Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Rosmalen   19 jun 2008 Q: Tanasugarn (85) 6-3 3-6 4-6 

Pim Sedee, Algemeen Dagblad, 19 juni 2008

Topvorm is ver weg bij Krajicek

Het had er even de schijn van dat MichaŽlla Krajicek haar vormcrisis had overwonnen. Na een tot dusverre dramatisch verlopen seizoen plaatste ze zich in Rosmalen voor de kwartfinale van de Ordina Open, dankzij een miraculeuze ontsnapping in de eerste ronde en een overtuigende zege in de tweede.

Een plaats in de halve finale bleek echter te hoog gegrepen voor Krajicek. Ze ging donderdag ten onder tegen Tamarine Tanasugarn, de nummer 85 van de wereld uit Thailand.

Er leek lange tijd niets aan de hand. Ze won de eerste set eenvoudig, tot genoegen van haar aanhangers. Vader Petr, broer Richard en haar tijdelijke coach Rohan Goetzke keken ontspannen toe op de tribune.

In de tweede set maakte Krajicek wat meer fouten, en plots nam de twijfel weer bezit van haar. Ze oogde bij vlagen wanhopig, sloeg zichzelf letterlijk voor het hoofd, mepte haar racket op het gras.

Ze transformeerde van een zelfverzekerde tennisster in die instabiele speelster. Dat overkwam haar tijdens dit seizoen al vaker. Zoals op Roland Garros, waar ze zich geheel onnodig liet aftroeven door Sanda Mamic, een Kroatische laagvlieger.

Tanasugarn, een 31-jarige qualifier, is wel een betere tennisster dan Mamic. Dat bleek in de derde set. Krajicek leek zich terug te knokken van een 4-1 achterstand, maar kon haar stunt uit de eerste ronde niet herhalen.

Toen stond ze 5-2 achter, overleefde zelfs een matchpoint en won alsnog in de tiebreak. De Thaise liet dat niet toe. Zij bleef kalm en boekte een 3-6 6-3 6-4 zege.

,,Sorry,'' zei Krajicek direct na de partij tegen het publiek. ,,Het ging gewoon niet. Het voelde niet lekker. Ik maakte zo veel fouten.''

Ze beklaagde zich over de harde wind. ,,Het klinkt misschien als een slap excuus, maar er stond heel veel wind. Daar had ik met serveren moeite mee. Ik zat er op een gegeven moment helemaal doorheen. Ik vocht tegen haar, de wind en mezelf.''

De 19-jarige Nederlandse had de overwinning goed kunnen gebruiken, om zelfvertrouwen op te doen voor Wimbledon. Nu zal ze met gemengde gevoelens naar Londen reizen.

Natuurlijk zijn de twee zeges op het gras van Rosmalen goed voor haar gemoed. De wetenschap dat een halve finaleplaats wel degelijk tot de mogelijkheden behoorde, moet haar frustreren.

Op Wimbledon is de druk hoog voor Krajicek. Ze haalde daar vorig jaar een kwartfinaleplaats en verdiende zo een lading ranglijstpunten. Als ze nu snel wordt uitgeschakeld, zal ze veel punten verliezen en kelderen op de wereldranglijst.

Dat Goetzke met haar meegaat naar de 'All England Lawn Tennis Club', moet haar sterken. De AustraliŽr, die Richard Krajicek in diens tennisloopbaan begeleidde, heeft een positieve invloed op haar.

Tijdens de partij kwam hij twee maal naar de baan om Misa Krajicek te ondersteunen. Goetzke, die haar service al met positief gevolg onder handen heeft genomen, ging naast haar zitten op het bankje en praatte haar moed in. Na die peptalks speelde ze prompt beter, maar het waren slechts oplevingen in haar matige prestatie.

Met een gunstige loting kan Krajicek, die op Wimbledon ongeplaatst is, wellicht wat rondes doorkomen. Maar een evenaring van vorig jaar lijkt onmogelijk. Haar topvorm is nog ver weg, dat kwam gisteren in Rosmalen weer naar voren.

Toch zei ze hoopvol: ,,Ik heb hier drie wedstrijden gespeeld. Daarom ben ik positief. Ik verheug me op Wimbledon. Dat ik veel punten moet verdedigen, maakt me niets uit.''

Aanverwante artikelen:
Boosheid helpt Krajicek aan benauwde zege 17 juni 2008
Mentale doorbraak Misa Krajicek 17 juni 2008
MichaŽlla Krajicek keert tij 17 juni 2008
Er is eindelijk rust, nu nog bravoure 18 juni 2008
Zelfvertrouwen groeit bij Krajicek 18 juni 2008
Goede gevoel laat Krajicek in de steek 19 juni 2008
Topvorm is ver weg bij Krajicek 19 juni 2008
Goetzke schiet Krajicek te hulp 20 juni 2008