Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Australian Open   17 jan 2006 R128: Brandi (78) 6-4 7-61 

De Telegraaf, 17 januari 2006

Doel al bereikt

Een oude tenniswet luidt dat echte kampioenen ook mindere wedstrijden winnen. Of MichaŽlla Krajicek tot de categorie 'echte kampioenen' gaat behoren, zal de toekomst moeten uitwijzen. Feit is wel dat ze gisteren in de eerste ronde van de Australian Open bepaald niet haar beste wedstrijd van de afgelopen weken speelde, maar wel 'gewoon' na twee sets (6-4, 7-6) als winnares de baan verliet. "Ik ben heel tevreden dat ik de eerste ronde heb overleefd", zei ze, met de klemtoon op het laatste woord van die zin.

Een beetje overleven was het wel in haar strijd tegen Kristina Brandi, de vrouw uit Puerto Rico, die Krajicek bij voorbaat als "een niet echt moeilijke loting" had bestempeld. Een juiste inschatting, zo leek het in de openingsfase van de partij, waarin Krajicek met degelijk spel uitliep naar een 5-1 voorsprong. Niets leek een snelle zege voor de zeventienjarige Nederlandse in de weg te staan, maar van het ene op het andere moment raakte Krajicek de greep op de wedstrijd kwijt. "Toch wat vermoeidheid; ik kon de concentratie niet vasthouden", zocht ze later naar een verklaring voor de 'dip' die haar vooral in de tweede set lange tijd hinderlijk bleef achtervolgen.

Heel even leek Brandi zowaar nog een beslissende derde set uit het vuur te gaan slepen, maar bij een 2-5 achterstand toonde Krajicek de strijdlust waarmee zij inmiddels bekendheid heeft verworven. "Op dat moment dacht ik eerlijk gezegd wel heel even aan een derde set en dat is nu juist wat ik het liefst helemaal niet doe", vertelde ze later. En dus zocht - en vond - ze haar eerste service, trok de stand in de set recht en liep via een overtuigend gewonnen tiebreak (7-1) toch nog redelijk eenvoudig naar de tweede ronde. Daarin treft ze morgen de Indiase Sania Mirza, tegen wie ze onlangs in New Delhi samen met broer Richard voor het eerst een gemengd dubbel afwerkte.

"Mijn doel was om in ieder geval ťťn ronde te winnen", zei Krajicek gisteren in Melbourne, waar ze een jaar geleden haar grandslamdebuut vierde met een overwinning op de FranÁaise Foretz. Dat was toen een regelrechte stunt, de zege van gisteren op Brandi beslist niet. Daarvoor is niet alleen het verschil op de wereldranglijst te groot - 43 om 75 - maar vooral het verschil in tennisniveau. Veel meer dan goed voetenwerk had Brandi eigenlijk niet te bieden, terwijl Krajicek op de proftour inmiddels gevreesd wordt om haar service, haar groundstrokes en niet te vergeten haar onverzettelijke vechtersmentaliteit.

Juist op de belangrijke momenten in een partij weet Krajicek haar beste spel naar boven te toveren, een eigenschap waar veel van haar vrouwelijke collega's slechts jaloers op kunnen zijn. Die maken er immers een gewoonte van om tijdens de zogenoemde 'big points' te verkrampen, maar dat woord lijkt niet in het woordenboek van Nederlands beste tennisster voor te komen. "Ondanks de achterstand in de tweede set voelde ik dat ik in de partij de overhand had; echt zorgen heb ik me dan ook niet gemaakt", sprak ze met dezelfde branie waarmee ze even eerder de tiebreak naar zich toe had getrokken.

Toch zal Krajicek meer nodig hebben dan alleen die branie om morgen tegen Mirza, de nummer 32 van de wereld, haar tiende (enkelspel)overwinning van het nog zo jonge seizoen binnen te slepen. Drie zeges in de Hopman Cup en vijf zeges (ťn de titel!) in Hobart eisen vooral op het mentale vlak hun tol, zo bekende Krajicek. "Maar nu ik bij de Australian Open mijn doel bereikt heb, kan ik echt gaan genieten." En genieten doet Krajicek op de baan alleen door te winnen, dus dat belooft nog wat.

Aanverwante artikelen:
Kleine Kraai weer op prijzenjacht 15 januari 2006
Krajicek bij beste 50 - Nederlandse gevaarlijke outsider bij AO 16 januari 2006
Nederlandse tennistiener wint eerste partij Australian Open 17 januari 2006
Krajicek naar tweede ronde  17 januari 2006
Doel al bereikt  17 januari 2006
Krajicek verder in Melbourne 19 januari 2006
MichaŽlla Krajicek geniet van mijlpaal 19 januari 2006
Krajicek mag zich met wereldtop meten 20 januari 2006
Hoge temperatuur te veel voor MichaŽlla Krajicek 21 januari 2006
Opmars Krajicek smoort in kokende hitte 21 januari 2006