Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Stuttgart   27 sep 2008 Q1: Bondarenko (55) 6-2 3-6 2-6 

Dick Springer, De Telegraaf, 29 september 2008

Krajicek blij na verlies tijdens rentree

Ze kwam, zag, verloor en was toch gelukkig. Het zal niet vaak gebeurd zijn dat Michaëlla Krajicek (19) na een nederlaag lachend haar verhaal kwam vertellen. Maar de rentree die ze in Stuttgart maakte – nederlaag (6-2, 3-6, 2-6) in de kwalificaties tegen Kateryna Bondarenko – gaf de Nederlandse tennisster voldoende reden om een brede glimlach op het gezicht te toveren. "Deze rentree stond volledig in het teken van mijn knie. Het was de eerste echte test en die heeft de knie prima doorstaan. Ik heb de hele partij nergens last van gehad.”

De dansende lichtjes in haar ogen onderstrepen de oprechtheid van Krajiceks woorden. De meniscusoperatie in haar rechterknie had immers best wat bezorgdheid veroorzaakt. „Het blijft toch een operatie, het is altijd maar weer afwachten hoe je daar uitkomt.”

Als belangrijkste medicijn schreven de artsen rust voor. "Ik wilde geen enkel risico nemen en zeker niet te vroeg weer beginnen”, aldus de tennistiener. "Kijk wat er met Robin Haase is gebeurd. Hij heeft in dezelfde week als ik bijna dezelfde meniscusoperatie ondergaan, maar is eerder begonnen met tennissen. Zijn knie reageerde daar flink op en Robin heeft de Daviscup moeten afzeggen omdat er vocht in zijn knie zat.”

Krajicek, die niet bekendstaat om haar geduld, zat zeven weken revalidatie braaf uit. Een periode waarin ze onder meer de Olympische Spelen aan haar neus voorbij zag gaan. "Dat was de vervelendste tijd, een jaar lang had ik uitgekeken naar Peking. De artsen hebben me zelf de keuze laten maken, zeiden me dat ik het ook gewoon kon proberen op de Spelen. Maar ik heb gekozen voor de lange termijn en aan mijn verdere carrière gedacht. Die wilde ik niet op het spel zetten door toch naar Peking af te reizen. Ik moet me nu maar verheugen op Londen 2012, dan krijg ik een nieuwe kans mijn olympische droom te verwezenlijken. Wordt het tennistoernooi nog op gras gespeeld ook, dat ligt mij een stuk beter.”

Ze lacht nog maar eens en lijkt de rentreenederlaag van enkele uren eerder alweer vergeten. Het was niet alleen haar eerste wedstrijd sinds juni (Wimbledon), maar ook de eerste wedstrijd met haar nieuwe coach Marc Dehous op de bank. Samen met de fysieke trainer Allistair McCaw vormt de Belg het nieuwe ’Team Krajicek’, al benadrukt de tennisster dat er vooralsnog sprake is van een proefperiode. "Ik ken Marc via Allistair en heb hem in het verleden natuurlijk wel als coach van onder anderen Kim Clijsters gezien. Maar echt goed kennen we elkaar nog niet. De komende maanden moeten uitwijzen of het klikt tussen ons. Ik speel dit jaar nog zo’n vijf toernooien en gedurende die periode reist Marc mee. Aan het eind van het jaar zien we dan of we met elkaar verder gaan.”

Een echt ’strijdplan’ hebben Krajicek en Dehous dan ook niet gemaakt. Krajicek: "Het is niet zo dat ik van Marc verlang dat hij mijn spel volledig verandert. Hij moet de minpuntjes er uitpikken en die verbeteren. Allistair verzorgt de overige zaken, werkt aan mijn fysiek, let op de voeding.”

Dan mengt de Zuid-Afrikaanse fitnesscoach zich even in het gesprek. Hij complimenteert zijn pupil met het feit dat ze in de weken van gedwongen rust niet is aangekomen. "Dat is voor de meeste sporters het grootste probleem. Ze zijn immers gewend dagelijks veel calorieën te verbranden met trainen. Misa heeft zeven weken niets kunnen doen, maar is geen kilo aangekomen. Dat zegt veel over haar discipline. Dat ze bovendien het belang van haar carrière boven deelname aan de Olympische Spelen heeft gesteld, geeft aan dat ze op volwassen wijze met haar tennisloopbaan bezig is.”

Die loopbaan schreeuwt om een herstart, zeker nu Krajicek uit de top 40 is weggezakt naar de haar onwaardige positie 169 op de wereldranglijst. "Stap één is gezet, de knie heeft de eerste test doorstaan”, meldt ze vol strijdlust. „Nu is het zaak om wedstrijdritme op te doen. Ik geloof in mezelf en ga de strijd aan. Geloof me, als ik geen geloof en plezier in het tennissen zou hebben, dan stond ik nu echt niet hier.”

Aanverwante artikelen:
Krajicek kiest coach van haar voorbeeld Clijsters 23 september 2008
Krajicek blij na verlies tijdens rentree 29 september 2008