Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Algemeen Dagbald, 17 juli 2008

Krajicek stelt carrière boven Peking

Op het nippertje verzekerde Michaëlla Krajicek zich vorige maand van een ticket naar Peking, maar een knieblessure heeft haar olympische droom alsnog uiteen doen spatten. De 19-jarige tennisster liep vorige week bij een trainingspartijtje twee scheurtjes in haar meniscus op en gaat vrijdag onder het mes.

Dat kost de geplaagde Krajicek een optreden in Peking.

Met een plek in de kwartfinale op Wimbledon dwong ze vorig jaar al een nominatie af voor de Spelen. Door haar tegenvallende prestaties dit kalenderjaar kwam de eis tot vormbehoud (een plaats bij de eerste 56 op de wereldranglijst) zelfs in gevaar. Op 9 juni, de peildatum, stond Krajicek 53e, net genoeg voor een olympisch ticket.

Een onschuldige bal tijdens een training voorkwam dat ze ook daadwerkelijk in Peking actief is. ,,Het was een hele normale bal, recht door het midden, ze hoefde er niet eens voor te draaien,’’ aldus Rohan Goetzke, technisch directeur van tennisbond KNLTB. ,,Ik voelde direct veel pijn, de training is ook meteen gestopt,’’ beschreef Krajicek de noodlottige situatie.

Twee dagen later probeerde ze weer een bal te slaan. ,,Maar al snel bleek dat het niet ging. Op een scan ontdekten ze toen twee scheurtjes in mijn meniscus.’’ Krajicek had ervoor kunnen kiezen haar knie rust te geven om op die manier te proberen Peking nog te halen. ,,Maar dan had ik mijn hele carrière geriskeerd. Dan maar over vier jaar,’’ zei Krajicek nuchter.

Door de blessure van Krajicek verliest de KNLTB de enige vertegenwoordigster in Peking. ,,Dat is jammer. Maar in eerste instantie is het vooral voor haar erg balen,’’ zei Goetzke. Krajicek keek alweer vooruit naar de toekomst, met een verwijzing naar haar nog jonge leeftijd. ,,Ik kan zeker nog twee keer meedoen aan de Spelen. Maar mijn seizoen is hiermee wel zo’n beetje mislukt.’’

Voor Krajicek verliep het jaar 2008 vrij desastreus. Ze had begin dit jaar last van een polsblessure, maar speelde ondanks het fysieke ongemak aanvankelijk door. Pas na tien toernooien won ze haar eerste partij in het enkelspel. Na een opleving in Rosmalen, waar ze de kwartfinales bereikte, ging ze vervolgens op Wimbledon alweer in de eerste ronde onderuit. Dat kostte haar veel punten, waardoor Krajicek afzakte naar de 115e plaats op de wereldranglijst.

,,Ik weet dat het nu beter is om me te laten opereren, hoe pijnlijk het ook is,’’ stelde Krajicek vast. Ze is de derde Nederlandse tennisser in een week tijd die geblesseerd raakt’s eerder overkwam dat Robin Haase (knie) en Martin Verkerk (enkel). Goetzke: ,,Dat gebeurt in topsport. Gewoon ’bad luck’.’’