Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Roland Garros   28 mei 2008 R128: Mamic (335) 3-6 4-6 

Pim Sedee, Algemeen Dagblad, 29 mei 2008

Krajicek: misère in tienvoud

Petr Krajicek liep gisteren ziedend over het Roland Garros-park. ,,Misa heeft de afgelopen maanden training gehad van een tennisanalfabeet,'' foeterde hij.

Zijn dochter Michaëlla Krajicek had kort ervoor verloren. Wéér ging het mis, voor de tiende opeenvolgende keer kwam ze niet door de eerste ronde. Ze was niet opgewassen tegen Sanda Mamic.

De Kroatische is net hersteld van een ingrijpende operatie waarbij een gezwel in haar nek werd verwijderd. Ze staat 334ste op de wereldranglijst en won zomaar met 6-4 6-3 van de nummer 44, die beroerd serveerde en elf dubbelfouten sloeg.

Krajiceks coach Allistair McCaw was er niet bij op baan acht. Het is de vraag of de conditietrainer gemakkelijk kan terugkeren als haar begeleider. Petr Krajicek, die een hechte band heeft met zijn dochter, toonde zich in elk geval geen aanhanger van de Zuid-Afrikaan.

De uitspraak van vader Krajicek over McCaw wakkert de onrust verder aan rond Misa Krajicek. Op de baan maakt ze al maanden een radeloze indruk.

Ze begon, mede door een zeurende polsblessure, slecht aan dit tennisjaar. Van die pols heeft ze al een tijd geen last meer, maar zeges blijven maar uit. Ze komt niet eens in de buurt meer van een victorie.

,,Ik leg veel druk op mezelf,'' zei ze na haar nederlaag. ,,Normaal kan ik daar mee omgaan. Nu lukt het niet, het gaat alleen op de training lekker. Als je één keer verliest, kun je dat hebben. Vier nederlagen gaat ook nog. Het wordt steeds moeilijker voor me.''

De emotie regeert al maanden haar leven. Het begon in december. Ze reisde naar Australië voor het begin van dit tennisseizoen, terwijl haar broertje Peter met een levensbedreigende infectie in een Praags ziekenhuis lag. Met hem gaat het inmiddels weer goed.

Daarnaast verdedigde ze steeds vurig haar coach McCaw, terwijl haar ouders en haar omgeving vraagtekens plaatsten bij de nauwe samenwerking tussen de twee. Krajicek is nu wel op zoek naar een nieuwe Nederlandse tennistrainer, maar benadrukte al dat McCaw in dienst blijft. Ook al had ze hem gevraagd niet naar Parijs te komen.

Ze verkondigde voor Roland Garros dat ze het ouderlijk huis in Praag verlaat en in Nederland gaat wonen. Ze trekt in bij haar broer Richard. Al deze ontwikkelingen hebben grote invloed op Krajicek, die pas 19 jaar jong is. Ze kan zich niet meer stoïcijns op tennis richten. ,,Er gaat zo veel door me heen. Ik wil eigenlijk niet te veel meer nadenken,'' zei ze gisteren.

Ze heeft sinds drie weken steun van een psycholoog, openbaarde ze. Die richt zich niet op haar voorkomen op de baan, maar trekt het veel breder. Krajicek: ,,De eerste vraag de ik kreeg, was: 'Hoe gaat het in je leven?' Het is geen tennisspecialist, maar iemand die me vooral op het andere vlak helpt.''

Vorig jaar bereikte Nederlands hoogst geklasseerde speelster de derde ronde in Parijs en de kwartfinale op Wimbledon. Haar Roland Garros-optreden is dit jaar al voorbij.

Als de nederlagenreeks doorgaat, kan Krajicek dit seizoen zelfs wegvallen uit de top-100. Deelname aan de Olympische Spelen van Peking zit er waarschijnlijk al niet meer in.

Krajicek heeft ondanks de tegenslagen het plezier in tennis nooit verloren, zei ze stellig. Ze zal het grasseizoen gewoon spelen, en op Wimbledon meedoen. ,,Misschien dat ik erna noodgedwongen op kleinere toernooien moet tennissen. Wellicht haal ik daar die overwinning.''

Aanverwante artikelen:
Krajicek kiest voor Nederlandse coach  25 mei 2008
Krajicek op eigen benen - in Nederland 26 mei 2008
Krajicek en vader definitief uit elkaar  29 mei 2008
Petr Krajicek praat te veel, Michaëlla wil rust 29 mei 2008
Krajicek komt uit voor eigen mening  31 mei 2008
Krajicek op zoek naar zelfvertrouwen 23 mei 2008
Jankovic heeft advies voor Michaella Krajicek 27 mei 2008
Niets biedt dolende Krajicek houvast 29 mei 2008
Krajicek is voer voor psychologen 29 mei 2008
Krajicek: misère in tienvoud 29 mei 2008
Roland Garros: kamp Krajicek blijft verdeeld 29 mei 2008
'Het komt goed met het tennis van Misa' 29 mei 2008
Klem tussen familie en volwassenheid 29 mei 2008
Tiende verliesbeurt op rij voor Krajicek 29 mei 2008