Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Robčrt Misset, de Volkskrant, 27 januari 2009

De tragiek van een als verstikkend ervaren liefde

Met twee telefoontjes naar haar ouders en een mail aan het adres van halfbroer Richard verbrak tennisster Michaëlla Krajicek vorige week alle banden met haar familie. Het moet vooral voor vader Petr Krajicek pijnlijk zijn dat de geschiedenis zich herhaalt. En evenals bij zijn zoon Richard kan een verzoening met zijn naar Amerika uitgeweken dochter Michaëlla weleens lang op zich laten wachten.

Michaëlla Krajicek is de aanhoudende kritiek op haar relatie met fitnesstrainer Allistair McCaw spuugzat, verklaarde ze op haar website. Vader Petr heeft nooit openlijk willen erkennen dat zijn 20-jarige dochter een liefdesrelatie heeft met de 34-jarige Zuid-Afrikaan. Hij liet zich onlangs wel schamper uit over de kwaliteiten van McCaw.

Voorzichtig
‘Hij noemt zich performance coach’, zei Krajicek tegen de Volkskrant. ‘Ik zou daar voorzichtig mee zijn. En de performances van mijn dochter vallen niet mee.’ Vader Krajicek constateerde tevens dat McCaw Michaëlla overal weghield. ‘Alsof ze iets te verbergen hebben. Waar is McCaw bang voor?’

Het was de druppel voor Michaëlla, die met McCaw naar de Amerikaanse tennisacademie van coach Nick Bollettieri is verhuisd. Ver weg dus van de bemoeizucht van vader Petr en broer Richard, die zich de laatste jaren als haar mentor had opgeworpen.

Poëzie
Ze verdedigde zich op haar website bijna poëtisch. ‘So what, als ik een vriendje heb of niet? So what, als ik heb besloten mijn managementbureau te verlaten? So what, als ik in Florida train? Zolang ik maar gelukkig ben, toch?’

Dat recht eist Krajicek nu voor zichzelf op, zoals haar vader het recht meent te hebben om ‘kritische vragen’ te stellen over haar relatie met McCaw. Fed Cupcaptain Manon Bollegraf verklaarde in De Telegraaf dat ‘Misa smoorverliefd is en daardoor helemaal in de ban is van die McCaw, de beslissingen worden nu voor haar genomen’.

Maar wie kan een jonge vrouw van 20 jaar verbieden haar eigen weg te kiezen? Richard Krajicek zal de vlucht van zijn halfzusje – ze hebben dezelfde vader en verschillende moeders – moeilijk kunnen veroordelen. Ook hij brak na de scheiding van zijn ouders in 1987 met zijn dominante vader, die hem als kind met Mozart had vergeleken.

Obsessie
In het boek De Schildpad en De Eendagsvlieg vertelde Ludmilla Krajicek dat het tennis een obsessie was geworden voor het gezin. ‘Petr was erg autoritair en soms gewelddadig. Richard werd zijn project. Hij moest de onvervulde idealen van zijn vader realiseren.’

In zijn autobiografie Harde Ballen schetste Richard Krajicek een al even ontluisterend beeld van de eeuwige strijd met zijn vader. In 2000 zei Krajicek in NRC Handelsblad dat hij berustte in de breuk. ‘Ik heb hem vierenhalf jaar geleden voor het laatst gesproken. Toen wilde hij iets over mijn tennis zeggen. Ik zei: pa, ik heb al een coach. Het zou anders zijn als hij als vader tot me had gesproken. Maar het ging weer alleen over het tennis.’

Beschroomd meldde zijn vader zich echter met het bewuste interview onder de arm in Muiderberg. ‘In de stromende regen drentelde ik rond zijn huis en durfde niet naar binnen te gaan’, aldus Petr Krajicek, een jaar later. ‘Ik heb een brief in de bus gegooid en heb nog even gewacht. Zijn vrouw Daphne bleek tegen Richard te hebben gezegd dat ze een rare gek rond het huis had gezien. Richard las die brief en zei: die gek is mijn vader.’

Knieval
Op zijn beurt biechtte Richard later op dat zijn echtgenote hem bijna naar buiten had moeten duwen. Maar hij kon de knieval van zijn vader onmogelijk negeren. ‘Ik zei tegen Richard dat ik weer zijn vader wilde zijn en de opa van zijn kinderen.’

Na die emotionele avond in Muiderberg had Richard er definitief een zusje bij: de toen 12-jarige Michaëlla, die een beugel droeg en stoer verklaarde dat ze net als haar beroemde broer Wimbledon wilde winnen. Welnee, die achternaam was geen last, zei Michaëlla twee jaar later in Praag.

In 2007 vertelde Petr Krajicek dat hij nog steeds probeerde in te halen wat hij met Richard had gemist. Hij zat in de perszaal op Wimbledon, het symbool van de hereniging van de familie. In 1996 had vader Krajicek zijn zoon alleen op televisie Wimbledon zien winnen. In 2007 behaalde Michaëlla met een kwartfinale op hetzelfde podium het beste resultaat uit haar carričre.

Verstikkend
De kinderen uit zijn tweede en derde huwelijk waren tegenpolen, aldus Petr Krajicek. Richard was een bangig kind dat speelde om niet te verliezen, Michaëlla is de aanvaller, die elk punt speelt alsof het de laatste rally uit de partij is.

Petr heeft ze nooit kunnen loslaten. Maar het is zijn tragiek dat zowel Richard als Michaëlla de liefde van hun vader als verstikkend heeft ervaren en een breuk noodzakelijk achtte om zich tevens als tennisser te kunnen ontwikkelen.