Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Tennis Masters   18 dec 2005 F: TamaŽla (183) 6-3 6-2 

Jamie Tio, de Volkskrant, 18 december 2005

Oppermachtige Krajicek is Nederland ontgroeid

Een zwerm jonge handtekeningenjagers heeft zich verzameld bij de uitgang van de baan. Gewapend met een viltstift en een tennisbal ter grootte van een ballon staan ze op de winnares van de nationale Tennis Masters te wachten.

Als een geroutineerde tennisvedette zet de kersverse kampioene een paar krabbels op de aangereikte boekjes, petjes en ballen.

In werkelijkheid is de volwassen ogende MichaŽlla Krajicek maar een paar jaar ouder dan haar aanbidders. Ze moet nog zeventien worden, al is haar jeugdige leeftijd pas buiten de baan aan haar af te lezen.

Fris gewassen komt ze na haar eenzijdige finalepartij tegen Elise TamaŽla (die ze moeiteloos met 6-3 en 6-2 won) de pers onder ogen. Haar entree is schuchter en haar goudkleurige tasje, hippe schoenen en trendy zilveren oorbellen laten zien wie ze werkelijk is: een pubermeisje in een volwassen wereld.

Met een mix van routine en jeugdig elan beantwoordt Krajicek de vragen serieus, maar maakt ze ook hier en daar een kwinkslag. Die wereldwijsheid kan de kroonprinses van het Nederlandse tennis komend seizoen nog goed van pas komen.

Na een zeer succesvol jaar, met als hoogtepunt haar eerste WTA-titel in Tasjkent, prijkt ze op de 59ste plaats van de wereldranglijst. Krajicek had zelfs hoger kunnen staan als een knieblessure geen einde had gemaakt aan haar goede spel in het grasseizoen.

Nu ze met hulp van conditietrainer Frans Thuijs weer helemaal fit is geworden, heeft ze haar zinnen gezet op een plek in de mondiale topvijftig. ĎMisaí, zoals ze liefkozend wordt genoemd, hoopt in de maand januari een grote stap in de goede richting te zetten.

Ze begint in Perth met het exhibitie-toernooi om de Hopman Cup (samen met Peter Wessels), daarna speelt ze in Hobart en dan volgt de Australian Open. Krajicek tenniste afgelopen week in Rotterdam voornamelijk om wedstrijdritme voor die tournee op te doen.

ĎIk hoopte vooraf dat ik hier veel wedstrijden zou spelen en gelukkig is dat ook gelukt. Ik heb lekker getennist en ga nu met veel zelfvertrouwen naar AustraliŽí, aldus de glunderende winnares.

Een belangrijke voorwaarde om goed te presteren in haar tweede volledige profjaar is dat MichaŽlla blessurevrij blijft. De opspelende meniscus die haar Wimbledon-debuut verziekte, ligt nog vers in het geheugen en afgelopen week kreeg ze nog even last van haar overbelaste elleboog.

Ze heeft de blessuregevoeligheid niet van een vreemde. Haar vader Petr heeft zwakke knieŽn en is aan zijn heup geopereerd. Haar broer Richard is meermalen aan het kniegewricht geopereerd en worstelde gedurende zijn carriŤre met talrijke blessures.

Richard Krajicek beschikte met haptonoom Naaktgeboren en sportarts Vergouwen over zijn eigen medische team. Thuijs en Vergouwen moeten er nu voor waken dat MichaŽlla dezelfde malheur beleeft als haar mentor en parttime-coach. Vader Petr Krajicek blijft echter haar voornaamste steun en toeverlaat.

ĎDe kleine Kraaií heeft zich ook mentaal verbeterd. ĎIk laat me veel minder snel gek maken en ik weet dat ik rustig moet blijven als ik een foutje maak.í

Met haar machtige service kan ze die foutjes ook gemakkelijk corrigeren. In de halve finales gunde Krajicek Seda Noorlander welgeteld een game. Gisteren ondervond Elise TamaŽla eveneens de kracht van Krajicek. Afgezien van ťťn nonchalante servicegame gaf ze haar opponente geen schijn van kans in haar opslagbeurten.

Met harde klappen vanaf de achterlijn zette de huizenhoge favoriete de arme TamaŽla ook in de rally onder druk. De 21-jarige Culemborgse speelde niet slecht, maar zag elk foutje meteen door Krajicek afgestraft.

Gedecideerd stoomde Krajicek in het Rotterdamse Topsportcentrum door naar haar tweede Masters-titel. Haar overmacht in het verre van spannende vrouwentoernooi (Krajicek stond in vier partijen geen set af) toont aan dat het 16-jarige toptalent het Nederlandse circuit is ontgroeid.

Krajicek richt zich dit jaar op de internationale toernooien. Als haar huidige progressie doorzet, zal ze eind volgend jaar tot de wereldtop behoren. Ze beschikt in elk geval over de wapens om zich met het moderne krachttennis te kunnen meten.í

Broer Richard denkt voorzichtig aan een plaats in de topdertig voor zijn zusje, misschien de toptwintig. Of ze dat bereikt, hangt ook af van haar mentale ontwikkeling. MichaŽlla heeft dan wel de uitstraling van een door de wol geverfde tennisster, innerlijk is ze nog een meisje. ĎIk ga nu eerst kerst vieren met mijn opa en oma in TsjechiŽ; die heb ik een jaar niet gezien.í

Aanverwante artikelen:
Krajicek komt even langs om te winnen 15 december 2005
Oppermachtige Krajicek is Nederland ontgroeid 18 december 2005
Krajicek klaart klus eenvoudig  18 december 2005