Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Kirsten Vogel, Vriendin, 21 juni 2009

Rozen voor Michaëlla

20 rozen, 20 vragen, dat is het Vriendinboeket. Deze week mocht tennisster Michaëlla Krajicek 10 rozen kiezen en de bijbehorende vragen beantwoorden.

1. Wat heb je ooit gedaan wat je nu niet meer zou doen?
"Om heel eerlijk te zijn, hebben alle dingen waarvan ik nu zou kunnen zeggen dat ik ze nooit meer zou doen, me gemaakt tot de persoon die ik nu ben. Van fouten kun je leren, denk ik altijd. Dus ik heb nergens spijt van.
Ik ben wie ik ben, juist omdat ik al die dingen heb gedaan. Zowel op de tennisbaan als daarbuiten. Soms kijk ik mijn wedstrijden terug als ik denk dat ik er nog iets van kan leren, maar meestal herinner ik me mijn eigen acties goed. Natuurlijk zijn er momenten waarop ik beter iets anders had kunnen doen, ik moet zulke snelle beslissingen nemen. Maar ik heb geleerd om dat dan meteen te vergeten. Als ik een breakpoint heb laten gaan bijvoorbeeld, wil ik daar het volgende moment niet meer aan denken. Anders blijf ik erin hangen en zou ik er zelfs een wedstrijd door kunnen verliezen. Ik denk liever: het is gebeurd, vanaf nu doe ik het niet meer."

2. Wat ligt er altijd in de koelkast?
"Kaas, het liefst jonge kaas. Dat komt als eerste in me op, want dat vind ik superlekker.
Verder ligt er ook altijd een yoghurt je en melk in de koelkast. Ik vind melkproducten heerlijk. Sinds december huur ik een appartement in de buurt van Miami, van daaruit vlieg ik naar toernooien. De kaas is daar niet heel goed. Maar ik vind smeerkaas ook lekker en dat is daar gelukkig wel te krijgen. Soms vind ik beschuitjes in de supermarkt en als ik die met smeerkaas besmeer, voel ik me weer helemaal Hollands."

3. Welk nieuwsbericht of artikel heeft je laatst geraakt?
"Niets raakt me echt. Als ik iets niet wil lezen, lees ik het gewoon niet. De laatste tijd is er veel over me geschreven en ik kijk er liever niet meer naar. Er is zelfs een grote ochtendkrant waar ik niet meer mee spreek door wat er daarin over mij is verschenen. Als er dingen over mij geschreven worden die niet kloppen, en ik mag er niet eens op reageren, dan houdt het voor mij op. Een journalist van die krant had geschreven dat ik de banden met mijn familie en het Nederlandse tennis had verbroken, omdat ik in Amerika was gaan wonen. Dat klopt niet. De journalist vroeg me nog wel om een reactie na dat artikel, maar deed daar helemaal niets mee. Daar kan ik dan zó boos om worden. Me wel vragen om een reactie en die dan niet plaatsen, of alleen maar één zin ervan gebruiken, die daardoor compleet uit zijn verband is getrokken.
Dat accepteer ik niet. Maar ik kan er niets aan doen. Het klinkt misschien gek, maar voor mij is het wel een motivatie om nog beter te worden. Te laten zien wat ik kan en de focus weer op tennis leggen in plaats van op mijn privéleven. Wat andere berichten betreft, vind ik nieuws over vliegtuigongelukken eng. Ik ben nooit echt een fan van vliegen geweest."

4. Zondagmorgen 9.02 uur is voor jou ... "
Als ik geen toernooi speel, lig ik nog te slapen. Ik maak zelf ontbijt, niets speciaals, en dan ga ik mijn favoriete series op dvd bekijken. In de tenniswereld heb je niet echt weekenden, op zaterdag en zondag zijn er soms ook trainingen of wedstrijden. Ik luister naar mijn lichaam. Als ik vind dat het rust nodig heeft, las ik een paar vrije dagen in. Ik heb nu ook even rust genomen omdat ik de afgelopen weken veel heb getraind. Goed naar je lichaam luisteren is één van de belangrijkste dingen om gezond te blijven."

5. Wat is het meest romantische watje ooit hebt gedaan voor iemand?
"Ik heb een paar jaar geleden voor mijn toenmalige vriend op zijn verjaardag een taart besteld en daar een persoonlijk tekstje op laten zetten. Hij was verrast en ik vond het zelf heel leuk om dat voor hem te regelen. Ik had ook nog een leren armbandje gekocht en daar had ik ook iets romantisch in geschreven. Wat? Dat vertel ik liever niet, dat vind ik te persoonlijk."

6. Waarvoor zet je acuut de tv uit?
"Om eerlijk te zeggen zet ik de tv niet zo vaak aan, haha. Ik kijk graag naar series zoals Friends, maar dan wacht ik tot de hele serie uit is op dvd en dan zie ik alles achter elkaar. Waar ik echt niet naar wil kijken zijn programma's als Xfactor en /do/s. Ik heb er niets tegen maar het is gewoon niet mijn ding.
Voor mannentenniswedstrijden kan ik wel echt gaan zitten, als ik tijd heb. Ik vind de competitie bij de mannen heel spannend nu, de nummer één op de ranglijst wisselt regelmatig omdat een aantal heren erg aan elkaar gewaagd is. Ik kan echt van hun techniek en tactiek leren. Bij vrouwentennis kijk ik alleen als ik het goede, leuke speelsters vind, zoals Serena en Venus Williams. Of als het iemand is waar ik nog niet tegen heb gespeeld, om te bekijken wat haar sterke en zwakke punten zijn. Soms schrijf ik het ook op. Van alle toptwintigspeelsters kan ik wel wat leren. De één heeft een goede service, de ander heeft een goede mentaliteit. Maar voor mijn plezier kijk ik liever naar de mannen."

7. Wat is de vervelendste vraag die een journalist jou zou kunnen stellen?
"Ik weet niet of ik het echt vervelend vind, maar de meest herhaalde vraag is in ieder geval: hoe is het om 'de zus van' te zijn. Die vraag verveelt echt na een tijd. Ik heb respect voor de prestaties van mijn broer en daar wil ik best over praten, maar na een tijdje wordt dat toch een beetje saai. Stel je voor dat ze jou de hele tijd over jouw broer gingen ondervragen ... Ik heb ook nog een jonger broertje. Hij heeft vroeger ook getennist, maar is gestopt en basketbalt nu op redelijk hoog niveau in Tsjechië. Dit jaar wordt hij zeventien. Hij doet het goed en geniet er echt van. Ik vind het fijn om nog een jonger broertje te hebben en bel hem redelijk vaak. Hij is een echte puber, soms zijn het conversaties van twee minuten, dan weer van een halfuur. Het is maar net of hij er zin in heeft, haha."

8. Wie staat er bovenaan in je mobieltje?
"Het is misschien heel saai, maar het gaat gewoon van de A naar de Z! Ik weet niet eens wie er bovenaan staat en ik heb mijn mobiel thuisgelaten, dus ik kan het ook niet checken. Heel soms zet ik een bepaald nummer bovenaan door voor de naam een A te zetten. Bijvoorbeeld als ik een massage wil en mezelf eraan wil herinneren dat ik daar nog even voor moet bellen. Dan hoef ik niet te zoeken naar dat nummer. Ik ben veel onderweg, dus ik bel alleen als het echt nodig is. Ik vind email veel handiger en goedkoper. Alleen mijn familie mail ik meestal niet, die bel ik wel gewoon."

9. Hoeveel vrienden heb je op Hyves en hoe echt zijn die?
"Ik gebruik Hyves helemaal niet. Het zegt mij niet veel, ik was ook al nooit echt van het msn'en. Vrienden zeggen wel eens dat het heel makkelijk is, maar ik ga liever met ze uit dan dat ik met ze hyve. Een jaar geleden hoorde ik van een collega met wie ik dubbelde dat ze een berichtje voor me had achtergelaten op Facebook. En ik vroeg: 'Wat is Facebook?' Serieus, ik had er nog nooit van gehoord. Iemand had kennelijk een profiel op mijn naam geopend en dat zal ook wel op Hyves gebeuren. Geloof me; ik ben het niet. Mijn vrienden zijn op één hand te tellen en dat is genoeg voor mij. Mijn beste vrienden ken ik allang. Vooral de meiden van tennis. Zij begrijpen mijn situatie vaak beter, zoals dat ik veel van huis ben."

10. Wat is het grootste misverstand over jou?
"Tot twee jaar terug was ik heel spontaan en open. Mensen vonden me een pushover, zoals ze dat in Amerika zeggen; iemand over wie je makkelijk heen kan lopen. Van die openheid maakten journalisten nog wel eens misbruik, ze vroegen ook naar mijn privéleven terwijl ik vind dat ik daar achteraf minder over had moeten zeggen. Daardoor ben ik nu wat geslotener geworden. Inmiddels weten mensen wel dat ik sterker ben en minder snel te verleiden tot spontane uitspraken. Ik kom echt wel voor mezelf op. Mijn bekende achternaam vind ik soms wel handig. Omdat ik een broer heb die goed kan tennissen, kennen veel fans en sponsors ook mijn naam. Ik heb nooit het idee gehad dat er extra druk op mijn schouders lag door die bekende achternaam, dat ik bijvoorbeeld ook Wimbledon zou moeten winnen of zo. Ik ben van mezelf al zo perfectionistisch dat ik altijd de beste resultaten wil halen."