Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Fed Cup   18 apr 2006 2: Hantuchova (16) 6-4 6-75 2-6 

De Telegraaf, 18 april 2006

Missie Mislukt

FEDCUPTEAM LIJDT NOODLOTTIGE NEDERLAAG TEGEN SLOWAKIJE

Met de van haar bekende nuchterheid trok Manon Bollegraf de bikkelharde conclusie. "Onze missie is gestrand, en dat al na twee dagen..." De captain van het Nederlandse Fedcupteam zag haar meiden gisteren bij het zonetoernooi in Plovdiv tegen Slowakije een even onnodige als noodlottige nederlaag lijden. Onnodig, omdat Elise TamaŽla gezien haar tenniskwaliteiten eigenlijk had můťten winnen van Magdalena Rybarikova en MichaŽlla Krajicek gezien de verworven kansen eigenlijk had kķnnen winnen van Daniela Hantuchova. Noodlottig, omdat de uiteindelijke nederlagen van beide Nederlandse tennissters Oranje direct kansloos maakten om in poule A als groepswinnaar boven te komen drijven.

En dus kwam - onverwacht snel - een einde aan het Bulgaarse avontuur van Oranje, dat vandaag nog wel tegen Luxemburg aantreedt, maar dan slechts om de baard van de keizer zal stoeien. Slowakije gaat zaterdag als poulewinnaar strijden om het recht in juli een promotieduel richting Wereldgroep te spelen. Voor de meiden van Bollegraf begint, in feite vandaag al, het lange wachten op een nieuwe kans, die zich pas over twaalf maanden zal voordoen. "Dat gaat nog heel lang duren; en dat is niet leuk", aldus Bollegraf, die zich bij vlagen machteloos had gevoeld. "Omdat je niet zelf dat racket kunt oppakken en kunt gaan spelen."

Nadat TamaŽla het openingsduel tegen Rybarikova, de nummer 285 van de wereld, kansloos had verloren (3-6 2-6), werd al duidelijk dat Oranje met een 'mission impossible' bezig was. "Elise heeft gewoon niet goed gespeeld. Ze zette geen druk op de tegenstandster en speelde vanaf 3-3 in de eerste set eigenlijk een kansloze partij", oordeelde Bollegraf. TamaŽla kon de woorden van haar coach slechts beamen. "Ik had echt verwacht hier veel meer uit te halen. Maar mijn service en backhand lieten me behoorlijk in de steek", aldus de 22-jarige, die in de twee door haar gespeelde duels in Plovdiv geen moment het niveau bereikte waarmee ze de afgelopen maanden drie ITF-toernooien wist te winnen.

Krajicek deed het een stuk beter, maar kwam tegen Hantuchova, met een zestiende plek op de wereldranglijst de hoogst geklasseerde speelster in Plovdiv, op de beslissende momenten net tekort. De kopvrouw van Oranje speelde een ijzersterke eerste set en leek hard op weg zich te revancheren voor de twee eerdere nederlagen die ze tegen Hantuchova had geleden. "Ik heb de partij uiteindelijk verloren omdat mijn service na de eerste set minder ging lopen", aldus Krajicek, die na de verloren tiebreak (5-7) in de tweede set mentaal 'knakte'. In de beslissende set kwam Hantuchova nooit meer serieus in de problemen: 6-4 6-7 2-6. "Na zo'n verloren tiebreak wordt het mentaal erg zwaar. Je weet dat je tegen zo'n topspeelster maar een paar kansjes krijgt en die had ik niet verzilverd."

En zo kreeg het Nederlandse tennisteam het Fedcupdeksel wel erg vroeg op de neus. Wist het team vorig jaar bij het zonetoernooi nog de kruisfinales te bereiken dankzij drie zeges in de poule, dit jaar kon na twee duels al worden begonnen met het likken der wonden. "Het is heel jammer, maar het was het gewoon net niet", aldus Bollegraf, die zo snel na de domper nog weinig zicht op de toekomst had. "Als het aan mij ligt, ben ik er volgend jaar als captain weer bij. Maar er komt vanzelfsprekend een evaluatie met de tennisbond en met de teamleden. Want de speelsters moeten wel met mij verder willen, anders heeft het geen zin om met de bond over contractverlenging te gaan praten."

Waarbij het natuurlijk ook nog maar de vraag is in hoeverre de huidige teamleden, en in het bijzonder MichaŽlla Krajicek, volgend jaar beschikbaar zijn voor Oranje. "Dat is moeilijk te zeggen, ik wil eigenlijk nog even niet aan volgend jaar denken", aldus Krajicek, die dan als 18-jarige een onbeperkt WTA-programma mag en zal afwerken. "Ik vind het wel heel leuk om voor het Fedcupteam uit te komen, dus vooralsnog denk ik in 2007 wel weer beschikbaar te zijn."

Maar ook mťt MichaŽlla Krajicek in de gelederen is de weg naar (een promotieduel richting) de Wereldgroep nog lang. Daar kwam Oranje vorig jaar in Turkije al achter en dat kreeg het deze week in Plovdiv nog eens bevestigd.

Aanverwante artikelen:
Tegenstand gezocht  14 april 2006
Nu of nooit voor het Fed Cup-team  14 april 2006
Pittige klus Nederlands Fedcupteam 17 april 2006
D-day Oranje 17 april 2006
Missie Mislukt  18 april 2006