Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Wimbledon   28 jun 2006 R128: Stosur (50) 5-7 3-6 

Fardau Wagenaar, BN/DeStem, 28 juni 2006

De magie van Wimbledon bestaat niet

Even flink janken, zelfkritisch zijn en weer doorgaan. Het was het advies dat vader Petr Krajicek gisteren gaf aan zijn dochter Michaëlla (17). En dat was precies wat ze van plan was na haar nederlaag tegen Samantha Stosur (7-5 en 6-3).

Maar pijn deed het wel, Wimbledon 2006 had haar veel meer moeten brengen.

Baan dertien, Petr Krajicek junior komt net op tijd aanrennen om zijn oudere zus te zien debuteren. Hij was te verdiept in zijn computer, verontschuldigde hij zich. Zijn ouders zitten al lang op de tribune, temidden van een geel-groene vlek fanatieke Australiërs. Het gezin is met de auto naar Londen gekomen om samen het debuut van Michaëlla op Wimbledon te beleven. En wie weet zit er wat moois aan te komen, tenslotte is het tien jaar geleden dat Richard Krajicek hier totaal onverwacht kampioen werd.

Daar op die donkergroene stoeltjes naast baan dertien gaan de gedachten even terug naar afgelopen zaterdag, toen ‘Misa’ in Rosmalen haar eerste grastitel won. Het was het hoogtepunt in haar carrière tot nu. Is ze in staat om ook op Wimbledon te verrassen? Vader Petr is de realist van het gezin en verwacht het niet: „In Rosmalen was het feest, maar hier zal het wel janken worden.“ Hij krijgt gelijk, zoals zo vaak.

De blonde Nederlandse slentert over het gras, hoofd omlaag, de woede verscholen onder de witte zonnepet. Als een typische Krajicek, zo liep Richard er ook vaak bij. Ze staat een set achter en ook de tweede set glipt door haar vingers. Dit komt niet goed, weten haar ouders en broertje. Af en toe wisselen ze een blik, maar die kan de kracht in het vermoeide lichaam niet herstellen. Stosur speelt ijzersterk, ze vuurt de ene na de andere ace af, veertien in totaal. Als een kloon van Martina Navratilova sprint ze naar het net om Krajicek dol te draaien met geslaagde volleys en snoeiharde smashes. Ze is sterk als een man, Krajicek een kwetsbaar meisje.

Een slappe hand, een paar woorden voor de winnares ‘goed gedaan’ en weg is Krajicek. Dit was het dus, Wimbledon 2006. Al in de eerste ronde is ze uitgeschakeld, keihard. Waar is de magie, waar ze op gehoopt had? Het gras blijkt gewoon gras. Groen, maar niet zo groen als ze had gehoopt. „Ze moet even janken“, zegt vader Petr. De euforie van haar zege in Rosmalen heeft haar te lang in de greep gehouden en de concentratie voor Wimbledon was daardoor nog niet optimaal. „Het is niet anders, ik ben niet boos op haar. Die Australische was beter, dat meisje speelt altijd goed tegen Misa“, zegt hij.

De grote Tsjech wurmt zich door de duizenden toeschouwers, die zich als een taai elastiek voortbewegen. Hij wil zo snel mogelijk naar zijn dochter. „Ik hou niet van Wimbledon! Dit is toch verschrikkelijk?“, wijst hij naar al die mensen.


Het is veel te druk hier. Ik vind het vreselijk hier!“ Maar eh, zoon Richard won hier tien jaar geleden toch de schaal? Het moet toch bijzonder zijn om hier te staan? „Andere mensen maken er graag een drama van, maar voor mij is een wedstrijd een wedstrijd. Het is mooi om Wimbledon te winnen, maar je moet er niet zo overdreven over doen. Het is al zo lang geleden. Ik heb maar een foto van Richard gezien hier, die hing op een muur tussen de toiletten.“ Ze staart naar beneden, alsof ze nog geen zin heeft om de wereld recht in de ogen te kijken. Michaëlla Krajicek is klaar om wat vragen te beantwoorden. Het blonde haar is nog vochtig. Haar moeder zit vlakbij haar, om haar te ondersteunen als de vragen te moeilijk worden, maar dat worden ze niet.

Wat ging er mis? Michaëlla: „Ze speelde klasse. Ik was nog wat stijf van Rosmalen en kon me moeilijk focussen op deze wedstrijd. Ik kon niet tegen haar op, ook niet als ik beter had gespeeld.“ Vooraf dacht je dat je debuut op Wimbledon magisch zou zijn, tien jaar na Richard... En? Diepe zucht: „Ik ben zo met mezelf bezig geweest dat ik daar geen seconde aan heb gedacht.“

Aanverwante artikelen:
'Twee takken van de familie die samenkomen op Wimbledon. Fantastisch!'  23 juni 2006
Magische stappen op Wimbledon 23 juni 2006
Vermoeide Krajicek berust in haar lot 28 juni 2006
Van held tot schlemiel in vier dagen 28 juni 2006
De magie van Wimbledon bestaat niet 28 juni 2006
Krajicek: geen excuus 28 juni 2006
Roemloze aftocht  28 juni 2006
RTL mist vier games van nederlaag Misa Krajicek 28 juni 2006