Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Tennis Masters   18 dec 2005 F: TamaŽla (183) 6-3 6-2 

De Telegraaf, 18 december 2005

Krajicek klaart klus eenvoudig

Ongewild kreeg Elise TamaŽla twee jaar geleden de last op zich om zich als nieuwe frontvrouw van het vaderlandse tennis te manifesteren. De 21-jarige Culemborgse bleef echter hangen en werd voorbijgestreefd door de vijf jaar jongere MichaŽlla Krajicek. "Je gaat je eigen ontwikkeling wel eens vergelijken met die van anderen. Maar Misa is een uitzonderlijk talent."

Gisteren stonden de tennisvriendinnen tegenover elkaar in de finale van de Masters en slaagden ze er niet in het beste bij elkaar naar boven te halen. De ontstane kloof bleek ook in de onderlinge ontmoeting onaantastbaar: 6-3, 6-2.

"Ik moet niet neutraal spelen, want dan wordt het ballen rapen tegen Misa", sprak TamaŽla nog vooraf. "Vorig jaar kreeg ik tegen haar geen kansen. En de laatste tijd gaat het lekker in de training." Tijdens een onderling trainingspartijtje won TamaŽla vorige week een set. "Voor het eerst."

Ze begon gisteren dan ook vol verwachting aan de partij, maar het was snel gedaan. "In vergelijking met vorig jaar is Misa in alle opzichten vooruitgegaan. Ze is afgevallen, sterker en serveert beter." De ontwikkeling van TamaŽla stagneerde nadat ze twee jaar geleden in een seizoen tijd van 1000 naar 200 ging. "Dit jaar was het ook weer wisselvallig, vol ups en downs. M'n coach Stephan Ehritt besloot niet meer mee te reizen en daardoor kwam ik er alleen voor te staan en dat bleek moeilijk voor me."

Krajicek heeft haar vader Petr, die haar immer en overal volgt. En als het oog niet genoeg is, vluchten de twee tijdens een wedstrijd in Tsjechische woorden. De in Almere woonachtige nummer 58 van de wereld is een speelster die uitkijkt naar wedstrijdspanning. "Er moet competitie in zitten. Door m'n blessure moest ik aan m'n fysiek werken. Dat is saai, maar het helpt. Ik merk het niet als ik voor de spiegel sta, maar wel in m'n slagen en in m'n benen."

De kleine 'Kraai' is onderweg naar een plaats tussen de tenniselite van de wereld. Ze is zich bewust van haar mogelijkheden. En ze wordt steeds vaker bijgestaan door de grote 'Kraai', broer Richard. "We hebben de laatste tijd veel aan m'n service gewerkt en ik merk dat die veel beter is geworden."

Eťn van haar doelen voor 2006 is om "normaal van de Ordina Open af te lopen". Spanning en lichamelijk ongemak zorgden drie keer voor een vroegtijdig einde; in juni versperde haar knie de weg naar een halvefinaleplaats in Rosmalen. Na sindsdien enkele maanden buitenspel te hebben gestaan, won ze haar eerste WTA-toernooi in Tasjkent, maar waren er niet veel toernooien meer te spelen, waardoor ze haar honger moest bewaren voor de nieuwe jaargang. Die is nog lang niet gestild. "Ik weet waartoe ik in staat ben. Maar liever bescheiden opstellen dan dat ik straks spijt krijg van een uitspraak."

Aanverwante artikelen:
Krajicek komt even langs om te winnen 15 december 2005
Oppermachtige Krajicek is Nederland ontgroeid 18 december 2005
Krajicek klaart klus eenvoudig  18 december 2005