Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Rosmalen   16 jun 2008 R32: Sugiyama (38) 6-1 5-7 7-67 

Martijn van Beeten, Algemeen Dagblad, 17 juni 2008

Mentale doorbraak Misa Krajicek

Michaëlla Krajicek voorkwam maandag dat de Ordina Open al na één ronde ontdaan zou zijn van Nederlandse inbreng. Krajicek knokte zich langs de Japanse Ai Sugiyama (6-1 5-7 7-6).

Als Michaëlla Krajicek in de spiegel keek, zag ze jarenlang een meid met zelfvertrouwen. Klaar voor de strijd op de tennisbaan. De laatste maanden keek ze naar een gezicht vol twijfels. Nederlaag na nederlaag, grote beslissingen op privé-gebied en dus meer vragen dan antwoorden.

Een tennisprof van pas 19 jaar, in gevecht met zichzelf. Na de eerste ronde van de Ordina Open lijkt het er sterk op dat Krajicek die strijd gaat winnen. In een duel met de Japanse routinier Ai Sugiyama zat de tiener zichzelf weer dwars, maar ze wist zich uit de misère te knokken.

Op het moment dat Krajicek één punt verwijderd was van haar twaalfde nederlaag in 2008, flakkerde de oude bravoure weer op. Na een stand van 5-4 in de derde set voor de Japanse en matchpoint tegen op eigen service, sloeg de ‘Kleine Kraai’ drie aces op een rij. In de stijl van halfbroer Richard, deze week haar begeleider in Rosmalen. ,,Ik was boos, maar op een goede manier.’’ Overlevingsinstinct redde Krajicek (winst met 6-1 5-7 en 7-6) en zorgde voor een tweede lichtpuntje in een week tijd. Vorige week, in Birmingham, won ze voor het eerst dit jaar een tennisduel. Dat was tegen Tatiana Poetsjek, een Wit-Russische laagvlieger die dit jaar zelf ook slechts éénmaal triomfeerde. Een wedstrijd later maakte de Belgische Yanina Wickmayer al een einde aan de euforie.

In Rosmalen, waar ze in 2006 de titel veroverde, presenteerde Krajicek zich vol zelfvertrouwen. Tot 6-1 4-2 had dubbelspecialiste Sugiyama niets in te brengen. Meer en meer begon de Nederlandse echter kansen te missen. De twijfel nam bezit van haar lichaam, het schreeuwvolume nam toe. ,,Ik was tot dat moment drie klassen beter dan Sugiyama. Maar in een paar punten draaide het om.’’

Krajicek leverde de tweede set in en had het helemaal gehad. Daar kon ook Rohan Goetzke, die haar voor de derde set even mocht coachen, niets aan veranderen. ,,Rohan zei dat ik positief moest blijven, maar dat was heel moeilijk voor me.’’

Op 2-5 in de slotset, met de rug tegen de muur, besloot Krajicek haar verstand op nul te zetten. Dé manier om de negatieve gedachten uit te bannen. Tennis op instinct. ,,Ik was veel te kritisch op mezelf, maar ik ben blij dat ik bleef vechten.’’

In de beslissende tiebreak deden Sugiyama en Krajicek allebei met succes een beroep op het Hawkeye-systeem, om beslissingen van de lijnrechters terug te draaien. Uiteindelijk hielp de Japanse haar opponente door na twee uur en 26 minuten, op het vierde matchpoint voor Krajicek, een dubbelfout te slaan. ,,Eerlijk gezegd hoopte ik daar al een beetje op,’’ zei de Nederlandse opgelucht.

Krajicek, die in de tweede ronde stuit op Sania Mirza uit India, hoopt nu rust om zich heen te creëren. De zoektocht naar een nieuwe coach is op aanraden van haar entourage even stilgezet. In Rosmalen wordt ze begeleid door Richard Krajicek en Rohan Goetzke, de technisch directeur van de tennisbond.

Hij zal Krajicek deze zomer vaker helpen. ,,Rohan kent de familie Krajicek, dus dat is mooi. Ik kan de komende weken de positieve en de negatieve effecten van een coach ervaren en in alle rust een beslissing nemen. De afgelopen maanden is het al onrustig genoeg geweest.’’

Aanverwante artikelen:
Boosheid helpt Krajicek aan benauwde zege 17 juni 2008
Mentale doorbraak Misa Krajicek 17 juni 2008
Michaëlla Krajicek keert tij 17 juni 2008
Er is eindelijk rust, nu nog bravoure 18 juni 2008
Zelfvertrouwen groeit bij Krajicek 18 juni 2008
Goede gevoel laat Krajicek in de steek 19 juni 2008
Topvorm is ver weg bij Krajicek 19 juni 2008
Goetzke schiet Krajicek te hulp 20 juni 2008