Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Roland Garros   28 mei 2008 R128: Mamic (335) 3-6 4-6 

Fardau Wagenaar, BN/DeStem, 29 mei 2008

Klem tussen familie en volwassenheid

Ze hoopte op een ommekeer, maar kreeg een harde klap te verwerken. Na negen nederlagen op rij gelukte het Michaella Krajicek gisteren in de eerste ronde van Roland Garros niet om de tiende enkelspelpartij van 2008 naar zich toe te trekken.

De tennisster ging niet ten onder aan de harde klappen van de Kroatische Sanda Mamic (6-4, 6-3), het waren haar eigen twijfel en onzekerheid die haar voor de tiende keer op rij braken.

Haar ogen liepen na de wedstrijd steeds vol tranen, ze vocht om ze binnen te houden. 'Misa' Krajicek probeerde verklaringen te vinden voor haar slechte spel, haar tien dubbele fouten en haar woede op de baan, maar naar het ware verhaal van haar tennisdepressie kan iedereen slechts gissen. De negentienjarige tennisster, die dit jaar nog geen enkelpartij heeft gewonnen, hield het erop dat ze te veel druk op zichzelf legt, week na week.

"Het zit in mijn hoofd en het moet eruit."

Om het geloof in zichzelf weer op te krikken, heeft ze drie weken geleden hulp gezocht bij een psycholoog. Geen sportpsycholoog, maar iemand die haar hele leven doorlicht. Haar jeugd met haar vader en tennistrainer Petr bijvoorbeeld. De man die altijd aanwezig is en haar maar niet los lijkt te kunnen laten.

Ook gisteren was hij paraat, in een rustig hoekje van de tribune kruiste zijn blik die van zijn dochter. Zij keek hem gepijnigd aan, maar wat haar blik vertelde, werd niet duidelijk.

Zie je wel dat ik het niet kan? Of zocht ze toch nog steeds hoop in zijn vertrouwde ogen?

Met kort blond haar kwam ze vorig jaar in Parijs aan, vol zelfvertrouwen en geloof in zichzelf. Krajicek haalde de derde ronde en vertrok met een lach uit Frankrijk. En zie haar nu, gebruind, strak in het vel en mooi afgetraind, maar met een vertwijfelde blik in haar betraande ogen.

"Ik had echt gedacht dat ik hier de lijn zou kunnen breken, maar tien keer op rij verliezen is wel heel veel. Ik ga de Olympische Spelen nu waarschijnlijk niet halen, dat vind ik heel erg. Ik ben zo teleurgesteld. Die druk op mezelf... die moet weg, anders weet ik het ook niet meer."

Krajiceks conditietrainer Allistair McCaw was er gisteren tijdens de wedstrijd niet bij. Via sms-jes van een bekende werd hij op de hoogte gehouden van haar vorderingen.

Dat is opmerkelijk, want waarom gaf Petr Krajicek de stand niet aan hem door?

De twee schijnen verre van vrienden te zijn en dat moet lastig zijn voor de jonge tennisster. Zij heeft gekozen voor de hulp van McCaw, maar niet iedereen is het eens met haar keus. Krajicek lijkt klem te zitten tussen de liefde voor haar familie en de ontluikende volwassenheid.

Het liefst wilde ze gisteren naar huis om bij te komen, maar de tennisster moet in Parijs blijven voor het dubbeltoernooi. De komende tijd verandert er veel in haar leven, ze verhuist naar Nederland en neemt daarmee letterlijk afstand van haar vader, die met moeder en broertje in Praag blijft. Ze hoopt op hulp van haar halfbroer Richard en gaat samenwerken met een (nog onbekende) Nederlandse coach.

"Ik ga zakken op de wereldranglijst en zal op kleinere toernooien moeten spelen. Misschien is dat goed, ik heb echt te lang niet gewonnen."

Ze nam afscheid, de schouders naar beneden, op zoek naar de volwassenheid.

Aanverwante artikelen:
Krajicek kiest voor Nederlandse coach  25 mei 2008
Krajicek op eigen benen - in Nederland 26 mei 2008
Krajicek en vader definitief uit elkaar  29 mei 2008
Petr Krajicek praat te veel, Michaëlla wil rust 29 mei 2008
Krajicek komt uit voor eigen mening  31 mei 2008
Krajicek op zoek naar zelfvertrouwen 23 mei 2008
Jankovic heeft advies voor Michaella Krajicek 27 mei 2008
Niets biedt dolende Krajicek houvast 29 mei 2008
Krajicek is voer voor psychologen 29 mei 2008
Krajicek: misère in tienvoud 29 mei 2008
Roland Garros: kamp Krajicek blijft verdeeld 29 mei 2008
'Het komt goed met het tennis van Misa' 29 mei 2008
Klem tussen familie en volwassenheid 29 mei 2008
Tiende verliesbeurt op rij voor Krajicek 29 mei 2008