Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Australian Open   21 jan 2006 R32: Mauresmo (3) 2-6 opg. 

De Telegraaf, 21 januari 2006

Hoge temperatuur te veel voor MichaŽlla Krajicek

De mooie dromen die MichaŽlla Krajicek in AustraliŽ nog had willen dromen, smolten letterlijk als sneeuw voor de zon. Niet Amťlie Mauresmo, haar tegenstandster in de derde ronde van de Australian Open, maar de verzengende hitte veroorzaakte op een brandende zaterdag Down Under te veel problemen voor de Nederlandse tennistiener. Al na ťťn verloren set (2-6) kookte het lichaam van 'de kleine Kraai' bijna letterlijk over en maakte zij met de aan de umpire gerichte mededeling "I can't play" zelf een einde aan haar lijdensweg. Er volgde nog een verontschuldigend handje ("Sorry") voor Mauresmo en daarmee kreeg het tot aan zaterdag zo geslaagde Australische avontuur voor de kleine Kraai een even verhitte als wrange afsluiting.

"Het ging echt niet meer, in de laatste game kon ik me nauwelijks nog concentreren. En mijn ogen brandden van de pijn, ik zag de bal heel slecht." Krajicek maakte in enkele zinnen duidelijk dat verder spelen na de eerste set echt niet meer tot de mogelijkheden had behoord. "Ik voelde me heel slecht, had alle verschijnselen van oververhitting. Als ik verder zou hebben gespeeld, was ik waarschijnlijk flauwgevallen."

Die ervaring van het flauwvallen had ze in juni 2004, tijdens het toernooi in Rosmalen, al eens opgedaan en Krajicek wilde beslist niet nog een keer voor het oog van de wereld tegen de vlakte gaan. Kort medisch onderzoek op de baan wees uit dat haar lichaamstemperatuur inmiddels tot 38,5 graden Celsius was gestegen en dus koos de 17-jarige tennisster voor de meest wijze weg. "Direct na de partij heb ik een soort ijsbad genomen, inmiddels zit mijn lichaamstemperatuur weer rond de 37 graden", meldde ze enkele uren na de abrupt afgebroken partij ter geruststelling. "Het is jammer dat het zo moest eindigen."

Over de wedstrijd, die dus nooit een wedstrijd werd, viel nauwelijks wat te zeggen. "Het spelen in zo'n stadion is super", dacht Krajicek nog wel even terug aan haar eerste optreden in een van de imposantste grandslamstadions. Maar dezelfde wind waarover ze na haar partijen op de buitenbanen nog wel eens klaagde, kon zijn verkoelende werking in de afgesloten Rod Laver Arena niet verrichten. En dan was er ook nog eens de 'pech' dat Krajicek en Mauresmo hun duel begonnen op een moment dat de zogenoemde 'extreme heat policy' nog niet in werking was getreden. Achttien minuten nadat Mauresmo de partij met een dubbele fout begon, overschreed de temperatuur op Melbourne Park de 35 graden en zou het schuifdak reglementair gesloten moeten worden. Maar die regel geldt niet voor reeds begonnen duels, en dus moest Krajiceks partij onder de brandende zon worden uitgespeeld. Waarbij de vraag of zij onder een dicht dak wel voor een stuntzege op Mauresmo had kunnen zorgen, voor altijd onbeantwoord zal blijven.

Natuurlijk laaide op Melbourne Park de discussie op of er wel getennist moet worden onder dergelijke omstandigheden. Mauresmo, die bekende blij te zijn dat ze slechts 31 minuten in de brandende zon had hoeven spelen, wilde desondanks niet pleiten voor een speelverbod bij extreme hitte. "Vergeet niet dat er genoeg spelers en speelsters zijn die in deze omstandigheden juist willen spelen. Zij zeggen fit genoeg te zijn en dus voordeel te kunnen halen uit de omstandigheden, hoe extreem die ook kunnen zijn."

Krajicek zal de komende tijd dan ook vooral aan haar fitheid moeten werken, zo was de les die ze zelf doceerde. "Ik weet dat ik fysiek nog moet groeien en ben begonnen te trainen met gewichten. Maar ik zit nog in de groei en moet oppassen. Eigenlijk is het al knap dat ik als 17-jarig meisje zo ver ben gekomen. Ik heb een superbegin van het jaar achter de rug, afgezien van deze afsluiting had de trip door AustraliŽ echt niet beter gekund." En daarom zal Krajicek, ondanks de wrange afloop, uiteindelijk toch vooral met plezier terugdenken aan haar Australische avontuur. Al had ze er dolgraag nog een paar episodes aan vast gedroomd.

Aanverwante artikelen:
Kleine Kraai weer op prijzenjacht 15 januari 2006
Krajicek bij beste 50 - Nederlandse gevaarlijke outsider bij AO 16 januari 2006
Nederlandse tennistiener wint eerste partij Australian Open 17 januari 2006
Krajicek naar tweede ronde  17 januari 2006
Doel al bereikt  17 januari 2006
Krajicek verder in Melbourne 19 januari 2006
MichaŽlla Krajicek geniet van mijlpaal 19 januari 2006
Krajicek mag zich met wereldtop meten 20 januari 2006
Hoge temperatuur te veel voor MichaŽlla Krajicek 21 januari 2006
Opmars Krajicek smoort in kokende hitte 21 januari 2006