Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

de Gelderlander, 13 december 2007

'Krajicek kan ooit de beste worden'

Allistair McCaw heeft het vertrouwen van de familie Krajicek snel gewonnen. In september begon zijn proeftijd als coach van MichaŽlla Krajicek en inmiddels is de Zuid-Afrikaan vastgelegd voor een jaar.

Het moet leiden tot een plek in de mondiale top twintig voor de beste tennisster van Nederland.

Krajicek, nu 33ste van de wereld, speelde gisteren haar eerste ronde op de nationale Masters, het eindejaarstoernooi in het Rotterdamse Topsportcentrum dat ze de laatste drie jaar won. McCaw, klappend bij de punten van zijn pupil en af en toe iets opschrijvend, zag de achttienjarige Almeerse met 7-5, 6-4 winnen van het Jong Oranje-talent Lesley Kerkhove.

Krajicek speelde met een brace, omdat ze op de training zondag haar linkerpols blesseerde. "Irritatie door overbelasting, zei de dokter. Daardoor heb ik geen normale backhand geslagen. Maar het is niet zo dat ik nu een risico neem. Als het pijn doet, stop ik en neem ik rust. Al wil ik de Masters liever niet missen."

"Het is voor MichaŽlla lekker dat ze deze week weer wat wedstrijdjes kan spelen", zegt de 33-jarige McCaw, die sinds vier jaar met zijn Nederlandse vrouw in Hoofddorp woont. Petr Krajicek vroeg de man die eerder werkte met Jelena Dokic en Dinara Safina aan het eind van de zomer om met zijn dochter aan de slag te gaan. De coach begeleidde Krajicek op vijf toernooien in Europa en hoewel de resultaten niet opzienbarend waren, klikte het tussen de twee. Zo goed dat vader Petr straks op de Australian Open voor het eerst tijdens een grand slam van zijn dochter niet op de tribune zit.

"Ik moet ervoor zorgen dat ze leeft als een prof, dus voor haar lichaam zorgt, goed eet en op tijd haar rust pakt", aldus de tenniscoach. " MichaŽlla heeft nog een lange carriŤre voor zich. Ik zie het als mijn belangrijkste taak dat ze gezond en gemotiveerd blijft."

McCaw was zelf een wereldtopper op de duatlon. "Ik was een redelijke tennisjunior, wilde prof worden, maar de financiŽle mogelijkheden waren er niet in Zuid-Afrika. Toen ben ik succesvol geworden in de duatlon. Je kunt als coach wel de diploma's 1, 2 en 3 op zak hebben, maar een echte topcoach moet weten hoe het voelt om nerveus te zijn voor een grote wedstrijd of hoe het is om compleet uitgeput te zijn."

De Zuid-Afrikaan wordt in de tenniswereld meer als conditietrainer gezien dan als tenniscoach. Zelf noemt McCaw zich 'performance specialist'. "Ik ben niet een expert op ťťn gebied, maar weet genoeg op meerdere vlakken. Ik help MichaŽlla op het gebied van fitness, maar ook met timing en planning, voedingadvies, therapie en massage. En als er iets technisch is, zal haar broer Richard of Rohan Goetzke haar helpen. MichaŽlla heeft ook met allebei getraind."

McCaw is ervan overtuigd dat de samenwerking met Krajicek een goed resultaat zal opleveren. "Ik geloof voor honderd procent in MichaŽlla. Ze is ambitieus, ze is een harde werker en ze is niet bang om grote doelen te hebben. Dat tekent de kampioen. Maar een succesvol partnerschap kost tijd. Kijk maar naar Justine Henin en haar coach. Hoe lang werken die al niet samen?"

Het leidt tot een aardige conclusie. "Ik denk dat MichaŽlla ooit de beste van de wereld kan zijn. Dat is niet onrealistisch ", stelt McCaw. "Toen Justine achttien was, was er niemand die zei: let op dat meisje, zij wordt nummer ťťn."

Maar even de ranglijst opgezocht van december 2000, toen de Waalse even oud was als Krajicek nu: Henin stond 48ste.