Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Tasjkent   09 okt 2005 F: Amanmuradova (257) 6-0 4-6 6-3 

Trouw, 9 oktober 2005

Krajicek pakt vlak na rentree eerste titel op hoogste niveau

MichaŽlla Krajicek heeft het tennistoernooi van Tasjkent gewonnen. In de finale versloeg ze de Oezbeekse Akgoel Amanmoeradova met 6-0, 4-6 en 6-3.

Ik ben ontzettend gelukkig met deze overwinning, juichte de 16-jarige halfzus van oud-Wimbledon-kampioen Richard Krajicek. Het was haar eerste toernooizege op het hoogste niveau in het vrouwentennis. Het hoogtepunt kwam in haar tweede toernooi (na Luxemburg) sinds de knieoperatie die haar drie maanden buitenspel zette.

Ik heb hier zo verschrikkelijk veel voor gedaan, legde zij telefonisch uit op doorreis naar Moskou. Het was ook erg zwaar maar ik ben er geweldig goed doorheen gekomen. De knie heeft het prima gehouden. Met de overwinning verdiende ze 18000 euro naast een zilveren trofee en een traditioneel Oezbeeks gewaad.

MichaŽlla Krajicek kreeg als 82ste op de wereldranglijst de vijfde positie op de plaatsingsranglijst. Haar tegenstandster in de finale stond 257ste, was ongeplaatst, maar speelde een thuiswedstrijd. Krajicek begon scherp in de met 3000 toeschouwers volle sporthal. Binnen 21 minuten had zij de eerste set binnen. "Dat meisje was erg nerveus en maakte meer fouten dan ik".

In de tweede set kwam plotseling een ommekeer. Amanmoeradova brak de service van Krajicek in de negende game en won de set met 6-4. "Op 3-2 stond ik 40-30 voor op haar service. Ik sloeg de bal binnen maar de lijnrechter gaf uit. Daar had ik op 4-2 moeten komen".

In de derde set schakelde 'Micha' naar een hogere versnelling. Zij brak de service van haar 21-jarige opponente tweemaal en triomfeerde met 6-3. Bij de huldiging bedankte Krajicek de toeschouwers in de zaal voor hun steun. "Ik kom beslist terug om deze titel te verdedigen. Het spijt mij voor de fans dat ik van hun favoriet heb gewonnen, maar ik ben ontzettend gelukkig met mijn allereerste titel bij de WTA".

MichaŽlla Krajicek schonk Nederland voor het eerst in acht jaar weer een titel in het toptennis voor vrouwen. Brenda Schultz behaalde in 1997 in Quebec City met haar zevende de laatste titel voor Nederland. Heel raar om dit te weten, aldus Krajicek, maar het is wel een hele eer voor mij.

Vanuit Tasjkent reisde zij gisteren met haar vader Petr naar Moskou waar zij zal deelnemen aan de Kremlin Cup, in het dubbelspel met de wereldtopper Jelena Dementjeva. De kwalificaties voor het enkelspel miste zij door de goede prestaties in Tasjkent. Ik denk niet dat ik die ene special exempt zal krijgen, verwachtte zij. Na Moskou komt zij weer naar West-Europa en zal zij vanaf 24 oktober in BelgiŽ aan het WTA-toernooi van Hasselt deelnemen.

Aanverwante artikelen:
Krajicek door naar halve finale  7 oktober 2005
MichaŽlla Krajicek naar finale Tasjkent  8 oktober 2005
First-time finalists in Tasjkent   8 oktober 2005
Primeur Krajicek  8 oktober 2005
MichaŽlla Krajicek toernooiwinnares Tasjkent  9 oktober 2005
Krajicek wins Tasjkent, first tour singles title  9 oktober 2005
Primeur Krajicek in Oezbekistan  9 oktober 2005
Krajicek maakt einde aan titelloze periode  9 oktober 2005
Krajicek pakt vlak na rentree eerste titel op hoogste niveau  9 oktober 2005
Feestje uitgesteld   9 oktober 2005