Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

De Telegraaf, 28 december 2005

Gezondheid boven alles voor Misa

Gezondheid boven ambitie. Michaëlla Krajicek wil uitgroeien tot de beste tennisspeelster van de wereld. Zij heeft daar veel voor over en laat er nog meer voor staan, maar niet alles. „Laat mij gezond blijven, a.u.b. Ik wil lol hebben”, zegt zij aan de vooravond van de Australian Open.

In Melbourne Park draagt zij vanaf 16 januari het vaandel van het Nederlandse toptennis. Zij is de enige van de Nederlandse top die rechtstreeks tot het hoofdtoernooi der enkelspelen is doorgedrongen. Raemon Sluiter moet maar afwachten of zich genoeg zieken of geblesseerden terugtrekken zodat hij - in tegenstelling tot Peter Wessels en Melle van Gemerden - de drie ronden kwalificaties kan ontlopen.

Nederlands hoop is bij het begin van het nieuwe jaar amper 17 jaar. Zij brengt wel een berg kwaliteit. Ondanks de limitering van haar wedstrijdprogramma door de leeftijdsregels van de WTA won het grootste talent sinds mensenheugenis haar eerste titels. In de lente eerst een groot ITF-toernooi (75.000 dollar prijzengeld) in het Italiaanse Ortisei, in de herfst gevolgd met de eerste triomf op WTA-niveau in Tasjkent. Het bereiken van de top-100 in het vrouwentennis was geen kunst.

Haar doorbraak kwam in een veelbelovend jaar dat bruusk werd onderbroken door een ernstige knieblessure. Drie maanden stond zij op non-actief na een meniscusoperatie. „Mijn eerste seizoen was er een van ups en downs”, kijkt zij zelf terug, „alles bij elkaar kende ik toch meer ups dan downs. Het bereiken van de tweede ronde in het Australian Open was fantastisch en ook mijn eerste overwinning op een speelster uit de top-15 van de wereld (Française Nathalie Dechy in Hasselt) was bijzonder.”

De 57e plaats op de wereldranglijst op 9 november was haar hoogste ranking in 2005. Gezien de progressie die zij na de knieoperatie op atletisch vlak boekte onder leiding van atletiektrainer Frans Thuys en het spelende gemak waarmee zij deze maand in Rotterdam het Nationale Masters voor de tweede keer op haar naam schreef, is het niet ondenkbaar dat 'Misa' in 2006 zal oprukken naar de top-30. Die ranking geeft haar een beschermde status in de grandslams, waar 32 speelsters worden geplaatst, zodat de eerste drie ronden confrontaties met de wereldtop uitgesloten zijn.

Krajicek loopt in Australië nog wel het risico in de eerste ronde tegen wereldkampioene Kim Clijsters, de Williams Sisters of Lindsay Davenport te moeten spelen. Misa gaat er welgemoed op af. Aan de voorbereiding zal het niet liggen. Nog voor de jaarwisseling speelt zij in Perth minimaal één wedstrijd voor de Hopman Cup, met opnieuw Peter Wessels als Oranjeploeggenoot. Voor zij in Melbourne Park aanzet voor het eerste grandslam van het seizoen doet zij nog mee in het WTA-toernooi van Hobart op Tasmanië. „Het is leuk het zelfvertrouwen, dat ik de laatste maanden heb gekregen, mee te nemen naar het nieuwe seizoen.”

Wat de resultaten Down Under ook zijn, na terugkeer treedt zij aan in Parijs, Antwerpen en Memphis. „Inderdaad, het is vrij pittig”, zegt zij er zelf van. De hoogtepunten van het seizoen moeten vooral in de Europese zomer komen te liggen. Roland Garros misschien en hopelijk Wimbledon. Op het gras van de All England Club kan zij de show stelen met haar halfbroer Richard in het gemengd dubbel. Vorig jaar ging dat optreden niet door, omdat haar knie het begaf tijdens de kwartfinale van het Ordina Open in Rosmalen. Doelen stellen hoort niemand Michaëlla Krajicek doen. Of toch? „De laatste twee keer werd ik van het centre court in Rosmalen weggedragen. Toch vind ik het daar erg leuk. Daarom zou ik daar graag eens normaal van de baan aflopen.”