Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Willem Held, De Telegraaf, 27 december 2007

Krajicek klaar voor nieuwe jaar

Michaëlla Krajicek heeft nog kerstfeest met haar familie in Praag kunnen vieren. Ondertussen kon haar nieuwe Zuid-Afrikaanse coach Allistair McCaw nog even bij zijn Nederlandse vrouw in Hoofddorp vertoeven. Gisteren vertrok het tweetal naar het verre Nieuw-Zeeland, waar in Auckland voor ’Misa’ het nieuwe tennisjaar zal beginnen. De huidige nummer 33 van de wereld wil over een jaar in de toptwintig staan. "Ik denk dat dit een haalbaar doel is.”

Op 9 januari zal ze aan de andere kant van de wereld haar negentiende verjaardag vieren. Haar vader Petr, die in voorgaande jaren nauwelijks van haar zijde week, is er dan niet bij. McCaw is na een uitgebreide selectieprocedure gekozen tot haar nieuwe begeleider. De man die het woord ’performance coach’ op zijn visitekaartje heeft staan, moet er vooral voor zorgen dat de Nederlandse nummer één in fysiek opzicht een paar stappen vooruit maakt. Krajicek: "Maar als hij in mijn tennis iets ziet, mag hij dat ook wel zeggen, hoor.”

McCaw was ooit de nummer twee van de wereld in de triatlonsport en maakte als trainer verschillende toppers uit de squash- en tennissport fitter en sterker. Zijn huwelijk met een Nederlandse vrouw leidde deze globetrotter naar zijn huidige woonplaats Hoofddorp ("vlakbij Schiphol”). Vanuit die uitvalsbasis zal hij Michaëlla Krajicek naar alle toernooien begeleiden. "Ik ben niet alleen een conditietrainer, maar zal vooral ook proberen ervoor te zorgen dat Michaëlla als een echte topsporter leeft. Dan gaat niet alleen over trainen, maar ook over eten, rusten en gezond blijven. En over mentaal sterk blijven uiteraard. Want de belangrijkste spier van een topsporter zit tussen de oren.”

Michaëlla Krajicek eindigde vorig jaar als nummer 33 van de wereld en is in 2007 dus twee plaatsen gestegen. Dat vindt ze zelf allerminst teleurstellend. "Ik ben allang blij dat ik in de topvijftig ben gebleven, want je ziet vaak dat jonge speelsters ineens ver terug kunnen vallen. Nu ik me in fysiek opzicht nog verder ga verbeteren, denk ik dat een flinke vooruitgang mogelijk is. Ik heb in ieder geval ontzettend veel zin in het nieuwe seizoen.”

Na het toernooi van Auckland speelt Michaëlla Krajicek in de tweede week van januari een toernooi in het Australische Hobart. Vanaf 14 januari staat de Australian Open op het programma.