Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Miami   28 mrt 2009 R64: Petrova (9) 6-3 4-6 2-6 

Henk Abbink, tennisencoach.nl, 29 maart 2009

Krajicek verliest

Op het Sony Ericsson Open was het niet Nadia Petrova die vandaag won. Het was Michaella Krajicek die verloor. Na een 6-3, 2-0 voorspong ging het opeens mis. Krajicek werd met 6-3 3-6 2-6 uitgeschakeld door de Russische nummer negen van de wereld.

Krajicek ging de baan op en stond er! Ze straalde zelfvertrouwen en rust uit. Dit was de beste uitstraling die ze tot nog toe op het Sony Ericsson Open toonde. De gehele eerste set bestond er geen enkele twijfel over wie het spel dicteerde. Misa's serve liep goed. Onder toeziend oog van Allistair McCaw en Nick Bollettieri speelde ze afwisselend, sloeg dan weer slices dan weer harde cross court en down the line ballen en kwam naar het net op de juiste momenten. In de zesde game kreeg ze twee break mogelijkheden, verzilverde meteen de eerste, nam een 4-2 voorsprong en kon de set op 5-3 op haar eigen serve afmaken.

In de tweede set brak ze Petrova al in de eerste game en won daarna haar eigen opslag. 2-0 voor Misa en een mooiere start had ze zich niet kunnen wensen. Ook in de derde game zagen we Krajicek vuurwerk. Petrova serveerde zich naar een 40-0 voorsprong, maar onze landgenote wist zich naar een breakpunt te vechten na vier geweldige return punten. De Russische hield stand, kwam op 1-2 en daarna ging het opeens een stuk stroever bij Misa en zagen we weer twijfel en onzekerheid in haar opslagbeurten. Na twee dubbele fouten in de vierde game kwam Petrova op gelijke hoogte en won daarna haar eigen opslagbeurt. Op 2-3 overleefde Krajicek een breakpunt, maar na 3-3 was het de Russische die het momentum naar zich toe trok. In de achtste game wist Petrova weer een break te forceren, kwam op 5-3 en en serveerde de set uit. Michaella sloeg niet minder dan 9 dubbele fouten in die tweede set en haar eerste serve percentage lag op 47%. Weg was ook de variatie in haar returns en weer waren het vooral harde vanaf de baseline geslagen returns die in unforced errors resulteerden.

Na een 'toilet break' leek het erop dat we in de derde set een 'herboren' Krajicek aan het werk zouden zien. In de eerste games stond ze goed te spelen. Vooral op 1-1 hing er een break voor haar in de lucht, maar weer hield de Russische stand. Tot 2-2 ging het gelijk op, maar daarna was het Petrova die steeds weer aan het langste eind trok en uiteindelijk de set en match met 6-2 won.

Petrova 'won' totaal met slechts twee punten meer. Haar eerste serve percentage lag gemiddeld maar op 48% en totaal won ze 53 service punten, terwijl Misa er 59 won. De Michaella die we in de eerste set en het begin van de tweede set zagen, heeft alles om zich weer terug naar de top te spelen. Petrova is de nummer negen van de wereld en vandaag deed Krajicek niet onder voor de Russische. Misschien was het juist opeens de realisatie dat ze van een topper aan het winnen was die haar evenwicht verstoorde en daarom niet meer met haar succesvolle 'eigen spelletje' van de eerste set bezig was. Of misschien is er een 'mentaal blok' op eigen serve wanneer het spannend wordt. Dat laten we over aan 'Team Krajicek' om op te lossen.

Al met al kan het Krajicek team redelijk tevreden terugkeren naar de Nick Bollettieri Academy, want een stijging op de wereldranglijst is een feit. De ervaringen van het sterk bezette Sony Ericsson Open kunnen in positieve zin gebruikt worden voor het volgende toernooi. Haar fans en wij hebben in ieder geval genoten van Misa's verrichtingen hier in Key Biscayne.

Aanverwante artikelen:
Krajicek naar hoofdtoernooi 25 maart 2009
Misa door na thriller 27 maart 2009
Krajicek verliest 29 maart 2009