 2007
Bloedtest voor Misa Krajicek  1 september 2007